Makyaj Ürünlerindeki Civa Sizi Kör Edebilir!

Civa en çok cilt beyazlatıcı veya yaşlanma karşıtı ürünlerde bulunur.

Makyaj Ürünlerindeki Civa Sizi Kör Edebilir!
11 Nisan 2023 Salı 11:14

Yüksek miktarda civa, gözlerimizde ve vücudumuzda çeşitli problemlere yol açabiliyor. Denetlemeye tabi olmayan kozmetik ürünler bazen aşırı miktarda civa içerebiliyor.

Civa zehirlenmesinden kör olunur mu?

Çeşitli araştırmalar; kimi mesleki ortamlarda, gıdalarda ve güzellik ürünlerinde bulunan civanın göz sağlığı için tehlikeli olabileceğini gösteriyor.

Civa vücuda solunum, yutma veya deri yoluyla emilerek alınabilir ve kan dolaşımına girerek vücudun birçok bölgesini etkileyebilir.

Yüksek düzeyde civa gözün tüm bölgelerini etkileyebilir. Civanın gözde yarattığı sorunlar arasında merceğin renk değiştirmesi, bulanık görme, konjonktivit (göz akının üstündeki zarın iltihaplanması), retina (ağ tabaka) ve göz sinirinin etkilenmesine bağlı görme kaybı yer alır.

Maruz kalınan süre ne kadar uzunsa ve üründeki civa miktarı ne kadar yüksekse, kişinin görme kaybı da dahil olmak üzere riski o kadar fazladır.

Civa miktarı hangi sınırı geçmemeli?

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), civanın ürünlerde milyonda 65 parçadan (ppm) fazla kullanılmamasını tavsiye ediyor.

Kozmetik üründe civa olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Civa en çok cilt beyazlatıcı veya yaşlanma karşıtı ürünlerde bulunur.

Güvenliğiniz için şunlara dikkat edin:

  • Ürününüzün içerik listesini kontrol edin. Civa listeleniyorsa satın almayın.
  • Etiketsiz ürün almayın. Ürün etiketinde içerik listesinin yer alması gerekir.

  • İnternette tanımadığınız satıcılardan ürün almayın.
  • Civa içerebileceğinden şüphelendiğiniz ürünleri atın.
  • Yeni bir kozmetik ürünü kullandıktan sonra uyuşma, görmede değişiklik, işitmede değişiklik, titreme veya sinirlilik gibi herhangi bir belirti yaşarsanız hemen tıbbi yardım alın.
  • Yeni göz çevresi bakım ürünlerini kullanmadan önce göz doktorunuza danışın.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.