Miyopi Yönetiminde 3 Yenilik

Eğer bir doktor, hastaları için MyoControl camları uygun gördüyse, bu camlar  zaten bir çok firmada mevcut ve temin edilebilir durumda. Ek olarak, firmaların bu camlar için doktor desteğini alarak reçetelendirme yaptırması, yasal olmamasının yanında etik açıdan da uygun değildir.

Miyopi Yönetiminde 3 Yenilik
11 Ocak 2024 Perşembe 10:54

Miyopi Yönetiminde 3 Yenilik

Düzeltilmemiş miyopi, küresel olarak uzak görme bozukluğunun önde gelen nedenidir. Şu anda dünyanın yaklaşık yüzde 30'u miyoptur ve Uluslararası Miyopi Enstitüsü'ne göre bu sayının 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 50'sini etkilemesi öngörülmektedir. Çocuklarda erken müdahale ve tespit, miyopinin uzun vadeli göz sağlığı üzerindeki etkisini azaltmanın ve gelecekteki yaşamlarını iyileştirmenin anahtarıdır. Gözlük lensleri, kontak lensler ve ortokeratolojideki yeni gelişmelerin çocuklukta artan miyopi vakasını kontrol altına aldığı gösterilmiştir.
 

Farklı gözlük camı türlerinin miyopinin ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, miyopi kontrolü için tasarlanmış gözlük camlarının, miyopi kontrolü için geleneksel tek odaklı gözlük camlarına karşı etkinliğini araştırdı. Veriler, hem yüksek derecede asferik hem de hafif asferik mercekleri birleştiren mercek tasarımlarının, iki yıllık bir süre boyunca miyopi ilerlemesi ve göz uzaması oranını azalttığını ortaya çıkardı. Miyopi kontrolüne yönelik yeni gözlük camı tasarımları "lenslet" veya "difüzyon" teknolojisini içermektedir. Lenscikler, lens yüzeyi boyunca dağıtılan ve göz büyümesini yavaşlatmak için miyop göze belirli bir tür sinyal göndermeye yardımcı olan 1 mm çapındaki küçük mini lensler olarak düşünülebilir.

Farklı lens tasarımları lensletleri içerir. Tasarımlardan birinde, oldukça asferik merceklerden oluşan eş merkezli halkalar bulunur. Her halkanın farklı güçte mercekleri vardır ve bir halkanın içinde mercekcikler birbirine temas eder. Keskin mesafe görüşü için net bir merkezi bölge ve her halkanın arasında boşluklar vardır. Başka bir tasarımda merceklerin hepsi aynı güçte ve petek dizilişindedir. Ayrıca keskin uzak görüş için her mercek deliği arasında boşluk bulunan net bir merkezi bölgeye sahiptir. Farklı bir lens tasarımı, mikroskobik difüzörler kullanır ve daha küçük bir merkezi net bölgeye sahiptir, bu da lensin kenarları çevresinde ışık yayılması veya bulanıklaşması yaratır.

İpucu: Hasta için en iyi lensi belirlemek amacıyla reçeteyi yazan göz hekimi, üretici temsilcileri ve ürün bilgi kaynakları ile birlikte çalışarak farklı lens tasarımlarına aşina olun.

Miyopinin ilerlemesini yavaşlatan yumuşak kontak lenslerin sayısı giderek artmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çocuklara yönelik t lenslerin yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de güvenli olduğunu ve çocukların aktif yaşam tarzları için iyi bir alternatif olabileceğini ortaya çıkardı. Miyop tedavisinin etkili bir yöntemi, günlük çok odaklı yumuşak t lenslerin kullanımını içerir. Miyopi kontrollü yumuşak t lensler, görüntülerin retinanın farklı bölümlerine nasıl odaklandığına bağlı olarak çocukluk çağı miyopisinde hızlanan göz büyümesini yavaşlatmak için tasarlanmıştır. Standart görüş düzeltmesi kullanıldığında, net görüş için görüntünün orta kısmı retinaya odaklanır, ancak periferik ışık ışınları retinanın arkasına odaklanır, buna periferik hipermetrop odaklanma denir. Araştırmalar bunun göz için bir büyüme sinyali ürettiğini ve miyopiye yol açtığını gösteriyor. Özel olarak tasarlanmış lensler ışığı retinanın önüne odaklayarak göz büyümesini ve miyopinin ilerlemesini yavaşlatır.
 

Miyopi kontrolüne yönelik t lens tasarımları, asferik progresif, çift odaklı, geleneksel çok odaklı, halka odaklı ve genişletilmiş odak derinliği tasarımları gibi eşzamanlı görüşlü yumuşak lensleri içerir. Her tasarım, periferik ışık ışınlarını retinanın önünde odaklamak ve miyop ilerlemesini durdurma sinyali olarak hareket etmek ve aynı zamanda görme düzeltmesini optimize etmek için lens içindeki farklı güç bölgelerini kullanır.

Burada şunuda belirtmek gerekir; Bazı firmalar yasal olmadığı halde MyoControl camlar için doktor ve reçetelendirme çalışması yapmaktadırlar. Optik Gazete olarak böyle bir  çalışma prensibini tasvip etmiyoruz. Eğer bir doktor, hastaları için MyoControl camları uygun gördüyse, bu camlar  zaten bir çok firmada mevcut ve temin edilebilir durumda. Ek olarak, firmaların bu camlar için doktor desteğini alarak reçetelendirme yaptırması, yasal olmamasının yanında etik açıdan da uygun değildir.

İpucu: Çocuklar aktif yaşam tarzları için t lenslerin konforunu ve rahatlığını tercih edebilirler. Çeşitli lens tasarımlarına ve doktorun her hasta için lens seçiminin temellerine aşina olun.

Ortokeratoloji miyopi tedavisinde güvenilir ve geniş çapta kabul gören bir seçenektir. Korneayı düzleştirmek için gece boyunca özel t lensler takılır. Korneanın düzleştirilmesi retinaya olan mesafeyi kısaltır, böylece ışık düzgün bir şekilde odaklanacaktır. Aynı zamanda retinanın arkasına odaklanan çevresel görüntüler de öne çıkarılır. Ortokeratolojinin, hastayı gündüzleri düzeltme kullanma zorunluluğundan kurtarma gibi ek bir faydası da vardır. Daha fazla ebeveyn kontrolüne olanak tanır ve sporcular, özellikle de yüzücüler için harika bir seçenektir. Orto-k lensler üreten birçok farklı t lens üreticisi ve buna bağlı olarak piyasada birçok farklı orto-k lens tasarımı bulunmaktadır. Üstelik mevcut araştırmalar, orto-k lenslerin miyopi kontrol etkisini artırmak için değiştirilebileceğine dair umut verici işaretler gösteriyor. Orto-k lenslerin takılması ve takibi, bireysel hasta için en uygun lens tasarımını belirlemek açısından kritik öneme sahiptir. Etkinliği izlemek için doktor miyopiyi ölçecek ve bunu beklenen ortalama miyopi ilerleme oranlarıyla karşılaştıracaktır.

İpucu: Uluslararası Miyopi Enstitüsü, miyopi kontrolü için orto-k kullanıldığında her altı ayda bir kontrol yapılmasını önermektedir.

Miyopinin tedavisi olmasa da erken müdahale bu durumun yönetilmesine yardımcı olur. Araştırma devam ediyor ancak ECP'lerin ilerlemesini yavaşlatmak için alet kutularında şu anda çeşitli gözlük ve t lens tasarımları bulunuyor.

Kaynak: www.2020mag.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.