Kontak Lens Göze Yapışır mı?

Kontak lensler göz yüzeyinde nasıl durur? Lensin göze yapışmasını sağlayan adezyon kuvveti, gözde yer alan kornea tabakasındaki gözyaşı tarafından lens üzerinde oluşturulur.

Kontak Lens Göze Yapışır mı?
06 Ekim 2023 Cuma 11:05

Kontak lensler göz yüzeyinde nasıl durur?

Lensin Göze Yapışması Adezyon mu Kohezyon mu? İşte Cevabı!


 

Lens kullanıcılarının merak ettiği bir soru: Lensin göze yapışması adezyon mu kohezyon mu? Bu sorunun cevabını öğrenmek için okumaya devam edin!

Lensin göze yapışması adezyon mu kohezyon mu? Bu sorunun cevabı adezyondur. Adezyon, farklı tür moleküllerin birbirini çekmesi ve yapışması olayıdır. Lensin göze yapışmasını sağlayan adezyon kuvveti, gözde yer alan kornea tabakasındaki gözyaşı tarafından lens üzerinde oluşturulur. Böylelikle lenste vakum etkisi yapılarak lensin gözden düşmesi engellenmiş olur.

Kohezyon ise aynı cins moleküllerin birbirine elektriksel çekim kuvvetiyle tutunması olayıdır. Su damlalarının oluşmasını ve suyun bir akım halinde akmasını sağlayan kohezyondur.

Lens kullanımı ve bakımı hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki alt başlıkları inceleyebilirsiniz.

Lens Kullanımına Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Lens kullanımına başlamadan önce göz hekimi tarafından yapılması gereken kontak lens muayenesi şunlardır:

  • Görme keskinliğinin değerlendirilmesi
  • Göz numarasının tespiti
  • Biyomikroskop ile göz muayenesi ve gözyaşı değerlendirmesi
  • Keratometri
  • Gerekiyorsa korneal topografi, yani korneanın kırıcılık haritasının çıkarılması

Yapılan bu değerlendirmeler ile gözün kontakt lens kullanımına uygun olup olmadığı belirlenir. Ayrıca nasıl bir kontakt lens kullanabileceğine karar verilir.

Lens Kullanımı ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Lens kullanımında öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lens bakımı aşamasıdır. Lenslerinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız. Böylece lenslerinizin kirlenmesini, dolayısıyla gözlerinizin mikrop kapmasını engellemiş olursunuz. Düzenli olarak ellerin yıkanması da gözünüzü olası enfeksiyonlardan korur.

Ellerinizi yıkarken yağ, losyon ya da parfüm içermeyen bir sabun kullanınız ve pamukçuk bırakmayan bir havlu ile kurulayınız. Lensin kontrol edilmesi, göze yerleştirilmesi, çıkartılması ve temizlenmesi gibi işlemleri yaparken dikkatli olunuz. Lens hasar görmüş ise asla kullanmayınız. Yumuşak kontakt lensler kuruduğu zaman da kullanılamaz hale gelirler.

Lens bakımı sadece temizlikten ibaret değildir. Bu yüzden lens kullanımı aşamasında; lensi kullanım süresine göre düzenli kullanmak, düzenli aralıklarla temizliğini yapmak ve gerektiği zamanlarda gözden çıkartılarak hem gözlerin, hem lensin dinlenmesini sağlamak da lens bakımı konusunun kapsamı içerisindedir.

Lens bakımında kullanacağınız solüsyonu doktorunuzun tavsiyesine uygun olarak seçiniz. Solüsyonu her zaman taze olarak kullanınız. Solüsyonu asla su veya başka bir sıvı ile karıştırmayınız. Solüsyon şişesinin ağzını her zaman kapalı tutunuz. Solüsyon şişesinin ucunu hiçbir yere değdirmeyiniz. Solüsyonun son kullanma tarihine dikkat ediniz.

Lens kabınızı da temiz ve kuru tutunuz. Kabı her kullanımdan sonra yıkayınız ve kuru ve temiz bir yerde baş aşağı şekilde kurutunuz. Lenslerinizi kabına koyarken solüsyonu iyice değiştiriniz. Lenslerinizi kabınızda bırakırken solüsyona iyice batırınız.

Lens kullanımı ve bakımı konusunda aklınıza takılan soruları göz hekiminize danışınız. Göz hekiminizin önerileri doğrultusunda hareket ediniz. Lens bakımı ve temizliği konusunda bilinçli olmanız, gözlerinizin sağlığı ve güvenliği açısından çok önemlidir.

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lens kullanımında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Lenslerinizi her takıp çıkarttığınızda mutlaka avucunuzun içine bir miktar solüsyon damlatarak lenslerinizi parmağınızla masaj yapar şekilde yıkayıp lens kabına koymalısınız. Böylece kinetik temizleme de sağlamış olursunuz.
  • Gözlerinizde lens varken saç spreyi, parfüm gibi alkol içeren ürünleri kullanırken yüz ve göz bölgesinden uzak tutunuz.
  • Lenslerinizi makyaj yapmadan önce takmanız en iyisidir. Su esaslı kozmetiklerin lens üzerindeki zararı yağ esaslı kozmetiklerden daha azdır.
  • Lenslerinizi asla başkalarıyla paylaşmayınız. Bu göz enfeksiyonlarına yol açabilir.
  • Lenslerinizi asla ağzınıza almayınız veya su ile temizlemeyiniz. Bu lensleri kirletebilir ve gözünüzde enfeksiyon riskini arttırabilir.

  • Lenslerinizi uyurken çıkartınız. Uyku sırasında gözyaşı salgısı azalır ve lensler göze yapışabilir. Bu da gözde tahriş, kızarıklık, ağrı ve enfeksiyonlara neden olabilir.
  • Lenslerinizi günlük, haftalık veya aylık olarak belirlenen süre içinde değiştiriniz. Süresi dolan lensleri kullanmak göz sağlığınız için zararlıdır.
  • Lenslerinizi yüzerken veya duş alırken çıkartınız. Su içindeki mikroplar lenslere bulaşabilir ve gözünüzde enfeksiyonlara neden olabilir.
  • Lenslerinizi düşürürseniz veya kirli olursa tekrar temizleyiniz. Temizlemeden önce lensleri göze takmayınız.
  • Lenslerinizle ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız veya gözünüzde kızarıklık, ağrı, batma, sulanma, ışığa hassasiyet gibi belirtiler olursa hemen lensleri çıkartınız ve göz hekiminize başvurunuz.

Lens kullanımında bu kurallara uymanız, hem lenslerinizin ömrünü uzatacak hem de göz sağlığınızı koruyacaktır.

Unutmayın, lensleriniz sizin için değerli bir yardımcıdır, onlara iyi bakın!

Kaynak: www.canakkaleolay.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.