Ölen Bir Kişinin Gözleri, Ölümünden 5 Saat Sonra Hayata Döndürüldü

Yapılan çalışmalarla 5 saat önce ölmüş bir kişinin gözleri yeniden çalıştırıldı.

Ölen Bir Kişinin Gözleri, Ölümünden 5 Saat Sonra Hayata Döndürüldü
19 Mayıs 2022 Perşembe 10:10

Kaynak: Bilim Kulübü

Ölen Bir Kişinin Gözleri, Ölümünden 5 Saat Sonra Hayata Döndürüldü

Bilim insanları, körlüğü tarihe gömmekle birlikte ölümü tersine çevirme potansiyeli olan bir keşif yaptılar. Yapılan çalışmalarla 5 saat önce ölmüş bir kişinin gözleri yeniden çalıştırıldı.

Bilim insanları yıllardır ölümü tersine çevirmek, yani çoktan ölmüş birisini hayata geri döndürmek veya yaşlanmayı tersine çevirmek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu bağlamda; bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar, bu olasılıktan hala çok uzakta olduğumuzu gözler önüne seriyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma, bir insanın olmasa da ölümü gerçekleşmiş gözlerin yeniden “hayata döndürülebileceğini” ortaya koydu.

Ölümünün üzerinden 5 saat geçen bir bireyin gözleri üzerinde çalışma yapan bilim insanları, görmenin en temel yapı taşlarından olan retina dokunusunun ölümden 5 saat sonra bile ışığa karşı duyarlı olduğunu tespit ettiler. Bu keşif üzerinden gözü yeniden canlandırmak için çalışan bilim insanları, bu amaçlarına da ulaştılar. Öyle ki ölmüş kişinin gözleri, ölümden 5 saat sonra birbirleriyle iletişim kurabilmişti.

PEKİ BU NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Bilim insanları, ölen kişinin gözlerini incelemeye ilk başladıklarında hiçbir canlılık bulgusu tespit edemediler. Yapılan çalışmalarla önce gözdeki ışığa duyarlı nöronları (fotoreseptörler) çalıştırmayı başaran bilim insanları, sonra da bu çalışmanın ikinci aşamasına geçtiler. Öyle ki gözlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için birbirleriyle iletişim halinde olması gerekiyordu. Donör olarak kullanılan gözlere oksijen takviye etmeyi başaran uzmanlar, bu çalışmayla da gözlerin yeniden hayata döndürülmesini başardılar. Peki bilim insanları, gözlerin çalıştırıldığını nasıl anladılar?

Araştırmacılar, inceledikleri gözlerdeki elektrik dalgalarını ölçtüler. Çalışmalar sırasında yapılan ölçümlerde, yalnızca canlı insanların gözlerinde bulunan b-dalgasını tespit edildi. Yani ölü bedendeki göz normal bir biçimde çalışıyor ancak beyin tepki vermiyordu. Uzmanlar, yaptıkları keşfin ölümü tersine çevirme ile ilgili araştırmaları destekleyebileceğini düşünüyorlar. Ayrıca bu çalışma ile bir gün körlük diye bir problem de kalmayabilir…

Düzenleme

Nazmi Yldz


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.