İşte Vücudunuzun Size Anlatmaya Çalıştığı Göz Yaşları

​​​​​​​Ağlamıyorsunuz ya da soğan doğramıyorsunuz. Peki, gözleriniz neden bu kadar sulanıyor?

İşte Vücudunuzun Size Anlatmaya Çalıştığı Göz Yaşları
27 Temmuz 2023 Perşembe 11:07

Gözleriniz dumanlı havadan veya havuzda yüzmek gibi etkinliklerden dolayı tahriş olduğunda sulanabilir.

Ancak, Californialı oftalmolog Barrett Eubanks’a göre, sulanma başka bir göz rahatsızlığının işareti de olabilir. Özellikle sulanma azalmıyorsa veya diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa.

Göz sulanmanızın nedenini tam olarak bilemiyorsanız işte size buna sebep olabilecek yedi yaygın neden ve daha iyi hissetmek için yapabilecekleriniz.

Gözünüzü Tahriş Eden Bir Şey Var

Gözleriniz her tahriş olduğunda, gözyaşı bezleriniz, tahriş eden maddeyi yıkamak için daha fazla gözyaşı üretmeye başlar, diyor Dr. Eubanks.

Duman, hava kirliliği, havuz kloru ve hatta kuru veya rüzgarlı hava gibi çevresel tahriş ediciler, gözlerinizin aynı zamanda kumlu veya tanecikli bir his bırakmasına neden olabilir.

Bir kirpik veya toz taneciği gibi yabancı bir madde de aynı etkiye sahip olabilir, ancak bu durumda muhtemelen sulanması geçmeyen tek bir gözünüz olacaktır.

Çözüm

Tahrişi gidermeye yardımcı olmak için gözünüzü veya gözlerinizi ılık su veya tuzlu su çözeltisi ile nazikçe yıkayın.

"Gözlerinizi ovma eğiliminden kaçının, çünkü bu tahrişi daha da kötüleştirebilir," diyor Dr. Eubanks.

Yıkama işe yaramazsa, mutlaka bir göz hekiminden tıbbi yardım alın. Nesneyi kendiniz çıkarmaya çalışmaya devam etmek gözünüze zarar verebilir.

Kuru Göz Hastalığınız Olabilir

Gözleriniz kendini nemli tutmak için yeterli miktarda su ve yağ üretemeyen kuru göz sendromuna maruz kaldığına, aslında daha fazla sulanabilir.

"Gözler kuruduğunda, gözyaşı bezi fazla miktarda gözyaşı üretmeye teşvik edilir," diyor Dr. Eubanks.

Ayrıca, daha fazla hassasiyet fark edebilir veya kızarıklık, yanma veya batma hissi yaşayabilirsiniz.

Kuru gözler, geçici olarak dehidrasyon veya fazla ekran süresi gibi şeylerden kaynaklanabilir veya diyabet gibi başka bir durumun komplikasyonu olabilir.

Çözüm

Birkaç damla yapay gözyaşı hızlı bir rahatlama sağlayabilir. Ancak, sorunun tekrarlamasını önlemek için daha sık ekran süresi molası verme veya bulunduğunuz ortamın havasını nemlendirici cihazlar kullanma gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir.

Yaşam tarzı önlemleri yardımcı olmuyorsa göz doktorunuza başvurun. Bazı durumlarda, kuru göz altta yatan bir durumdan kaynaklanır ve gözyaşı üretimini artırmak için reçeteli göz damlaları veya diğer ilaçlar gerekebilir.

Herhangi Bir Şeye Karşı Alerjiniz Olabilir

Uyandığınızda veya dışarıda zaman geçirdikten sonra ortaya çıkan sulanma (kaşıntı, kızarıklık veya kabuklanma ile birlikte) alerjenlere, polen, çimen veya küfe karşı alerji nedeniyle olabilir. Tıkanıklık, kaşıntılı cilt ve tahriş edici maddeden uzaklaşıldığında belirtilerin hafifleşmesi diğer alerji belirtileri arasındadır.

Çözüm

Soğuk bir kompres uygulamak tahrişi hafifletebilir ve gözyaşı akışını azaltabilir.

Ancak, sorunun tekrarlamasını önlemek için sağlam bir alerji yönetimi planına bağlı kalmalısınız. Bu, alerjinize neden olan şeyleri belirlemek ve onlardan kaçınmak (veya maruz kalma düzeyini en azından sınırlamak) ile başlar.

Doktorunuza semptomlarınızı bildirin: Size alerji ilacı veya alerji karşıtı göz damlası önerilebilir.

Konjonktivitiniz Olabilir (Göz Kızarıklığı)

Konjonktivit, doktorların konjonktivit olarak adlandırdığı bir tür iltihaptır ve bazen gözleri sulandırabilir ve aynı zamanda acı, kaşıntı, kızarıklık, hassasiyet ve mukusla dolu olabilir.

Bir enfeksiyon tarafından oluşturulduğunda, genellikle bir gözde başlar, ancak gözlerinizi ovuşturarak diğer göze kolayca bulaşabilir.

Çözüm

Eğer konjonktivit olduğunu düşünüyorsanız önce doktorunuza başvurun. İltihabın bir viral veya bakteriyel enfeksiyon tarafından mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını söyleyebilirler ve en iyi şekilde nasıl tedavi edileceğine karar verebilirler.

Virüs kaynaklı konjonktivit genellikle bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçerken, bakteriyel konjonktivit için genellikle antibiyotikli göz damlalarına ihtiyaç vardır.

Her iki durumda da, gözünüze soğuk bir kompres uygulamak yatıştırıcı bir rahatlama sağlayabilir.

Tıkalı Gözyaşı Kanalınız Olabilir

Tıkalı bir gözyaşı kanalı genellikle yalnızca bir gözü etkiler ve gözünüzün normal şekilde boşalmasını zorlaştırır. Sonuç olarak, aşırı gözyaşı üretimi yanı sıra kızarıklık, şişme ve kabuklanma da görülür; ayrıca enfeksiyonlara daha yatkın olabilirsiniz.

En çok bebekler etkilenirken, yetişkinler de göz yaralanmaları, kronik göz iltihabı veya otoimmün hastalıklar nedeniyle tıkalı gözyaşı kanalı geliştirebilir.

Çözüm

Tıkalı bir gözyaşı kanalını düzeltmek için ameliyat gerekebilir, bu nedenle seçenekleriniz hakkında doktorunuza danışın.

Bu süre zarfında, nemlendirilmiş bir kompres tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir ve gözlerinizi daha rahat tutabilir.

Göz Kapağı Dibi Kisti (Arpacık) Olabilirsiniz

Arpacıklar, göz kapağı çevresindeki bir yağ bezi tıkandığında ve enfekte olduğunda oluşan küçük, kırmızı, sivilce benzeri şişliklerdir. Bu, gözünüzün enfeksiyonla mücadele etmek için daha fazla gözyaşı (ve mukus) üretmesine neden olur.

Ayrıca, ağrı, ışığa hassasiyet ve kabuklanma yaşayabilirsiniz.

Çözüm

Önce etkilenen bölgeye 10 ila 15 dakika boyunca günde üç ila beş kez sıcak bir kompres uygulamaya başlayın. (Ancak sıkmamaya veya patlatmamaya çalışın. Bu enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.)

Bu arpacığın birkaç hafta içinde iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak düzelmiyorsa doktorunuza başvurun. Arpacık enfekte olmuş olabilir ve antibiyotiklere ihtiyaç duyabilir.

Kornea Yaralanmanız Olabilir

Kornea yaralanmaları, göz yüzeyinizin bir cisim (metal, yabancı madde veya hatta tırnaklarınız gibi) tarafından çizilmesi sonucu meydana gelir. Ağrı ve tahrişe, sulanmaya, kızarıklığa, bulanık görüşe ve ışığa hassasiyete neden olabilir.

Kuru gözlere sahip olmak, kontak lens takmak veya sürekli olarak gözlerinizi ovuşturmak korneanızın yaralanma riskini artırabilir.

Çözüm

Eğer kornea yaralanması olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurun. Çizik ne kadar ciddi olduğunu görebilmek için doktorunuz tarafından muayene edilebilir, enfeksiyonu önlemek için antibiyotikli göz damlaları veya merhem reçete edebilirler ve korneanın iyileşmesine yardımcı olmak için bir bant kontak lens uygulayabilirler.

Ağrıyı dindirmeye yardımcı olmak için ağrı kesici göz damlaları da reçete edebilirler.

Gözleriniz Sulanıyorsa Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz

Birkaç fazladan gözyaşı her zaman büyük bir sorun olmayabilir. Ancak gözleriniz sürekli sulanıyor veya tahriş oluyorsa, bu kuru göz, yeterince kontrol edilmeyen alerjiler, göz enfeksiyonu veya göz yaralanması gibi sorunların işareti olabilir.

Birlikte, altta yatan sorunu belirleyebilir ve gözyaşınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Kaynak: www.livestrong.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.