Mavi Işık Neden Gözlerimize Zarar Verir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Mavi Işık Herhangi Bir Tehlikeye Neden Olabilir Mi?

Mavi Işık Neden Gözlerimize Zarar Verir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?
05 Haziran 2023 Pazartesi 13:15

Mavi Işık Nedir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Kendinizi mavi ışığın potansiyel tehlikelerinden koruma hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacak bilgilendirici bir kaynak mı arıyorsunuz?

Buyurun Mavi ışığın dünyasına dalalım!

Mavi Işık Herhangi Bir Tehlikeye Neden Olabilir Mi?

Hepimizin bildiği gibi, güneş ışığı, vücudumuzun herhangi bir yan etki olmaksızın kaldırabileceği, sağlıklı biyolojik ritimleri belirli sınırlar içinde tutmak için gerekli olan mavi ışığın önemli bir kaynağıdır.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insan sağlığı da ciddi bir tehlike altına girdi. Günümüzün hızlı tempolu yaşam tarzı, bizi bilgisayar monitörleri, akıllı telefonlar, TV setleri veya sadece LED aydınlatma gibi teknolojilerle daha uzun süre ekranda kalmaya zorluyor. Ekran önünde geçirilen zamanlar Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yoğunlaştı, ağrılı göz yorgunluğuna neden oldu ve doğal uyku düzenimizi bozdu.

Özellikle dijital ekrana sahip cihazlar, mavi ışık adı verilen insan sağlığı için son derece zararlı bir ışık türü yayıyor. Maalesef ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada göz ardı edilen bu durum, uzun vadede ciddi sorunlara yol açıyor. Peki mavi ışık nedir? Korunma yöntemleri nelerdir? Sizler için anlattık.

Mavi Işık Nedir?

Mavi ışık insan gözünün görebildiği, görünür ışık spektrumunun bir parçasıdır. 380 ila 500 nanometre aralığında titreşen, en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahip olan bu ışık, görünür ışığın yaklaşık üçte birini oluşturur. Mavi ışığın yüksek enerjisi nedeni ile diğer görülebilen ışıklardan daha fazla zarar verme potansiyeli vardır.

Mavi ışık iki farklı türde karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki aslında oldukça faydalı olan güneşten gelmektedir. Bu türdeki mavi ışık, vücut hormonlarını dengeleyerek biyolojik ritme düzen getirmenin yanı sıra melatonin salımını da baskılayarak gün içinde odaklanma seviyesini artırır.

Mavi ışık dalga boyları her yerdedir ve yapısı itibariyle bizi çevreler. Diğer yandan gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni de güneşten gelen mavi ışıklardır. Bu durumda dalga boyları hava molekülleri ile çarpışır, bu da mavi ışığın dağılmasına ve gökyüzünü mavi olarak işlememize neden olur.

İkincisi ise zararlı olan mavi ışıktır. Bu, elektronik cihazların yaygınlaşması ile evlerimizin içine kadar getirdiğimiz güneşten gelen doğal mavi ışığın aksine enerji düzeyi çok yüksek olan bir ışıktır. Genellikle TV, akıllı telefon, bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar, tablet, LED ve floresan gibi cihazlarda bulunur.

Elektronik Cihazlardan Gelen Yapay Mavi Işığın Zararları Nelerdir?

Mavi Işık Uyku Döngülerini Nasıl Etkiler?

Doğal mavi ışık, sağlıklı uyku döngülerini optimum koşullarda düzenlemek için kritik bir bileşendir. Mavi ışığın, duygularımızın yanı sıra bilişsel performans düzeylerimiz üzerinde de önemli bir etkisi vardır. Ancak en sevdiğimiz elektronik aletlerin uzun süreli kullanımı bizi gereğinden fazla açığa çıkarır, bu da diğer olumsuz etkilerin yanı sıra kolayca dinlendirici bir uykuya dalmayı etkileyebilir ve gündüz yorgunluğuna yol açabilir.

Özellikle pandemi döneminde elektronik cihazlara karşı ilgi daha da arttı. Bu nedenle yapay mavi ışığın özellikle göz üzerinde ciddi negatif bir etkisi olduğu ifade ediliyor. Göz, mavi ışığı engellemede iyi olmadığından, görünür mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçerek retinaya ulaşır.

Zamanla mavi ışığa sürekli maruz kalmak retina hücrelerine zarar verebilir ve yaşa bağlı "Sarı nokta hastalığı" olarak da bilinen makula dejenerasyonu gibi görme sorunlarına neden olur. Diğer yandan katarakt, göz kanseri gibi ciddi göz rahatsızlıklarının yanı sıra baş ağrısı, boyun ve omuz ağrısı gibi fiziksel sorunlar da ortaya çıkmaktadır.

Mavi Işık Tehlikelerine Karşı Nasıl Önlem Alabilir siniz?

Uzmanlar düzenli molalar vermek, yatmadan birkaç saat önce cihazları kapatmak veya sürekli olarak kişisel bakım önlemlerini uygulamak gibi iyi alışkanlıklarla kişinin maruziyetini sınırlamasını şiddetle tavsiye ediyor. Dürüst olalım, hepimiz bir molayı hak ediyoruz! Bol miktarda yeşil yapraklı sebzeler ve meyve yemek, vücudun zararlı mavi ışığa maruz kalmasına karşı savunmasını güçlendirirken aynı zamanda optimal göz sağlığıda destekler.

Bunun yanı sıra teknoloji şirketlerinin de aldığı bazı önlemler mevcut. İşte bu önlemlerden bazıları;

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekranları için mavi ışık filtreleri edinmek. Diğer yandan bu filtreler yeni nesil cihazlarda bir özellik olarak kullanıcılara sunulurken, piyasada temperli cam mantığında mavi ışık filtreleri de mevcut.

Yatmadan Önce Ekranlardan Ne Kadar Süre Kaçınılmalıdır?

Uzmanlar, her gece en iyi uykunun tadını çıkarabilmek için uyumadan en az iki veya üç saat önce parlak ekranlardan kaçınmanız gerektiğini söylüyor.

Göz Yorgunluğu Nedir?

Bilgisayar görme sendromu olarak adlandırılan göz yorgunluğu elektronik cihazların uzun süreli kullanımının neden olduğu bir dizi sorundur. Bu semptomlar, normal olmayan baş ağrıları, bitkinlik ve bulanık görmedir.

Bilgisayar Kaynaklı Göz Yorgunluğuyla Mücadele İçin Doğru Gözlük Hangisidir?

Görme yetinizde bilgisayar ekranıyla ilgili bir gerginlikle karşı karşıya kaldığınızda, doğru gözlüğü seçtiğinizden emin olun; Progressive camlar, çeşitli koşullarda net görüş için mükemmel bir çözümken, göz yorgunluğu önleyici camlar sık ​​sık ekran değiştirenler için idealdir. En son teknolojiyi içeren bu yenilikçi camlar, günümüz toplumunda zararlı mavi ışığa maruz kalmaya karşı korunmada önemli bir atılımı temsil ediyor. Gelişmiş filtreleme sistemleri, zararlı mavi ışık ışınlarını etkili bir şekilde engellerken, çift odaklama yetenekleri çeşitli mesafelerde optimum göz işlevi sağlar.

İnceliklerin daha derin bir şekilde anlaşılması, teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale gelen bir dünyada kişinin optik sağlığını korumak için proaktif önlemlere duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Sağlıklı görüş adına kendimizi bu konuda eğitmeye çalışmalı ve mümkün olduğunca dijital yaşam tarzımızdan ödün vermeden uzman destekli çözümler uygulamalıyız.

Mavi ışıktan koruyan gözlükler tercih edin, bunlar, gözlerinizi korumaya yardımcı olacak ve retinanıza ulaşan zararlı mavi ışık ışınlarının miktarını ciddi oranda azaltacaktır.

Dijital göz yorgunluğunu azaltmak için 20-20-20 kuralına uyun. Her 20 dakikada bir 20 metre uzaktaki bir nesneye 20 saniye boyunca bakarak gözlerinizi dinlendirin.

Ekrana bakarken daha sık göz kırpın ve göz yorgunluğunu azaltmak için cihazın arka plan renklerini daha sıcak renkler ile değiştirin.

Ve son olarak yakın zamanda bir göz muayenesi planınız varsa, mavi ışık koruması hakkında göz doktorunuza danışın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.