Kontak Lensin Doğru Yazılışı Hangisi?

Dilimize sahip çıkmak adına lütfen kontak lens sözcüğünü doğru yazalım

Kontak Lensin Doğru Yazılışı Hangisi?
26 Ocak 2022 Çarşamba 16:14

Hangisi Doğru?
Kontak Lens mi? Kontakt Lens mi?

İngilizce "contact lens" sözcük öbeğinden Türkçe'ye geçen şekliyle "kontak lens", maalesef birçok yayın ve metinde sonuna "t" harfi eklenmek suretiyle yanlış yazılmaktadır.

​Bugün birçok kontak lens markasının ve tedarikçilerinin web sitelerine girdiğinizde veya onların basılı reklam ve tanıtım malzemelerini incelediğinizde yanlış yazılmış haliyle görmektesiniz. Doğru yazılış şekli Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre "kontak lens"tir.

Bir sözün Türk diline nasıl geçtiğini anlamak ve doğru şeklini kullanmak için mutlaka Türk Dil Kurumu sözlüklerine başvurmak gerekir. Kontak lens de Türk diline "t" harfi olmaksızın geçmiştir. Aynı "doğrudan" anlamı taşıyan "direk" sözcüğünün doğru, "direkt" sözcüğünün yanlış olması gibi...

​Aynı şekilde arabanın kontağını çevirmek, bir kişiyle kontağa geçmek gibi sözcükler de sonunda "t" harfi olmaksızın kullanılmaktadır.

​Bugün sozluk.gov.tr adresine giriş yaptığınızda ve kontakt lens araması yaptığınızda "Bu söz Güncel Türkçe Sözlük'te bulunamadı." bilgisiyle karşılaşırsınız. Ve altında alternatif olarak gelen ilk sözcük öbeği "kontak lens" olacaktır.

​"Kontak lens" yazdığınızda ise Güncel Türkçe Sözlük'te bu söz karşınıza çıkacak, sesli okunuşunu dinleyebilecek, alt kısımda bunun bir "isim" sözcüğü olduğunu görecek ve İngilizcesinin "contact lens" olduğu bilgisine ulaşacaksınız. Ayrıca bu sözlükte kontak lensin "Türk İşaret Dili Parmak Alfabesiyle Gösterilişi" başlığı altında da hareketli bir şekilde işaret dilindeki karşılığını görebilirsiniz.

​Türkçe dilindeki sözcüklerin doğru kullanımına ait tek referans olan TDK Güncel Türkçe Sözlük kapsamında dilimize kontak lensin "t" harfi olmadan geçtiğini böylece incelemiş olduk. Ancak buna rağmen birçok kontak lens üretici ve tedarikçisinin tüm tanıtım materyallerinde yoğunluklu olarak "t" harfi eklenmiş yanlış sözcüğü kullandığını görüyoruz.

Maalesef yalnızca tanıtım materyallerinde değil, aynı zamanda 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve yönetmeliklerinde de aynı yanlış kullanıma rastlıyoruz.

Dilimize sahip çıkmak adına lütfen kontak lens sözcüğünü doğru yazalım ve yanlış yazılmış olduğunu gördüğümüz noktalarda yazının sahiplerini uyaralım. Dilimizdeki sözcüklerin aslı için emin olmadığımız her sözcükte Türk Dil Kurumu yayınlarına başvurmakta fayda bulunmaktadır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.