Miyopluğun İlerlemesini Yavaşlatan Gözlük Camlarında Yeni Üretim Yaklaşımı

Yeni yöntem araştırmacıların miyopi ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan farklı gözlük camı türlerini titizlikle analiz etmelerine olanak sağladı.

Miyopluğun İlerlemesini Yavaşlatan Gözlük Camlarında Yeni Üretim Yaklaşımı
12 Mayıs 2023 Cuma 12:31

Geleceğe Odaklanmak: Miyopluğun İlerlemesini Yavaşlatmak İçin Yeni Mercek Analizi Yaklaşımı

Araştırmacılar, miyopi ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan özel gözlük camlarının ışık odaklama özelliklerini ölçmek ve karşılaştırmak için yeni araçlar geliştirdiler. Elde edilen yeni veriler daha da etkili cam tasarımları geliştirmeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar, miyop gözün göz bebeğini ve kırılma hatalarını yeniden üreterek merceğin gerçek dünya görüş koşulları altında optik tepkisini ölçmek için yeni bir araç geliştirdiler. Bulgular, bu lenslerin mekanizmalarını anlayarak ve tedavi etkinliğini artırarak milyonlarca çocuğa yardımcı olabilir.

Yeni geliştirilen araç, görmedeki bozulmayı önleyen lensleri test etmek için miyop gözün özelliklerini yeniden oluşturuyor.

Araştırmacılar, miyop veya uzağı görememenin ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan özel gözlük camlarının ışık odaklama özelliklerini titizlikle ölçmek ve karşılaştırmak için yeni araçlar geliştirdiler. Bu yeni yaklaşımla elde edilen bilgiler, görme düşüşünü önlemede daha da etkili olan gelecekteki cam tasarımlarını oluşturmaya yardımcı olabilir.

Miyopluk Tüm Dünyada, Özellikle Çocuklar Arasında Artıyor

Avustralya'daki Brien Holden Vizyon Enstitüsü'nün bir raporuna göre, mevcut eğilimler devam ederse, dünya nüfusunun yarısı 2050 yılına kadar miyop olacak. Bu endişe verici eğilimin itici güçleri tam olarak net olmasa da, özel gözlük camlarının miyopinin ilerlemesini engellediği gösterilmiştir. Bu, özellikle vücutları geliştikçe miyopisi ilerleme gösteren çocuklar ve gençler için önemli bir gelişme.

Araştırmacılar, uzağı görememenin ilerlemesini yavaşlatan ve potansiyel olarak milyonlarca çocuk için daha iyi lens tasarımlarına ve tedavilerine yol açan özel gözlük camlarını değerlendirmek için yeni araçlar geliştirdiler.  Augusto Arias-Gallego, Vision Science Laboratuvarı

Optica Yayın Grubu'nun yüksek etkili araştırma dergisi Optica'da, Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'ndeki Vision Science Laboratuvarı'ndan ve İspanya'daki Murcia Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeni gözlük camı performansını gerçek koşullar altında ölçen yeni cihazlarını anlattılar.

İnsan gözünün gerçek dünya görüş koşullarını oluşturabilen bu cihaz ayrıca miyopi ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan farklı camların ışık odaklama özelliklerinin ölçülmesinden elde edilen sonuçları da rapor ediyor.

Vision Science Lab'den çalışma yazarı Augusto Arias-Gallego, "Miyop ilerleme yönetimi camlarının optik özellikleri ile gerçek dünya senaryolarındaki etkinliği arasındaki bağlantıya ilişkin öngörüler, daha etkili tedavilerin yolunu açacaktır" dedi. "Bu, milyonlarca çocuğa yardımcı olabilir ve bu lenslerin çalıştığı mekanizmaları anlamada temel oluşturabilir."

Gerçek Hayattaki Görüntüleme Koşullarını Yakalama

Miyopi tipik olarak bir kişinin göz küresinin hafifçe uzadığında ortaya çıkar. Bu, uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur çünkü bunlar retina yerine önüne odaklanır. Geleneksel gözlük camları bu bulanıklığı düzeltebilse de, geleneksel camlar miyopinin dahada ilerlemesini engellemez. Miyopi ilerlemesi, diğer göz problemlerinin ve geri dönüşü olmayan körlüğün olasılığını artırabilir.

Miyopi ilerlemesini azaltmak için retina sinyallerini değiştiren lensler klinik olarak test edilmiştir ve şu anda piyasada bulunmaktadır. Araştırmacılar, bu lenslerin göz küresinin büyümesini yavaşlattığını ve daha fazla uzamasını engellediğini varsayıyorlar. Bu lensler, merkezi görüşü düzeltirken periferik retinadaki görüntü özelliklerini manipüle etmek için mikrolensler veya mikro difüzörler gibi farklı yapı türlerini birleştirir. Bununla birlikte, bu nispeten yeni teknolojinin optik özellikleri kapsamlı bir şekilde henüz incelenmedi ve karşılaştırılmadı.

Araştırmacılar, miyop veya uzağı görememenin ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan özel gözlük camlarının ışık odaklama özelliklerini titizlikle ölçmek ve karşılaştırmak için yeni araçlar geliştirdiler. Augusto Arias-Gallego, bu özel lenslerin odaklama özelliklerini ölçmek için kullanılan kurulum üzerinde çalışırken görülüyor.

Yeni çalışmada, araştırmacılar şu anda mevcut olan lensleri gerçek dünya görüntüleme koşulları altında kapsamlı bir şekilde karakterize etmek istediler. Arias-Gallego, "Tekniğin son durumunu keşfettikten sonra, bu gözlük camlarının optik özelliklerini gerçek görüntüleme koşulları altında karakterize etmek için kullanılabilecek bir yöntem bulamadık" dedi. "Bu nedenle, miyop gözün göz bebeğini ve kırma kusurlarını yeniden üretirken merceğin farklı aydınlatma açılarına verdiği optik tepkiyi ölçebilen yeni bir alet geliştirdik."

Yeni cihaz, merceğin etrafında dönen bir kol üzerine monte edilmiş bir aydınlatma kaynağı kullanıyor. Işık mercekten geçtikten sonra, dönen bir ayna onu, yayılan ışığı yüksek uzamsal çözünürlükle değiştiren küçük sıvı kristal hücrelerden oluşan bir uzamsal ışık modülatörüne (SLM) doğru yönlendiriyor.

SLM, miyop gözlerin kırma kusurlarını ve gözbebeği şeklini yeniden ürettiği için aletin çekirdeğini oluşturur. Bu, araştırmacıların ilk kez lensleri test ederken farklı miyop gözler için farklı aydınlatma açıları tarafından üretilen gerçek sapmaları yeniden üretmelerine olanak sağladı. Bu sapmalar, SLM kullanılarak faz haritaları olarak programlandı.

Araştırmacılar, farklı miyop gözler için farklı aydınlatma açıları tarafından üretilen gerçek sapmaları ilk kez yeniden üretmek için burada sorgulayıcı ışın tarafından aydınlatılan bir uzamsal ışık modülatörü kullandılar. Bu, onların miyopi ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan farklı gözlük camı türlerini titizlikle analiz etmelerine olanak sağladı. Görsel: Augusto Arias-Gallego, Vision Science Laboratuvarı

Ayrıca, SLM ile programlanmış miktarda odak bulanıklığı ayarlanabilir ve bu da araştırmacıların tam odak testi yapmalarını sağlar. Bu test, simüle edilmiş bir retina pozisyonunun yakınında görüntü kalitesini yakalayarak merceğin retinada sinyallenen göz uzamasıyla nasıl etkileşime girdiğine ışık tutar.

Araştırmacılar ayrıca camların ışık yansıma özelliklerini ölçtüler; bu önemli çünkü test edilen lenslerden biri, yansıma ekleyerek kontrast azaltmaya dayalıydı. Bunun için, yansıma ölçümleri için geleneksel olarak gerekli olan özel dedektörleri ve hareketli parçaları gerektirmeyen özel bir kurulum tasarladılar.

Lens özelliklerini karşılaştırma

Arias, "Odak yoluyla elde edilen sonuçları ışık saçan ölçümlerle birleştirerek, çeşitli gözlük camı türlerini doğru bir şekilde karakterize edebildik" dedi. "Daha sonra her bir lens için ölçümlerimizi, miyopi ilerlemesini yavaşlatmak için bildirilen klinik etkinlikleriyle karşılaştırdık. Sonuçlar, gelecekteki tasarımların etkinliğini artırabilecek potansiyel stratejilere işaret ederken, daha fazla çalışılması gereken yeni soruları gündeme getirdi.”

Bu çalışmada, görüntü özelliklerinin analizini basitleştirmek için tek bir ışık dalga boyu kullanılarak mercekler karakterize edildi. Gerçek senaryolardaki aydınlatma birçok dalga boyu içerdiğinden, araştırmacılar aleti değişen dalga boylarına sahip kaynakları içerecek şekilde uyarlamak için çalışıyorlar.

Referans: "Miyopi ilerleme yönetimi için gözlük camlarının derinlemesine optik karakterizasyonu" yazan A. Arias, A. Ohlendorf, P. Artal ve S. Wahl, 11 Mayıs 2023, Optica .
DOI: 10.1364/OPTİKA.486389

Vision Science Lab, Tübingen Üniversitesi'nde bir "Kampüste Profesörlük Endüstrisi" çalışma grubudur. Üniversitenin Mükemmellik Girişimi'nin bir parçası olarak, miyopi, presbiyopi ve yapay zeka alanında uygulamadan ilham alan araştırmalara odaklanan laboratuvarda endüstri ile yeni ortak projeler başlatılıyor.

Kaynak: https://scitechdaily.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.