Mavi Gözlü İnsanlar Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Bilgi!

Mavi gözlü insanların bu farklı göz renklerinden dolayı ne kadar ilgi çekici olduklarını hepimiz biliyoruz. Mavi göz, nadir rastlanan bir göz rengi olduğundan da, oldukça kıymetli olarak kabul ediliyor. Ancak mavi gözün, aslında bir mutasyon sonucunda ortaya çıktığını biliyor musunuz? İşte, mavi gözlerle ilgili diğer ilginç bilgiler.

Mavi Gözlü İnsanlar Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Bilgi!
26 Nisan 2018 Perşembe 11:23

Dünyanın Sadece %8’i Mavi Göz
Dünyanın sadece %8'i mavi gözlü. Son derece az bulunduklarından mavi gözlü insanlar hepimiz için daha dikkat çekici kişiler haline geliyor. Diğer yandan dünyanın sadece %8’inin mavi göze sahip olduğunu düşünürsek, kendilerine verilen bu paye konusunda haklılar.

Aslında İrislerinde Mavi Renk Pigmenti Bulunmaz
Mavi gözlülerin gözleri aslında renksiz bir stromaya ve fazla kolajen tortusuna sahiptir. Bu da Tyndall etkisine neden olur. Yani gökyüzünün maviye dönüşmesiyle hemen hemen aynı nedenlerden dolayı yansıma sonucunda bir mavi renk oluşur. İrislerde mavi pigmen yoktur.
 
Bir Zamanlar Hepimiz Kahverengi Gözlüydük
Orijinalinde aslında tüm insanlar kahverengi gözlüydü. Ancak Karadeniz Bölgesi’nde 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşanan bir genetik hata sonucunda ilk mavi gözlü insan dünyaya geldi. Daha sonra Buz Devri’nde yaşanan bu mutasyondan sonra aramızdaki mavi gözlüler arttı.

OCA2 Geni Mavi Gözlerden Sorumlu
Oculocutaneous albinism II olarak bilinen gen aslında melanosomal transmambrane protein ya da P protein olarak adlandırılır. Bu protein 15. Kromozomda yer alır. Görevi ise, bir insanın mavi ya da gri gözlü olup olmamasını belirlemektir.

Çekinik Bir Gen Değildir
İnsanlar sayılarının az olması nedeniyle mavi gözün çekinik bir gen olduğunu düşünürler. Oysa durum öyle değildir. Mavi göz geni de yeşil gibi başka renkler yaratabilen genler gibi etkili genlerdir. Hatta uzun yıllar kahverengi gözlü insanların, mavi gözlü çocuklarının olmayacağı düşünülmüştür. Ancak bilim bize şu an öyle demiyor. İki kahverengi gözlü ebeveynden, mavi gözlü bir bebek dünyaya gelebilir.
 
Diğer Özellikleri
Mavi gözlü insanlar düşük melanin nedeniyle ışığa karşı çok daha duyarlıdır. Özellikle güneş ışığı ve floras an ışık onların gözlerinin fazlasıyla rahatsız olmasına neden olabilir. Bu yüzden gündüzleri dışarıya çıkarken UV filtreli güneş gözlüğü kullanmaları gerekir. Ancak mavi gözlü kişilerin gece görüşleri, diğer insanlardan çok daha iyidir.

Kaynak: Hurriyet.com.tr
 
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.