Makula Dejenerasyonu Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavileri

AMD retinanın merkezinde yer alan ve merkezi görüşten sorumlu olan makulada hasara neden olan ilerleyici bir hastalıktır.

Makula Dejenerasyonu Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavileri
12 Temmuz 2023 Çarşamba 10:01

Maküler dejenerasyon, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Retinanın merkezinde yer alan ve merkezi görüşten sorumlu olan makulada hasara neden olan ilerleyici bir hastalıktır.

Göz doktoru Steven Yeh MD'ye göre, bu durum en sık 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğü için genellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD olarak adlandırılır. Hafif ve asemptomatik ila şiddetli arasında değişebilse de - küçük görüş alanlarının kaybolmasına neden olsa da - araştırmacılar AMD'yi tedavi etmede uzun bir yol kat etti.

Yeh, "Görmeyi geri kazanmaya ve iyileştirmeye ve görme kaybını önlemeye yardımcı olabilecek tedavilerin olduğu bir zamanda yaşadığımız için şanslıyız" diyor.

NEDENLER

AMD'nin kesin nedeni bilinmiyor. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler geliştirme riskinizi artırabilir:

  • Yaş: AMD, 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır
  • Genetik: Ailenizde AMD öyküsü varsa, bu durumu geliştirme olasılığınız daha yüksektir.
  • Sigara içmek: Sigara içmek YBMD geliştirme riskinizi artırabilir

Belirtiler

Maküler dejenerasyonun belirtileri, sahip olduğunuz türe bağlı olarak değişebilir. İki tip makula dejenerasyonu vardır: Kuru Ve Islak.

  • Kuru maküler dejenerasyon: Bu tip AMD daha yaygındır ve aşağıdakiler dahil daha az şiddetli semptomlara sahiptir:
    • Bulanık görüş
    • okuma zorluğu
    • Bükülmüş gibi görünen düz çizgiler gibi görsel bozulmalar
  • Islak maküler dejenerasyon: Bu tip AMD daha az yaygındır ve aşağıdakiler dahil daha şiddetli semptomlara sahiptir:
    • Bozuk görüş
    • Merkezi görüşünüzdeki kör noktalar
    • Hızlı merkezi görme kaybı

Tedavi

Makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatmaya ve görüşü iyileştirmeye yardımcı olabilecek birkaç tedavi seçeneği vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Beslenme: Antioksidanlar ve çinko gibi bazı vitaminler ve mineraller ile taze balık (ve özellikle somon balığı) gibi omega-3 yağ asitleri açısından yüksek gıdalar maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
  • AREDS 2: AREDS 2 adı verilen bir besin takviyesi, kuru maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir ve ıslak maküler dejenerasyona ilerleme olasılığını azaltabilir.
  • Pegcetacoplan: Bu ilaç, coğrafi atrofi adı verilen bir ileri kuru maküler dejenerasyon formunun ilerleme hızını azaltan türünün ilk örneği olan Şubat 2023'te onaylanmıştır.
  • Anti-VEGF ilaçları: Islak maküler dejenerasyonu tedavi etmek için kullanılan bu ilaçlar, hasarı yavaşlatmak veya durdurmak için düzenli olarak enjekte edilir ve hatta görüşü iyileştirebilir.

İyimserlik İçin Bir Neden

YBMD tedavisinde gelişmeler devam etmektedir. Bir Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi klinik deneyi şu anda gen tedavisinin ıslak maküler dejenerasyon üzerindeki etkisini inceliyor.

Yeh, "Bir hastada ıslak maküler dejenerasyon varsa, genellikle aylık veya iki ayda bir enjeksiyona ihtiyaç duyarlar" diyor. "Bu denemede, bu ilacı yapan geni tanıtıp tanıtamayacağımıza bakıyoruz, böylece gözün ilacı gözün içinde yapması sağlanıyor. Bu, bizi heyecanlandıran uzun vadeli takipte ihtiyaç duydukları enjeksiyon sayısını azaltıyor."

Dr. Yeh, AMD için yeni tedavilerin ortaya çıkmasının ve fon sağlayanların araştırmaları desteklemeye istekli olmasının hastalara umut sağlayabileceğini söylüyor.

"Bazen makula dejenerasyonu terimini duyduklarında 'Ne kadar görmem gerekiyor?' diye düşünebilirler. Çok korkutucu bir yer,” diyor Dr. Yeh. "İlerleme riskini azaltmak için yapabilecekleri şeyler olduğunu, mevcut tedavileri ve ufukta tedaviyi inceleyen araştırmaları bilmek bazen tedavi edici olabiliyor. Bu alanın yönü konusunda iyimser olmak için nedenler var.”

Kaynak: www.nebraskamed.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.