Kıbrıs'lı Göz Doktoru Özkan KORUN İle ''Özel Röportaj''

Kıbrıs’lı göz doktoru Dr. Özkan Korun Optikgazete.com’a Kontak Lensler ile ilgili özel bir röportaj verdi.

Kıbrıs'lı Göz Doktoru Özkan KORUN İle ''Özel Röportaj''
17 Kasım 2015 Salı 10:21

Kıbrıs’lı göz doktoru Dr. Özkan Korun Optikgazete.com’a Kontak Lensler ile ilgili özel bir röportaj verdi.


Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1986 yılından beri Göz Hastalıkları Uzmanı ve Kontak Lens uygulayıcısı olarak Kıbrıs’ta hastalarıma hizmet vermekteyim.


Hastalarınızın yüzde kaçı Kontak Lens kullanıyor?

Kontak lensler, gözlük kullanmaktan hoşlanmayanlara yada gözlüklerin hareketli günlük hayatını engellediğini düşünenlere büyük kolaylık sağlıyor. Bu sebeple, hastalarımın yarısı görme kusurlarını düzeltmek ve kaliteli bir görüş netliği kazanmak ve hatta rahatlık açısından Kontak Lens kullanıyor ve çok da memnun kalıyorlar.

Bunun yanı sıra, 30 yıl içerisinde bir tıbbi ürün olan  Kontak Lens, gerek daha sağlıklı ve daha kolay uygulanabilir bir hal aldı.

Kıbıs’ta Göz Doktorları sayıca ne durumdadır? Gün aşırı Kontak Lens uyguluyor musunuz?

Mesleğe başladığım yıllarda Kıbrıs’ta 11 civarı göz doktoru varken, günümüzde bu sayı 40’a kadar ulaşmıştır. Yaklaşık olarak hemen hemen her gün görme kusuru bulunan hastaya Kontak Lens uyguladığım oluyor.

Peki, tatil cenetti olarak da anılan Kıbrıs’a gelen turistlere de Kontak Lens uyguladığınız oluyor mu?

Elbette oluyor, yaz tatili dönemlerinde sıkça turist hastalarım olmakta. Kontak Lensi tükenen turistler, gelip bizden gerekli kontrollerden geçerek lenslerini temin ediyorlar.


Bildiğiniz üzere, Türkiye’de Kontak Lens, uzman bir hekim tarafından yazılıyor ve kanun gereği optik mağazalardan reçete karşılığında satılıyor. Kıbrıs’ta ise, doktorlar hem reçeteyi yazıyor, hem de Kontak Lens satışını yapıyor. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyoruz.

Bu durum biz doktorlar için bir avantaj olmakta. Çünkü başlangıçtan itibaren hastalarımızla diyalog içerisinde oluyoruz. Gerekli ölçümleri yapıp, hastamız uygunsa ve Kontak Lens kullanmak istiyorsa yardımcı oluyoruz. Gerek takma, gerek çıkarma ve kullanım açısından detaylı olarak bilgilendirme yapıyoruz. Hasta Kontak Lensi öğrenmeden lensi vermiyoruz. Hastamız sorun olduğunda hemen bize geliyor. Bu bakımdan oldukça memnunuz. Aynı zamanda hastanın Kontak Lense devam etmesine de yardımcı oluyoruz.

Birde belirtmek isterim ki, 29 yıldır Kontak Lens kullanımına bağlı olarak ciddi bir duruma maruz kalan hiç hastam olmamıştır.

Son zamanlarda internet üzerinden Kontak Lens satışı yapılıyor.  Bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Bu durum sağlık açısından son derece sıkıntılı durumlar doğurabilir. Bir kişinin lens kullanıp, kullanamayacağına göz doktoru karar verir. İnternetten satın alınan sahte lensler gözde hassasiyete, alerjiye sebep olabildiği gibi korneaya zarar vererek körlüğe bile yol açabilir. Kişinin lense yada solüsyona karşı hassasiyeti veya alerjisi olabilir.

Göz doktorunun reçetesi olmadan, güzel görünmek adına veya görme kusurunu düzeltmek amacı ile internetten veyahut tabiri caizse merdivenaltı yerlerden lens almak, insan sağlığına ciddi olarak zarar verir.

Lenslerin bir başka kullanılış şekli ise kozmetik amaçlı olabiliyor. Özellikle kadınlar renkli lensleri sıklıkla tercih ediyor, yalnız bu lensler için de mutlaka muayene ve reçete gerekiyor.

Birde taklit markalar var ve bunların üzerlerinde barkod bulunmuyor. Özellikle Çin yapımı taklit lensler dönem dönem piyasaya girip, internet üzerinden rahatlıkla satışa sunuluyor.

İnternetten satın alınan kontak lensler yüzünden gözünüzden olmayın. Kesinlikle lensin ve solüsyonunun iyi bir marka olması ve reçeteyle alınması gerekiyor. İnternet sitelerine güvenmeyin.


Lens kullananlar için göz muayenesi sıklığı ne olmalı?

Kontak lens kullananların yılda bir kez kontrole gitmeleri gerekir. Gözle ilgili herhangi bir şikayette ise hemen göz doktoruna gidilmesi lazım. Bir şikayeti olmayanların da en azından iki yılda bir mutlaka göz doktoruna gidip göz tansiyonlarının ölçülmesi ve göz damarlarına da bakılan kapsamlı bir muayeneden geçmelerinde fayda ve yarar olacaktır.


 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.