Neden Gözlerimizi Kırpıyoruz?

Ortalama olarak dakikada 10 kez, bir gün içerisinde ise 30 bin kere göz kırpıyoruz.

Neden Gözlerimizi Kırpıyoruz?
04 Şubat 2023 Cumartesi 10:34

Vücudumuzun refleks olarak yaptığı bu davranış aslında göz sağlığımızı ve görüş yeteneğimizi koruyor.

Ortalama olarak dakikada 10 kez, bir gün içerisinde ise 30 bin kere göz kırpıyoruz.

Göz kırpmanın bilinmeyen sebepleri

Göz kırpmak gibi vücudumuzun bilmediğimiz birçok işlevi ve ilginç bir işleyişi bulunuyor.  Rekleks olarak bir dakika içerisinde defalarca kez göz kırpıyoruz. Peki, istemsizce yaptığımız bu göz kırpmamızın sebebi nedir?

New Jersey'de bir göz doktoru ve aynı zamanda Amerikan Oftalmoloji Akademisi'nin klinik sözcüsü olan Dr. Brenda Pagan-Duran göz kırpma reflesimizin nedenlerini açıklıyor.

İlk sebep; gözün etrafında olan ve yapısına zarar verecek parçacıkların göze girmesini engellemek. Göz kırptığımızda tehlikeli maddeleri uzaklaştırıyoruz.

İkinci sebep ise görme yeteneği ile ilgili. Gözlerin pürüzsüzce görmesi, bulanıklaşmaması için gözün içinde su, yağ ve mukustan oluşan bir madde salgılanır; bu maddeye gözyaşı filmi denir.

Göz kırptığımızda bu madde gözde yenilenir ve gözün kurumasını engeller. Korneada havadan etkilenebilecek birçok sinir ucu bulunduğu için korneanın kuruması oldukça can yakıcı olabilir.

Gözyaşı filmi ayrıca göze oksijen sağlar. Kan damarları korneaya ulaşmaz ancak gözyaşı filmi, oksijeni doğrudan korneaya aktarır. Film ayrıca bakterilerle savaşan ve gözün enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olan enzimler içerir.

Ağladığımız zaman gözlerimizi temizlemek için aynı zamanda için daha sık göz kırparız böylece gözde biriken yaşlar, görüşümüzü engellemez.

Kaynak: Live Science


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.