Kontak lens nasıl kullanılır?

Kontak lens kullanımı ile ilgili merak edilen sorular

Kontak lens nasıl kullanılır?
20 Temmuz 2019 Cumartesi 15:00

Kontak lens nasıl kullanılır? Kontak lens nasıl takılır?

Kontak lens kullanmaya yeni başlayanların birçoğu "Kontak lens nasıl kullanılır, nasıl takılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. Bunun yanında lens kullanımı ile ilgili araştırılan en yaygın sorulardan biri de kontak lens nasıl temizlenir sorusu. Haberimizde lens kullanımı ile ilgili önemli bilgilere ulaşabilirsiniz. İşte lens kullanımının püf noktaları ve önemli bilgiler…

Kontak lens kullanımında lens sahiplerinin başlarda karşılaştığı en büyük sorun lensin düz olup olmaması. Lensin iç veya dışa doğru olmasını anlamak biraz zor olabilir, ancak gözünüze bir kontak lens yerleştirmeden önce, kenarı bükülmüş bir çorba kasesi gibi değil de yarım top gibi göründüğünden emin olursanız sorun ortadan kalkmış olur.

İşin püf noktası lensinizi parmağınızın üzerine koymak… Ardından lensi doğrudan gözünüzün önünde tutun, böylece lensin kenarlarında bir bükülme olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer yarım bir top şeklinde görünüyorsa ve kenarlar pürüzsüz ise doğru tarafı takıyorsunuz demektir.

Renkli lensler kullanıyorsanız, başka bir yol da lensi parmağınızın ucuna yerleştirip tam üstünden bakmaktır. Renkli merceğin kenarı çok mavi görünmelidir (veya renk tonuna bağlı olarak yeşil). Lens ters ise bu durum böyle olmaz.

Bazı kontak lensler, size yardımcı olmak için kenarında marka adı gibi bir lazer işaretine sahiptir. Düzgün okuyabiliyorsanız, lensiniz düzgündür.

KONTAK LENS NASIL TAKILIR
Kontak lenslerinizi uygulamadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun, ancak lens yüzeyine yapışabilecek kokulu veya yağlı sabunlardan kaçının. Özellikle lanolin ve nemlendirici losyon içeren ürünler kullanmaktan kaçının.
Bazı göz doktorları her zaman ilk kontak lensin aynı göze takılmasını tavsiye eder, böylece lenslerin sağ göz ve sol göz için karıştırılması olasılığını önlersiniz.

Kontak lens uygulaması için diğer temel kurallar şunlardır:

Öncelikle kontak lenslerinize dokunmadan ellerinizi kalıp el sabunu ile iyice yıkayıp durulayarak kağıt bir havlu ile kurulayın, asla elinizde hav bırakacak pamuk türü havlu kullanmayın
Kontak lens sıkışmışsa (kutu tabanına tapıştıysa) gevşetmek için saklama solüsyonunu içeren lens kutusunu hafifçe sallayın. (lensi parmağınızla çekmeyi denemeyin, aksi takdirde zarar verebilirsiniz.)
Lensi kabından avucunuzun içine kaydırın. Uygun kontak lens solüsyonu ile iyice durulayın.
Kontak lensi, kuru veya çoğunlukla kuru olması gereken işaret parmağınızın veya orta parmağınızın ucuna yerleştirin.


Diğer elinizin parmakları ve başparmağıyla, aynı anda üst göz kapağınızı yukarı ve alt göz kapağınızı aşağı doğru çekin.
Lensi, hangisini daha kolay bulursanız, yukarı veya ileriye bakarken gözünüzün üzerine yerleştirin. Kontak lensi gözünüzün kulağınıza en yakın beyaz kısmına yerleştirerek de uygulayabilirsiniz.

Kaynak: www.sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.