Miyoplar Karanlıkta Neden Az Görür?

Yaşam tarzı nedeniyle miyop çılgınca ilerliyor.

Miyoplar Karanlıkta Neden Az Görür?
03 Mart 2020 Salı 13:43

Miyoplar Karanlıkta Neden Az Görür?

Miyop uzağı görememedir. Eksi camla görme sağlanır. Yaşam tarzı nedeniyle miyop çılgınca ilerliyor. Miyop’un ilerlememesi için yaptığımız uğraşımızın bir başka nedeni de karanlıkta az görmedir.   Miyop ilerledikçe gece karanlıkta görme de azalır. Numara arttıkça hasta gece daha az görür, gece dışarı çıkınca özellikle merdivenden inerken arayış içindedir.

Retina: Karanlıkta az görme, retinanın yani göz arka kutbunun bozulması ile ilgilidir.

Merkezi-çevresel görme ve miyop: Gündüz merkezi, gece çevresel alandan görmeyi sağlarız. Karanlıkta gözbebeği genişler ve göz dibinde merkezi değil çevre alanı kullanılır. Burasının hücreleri gece görmeyi yapacak şekilde düzenlenmiştir. Maalesef miyop yükseldikçe bu bölgelerdeki hücrelerde harabiyet ortaya çıkar. Gece göz bebeği genişler ve gece görmeyi sağlayan çubukların yoğun olduğu çevredeki çevresel görme devreye girer. Merkezi görme azalır.    

 Ne yapmalı?

  • Miyop’un ilerlemesi önlenmelidir. 3 numara bile yüksek bir gözlük numarasıdır.
  • Işık görmeyi artırarak, görme gayretini önleyerek miyop’un ilerlemesini önler. Evde aydınlatmayı önemseyin.
  • Hastaya gece merkezi görme değil, çevresel görme öğretilmelidir. Yani bir yere gözünü dikerek bakmamalı, gözünü dalgın halde bakar gibi kullanılmalıdır. Kontak lens kısmen periferik görmeyi de sağlar ve gece görememe sıkıntısı azdır. (Ama çevresel alanın bozulmaması gerekiyor.) 
  • Miyop’un göz dibinde retinada yapacağı tahribat önlenmelidir. 3 numaradan sonra senede bir gözdibi genişletilerek retina bozulması değerlendirilmelidir.      

Göze destek ürünleri: Lutein, zeaksantin, yaban mersini, alfa lipoik asit, üzüm çekirdeği özü, probiyotikler, Omega 3 (Balık yağı)

Retinoik asit gözün ön arka çapının uzamasını önler. A vitamini (retinoidler), havuç ve maydanoz A vitamini deposudur.

 DR. SELİM HÜSREVOĞLU

Göz Hastalıkları Uzmanı

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.