İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne Soruyorum…

2020 Aidatları Neden Hala Tahsil Edilmiyor?

İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne Soruyorum…
24 Temmuz 2020 Cuma 10:57

Seçime 28 Gün Kaldı !
İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne
Soruyorum…

VARAN 3:
2020 Aidatları Neden Hala Tahsil Edilmiyor?

Sorularla dolu bir hafta yaşıyoruz. Keşke cevaplarını da alabilsek. Ama üstünkörü değil, aynı bizim sorduğumuz detayları tek tek açıklar nitelikte…

22 Temmuz Çarşamba günü;
Hani SGK Yıllık
Sözleşme Bedeli İçin Verilen Sözler? diye sorduk.

 

23 Temmuz Perşembe günü;
Kimler Oy Kullanamaz? sorumuza cevap aradık.

Hep söylediğim gibi “kimin seçileceğini bilmiyorum ama kimlerin seçilmemesi gerektiğini çok iyi biliyorum’’.

İstanbul seçimleri sektörümüz açısından çok önemli. Maalesef geçici oda yöneticilerinden bazıları, daha önceki dernekçilik ve kooperatifçilik dönemlerinde olduğu gibi, geçici oda yönetimi döneminde de sektöre hizmet sunmak değil, kendilerine fayda sağlamak peşindeler. Şu anda tüm güçleri ile kendilerine güç ve maddi olanak sağlamak ve geçmiş dönemdeki şaibeli olaylarını örtbas etmek için oda yönetimine gelmeye çalışıyorlar.

Bugün konumuz 2020 aidatları…

İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne soruyorum:

SORU 3- 2020 YILINA İLİŞKİN AİDATLARIMIZ NEDEN HALA TAHSİL EDİLMİYOR?

Ekte bulacağınız Türk Optisyen-Gözlükçüler Yönetmeliğinin 51. Maddesi 1b maddesinde yıllık aidatın en geç Şubat ayı sonuna kadar ödendiği yazılmış. Sonra yönetmeliğin kurallarının üzerine geçen geçici maddelere bakıyoruz. Geçici Madde 7’de “odaya kaydını yaptırmış bulunanlardan odaya üyeliği devam edenlerin 2020 yılına ilişkin yıllık aidatlarını ödemeleri için son tarih 31/7/2020’dir.” Yazıyor.

Link için Lütfen Tıklayınız Yonetmelik.pdf

Yani Şubat’ta ödenip bitmesi gereken aidatlar 10 Mart’ta yayınlanan bir genelge ile 31 Temmuz 2020’ye uzatılıyor. Tarihlere dikkat. Birazdan resmi açık seçik göreceksiniz.

Gelelim bugüne. Bugün 24 Temmuz 2020. Ödeme için 6 günümüz kalmış.

Kimler ödedi bu aidatı?

Daha da önemlisi bu genelge duyuruldu mu? Bu aidatın tahsilatı için size bir belge gönderildi mi? Eskiden bir reklam vardı, 45 yaş üstündeki meslektaşlarımız hatırlar. “Yöneticimiz uyuyor mu?” sloganı bizi çok güldürürdü.

Aklınız alıyor mu Oda Geçici Yönetiminin bu tahsilatı şimdiye kadar yüz kere duyurmamış olduğunu?

Ama öyle. Duyurulmadı.

Nedenini şimdi siz de benim gibi tarihlere bakınca çözeceksiniz.

İstanbul Bölgesi Oda Yönetim Kurulu seçimi aslında Mart ayının sonunda olacaktı. Mart’tan sonra aidatlar için aramalar, tahsilat talepleri için nasılsa çok zaman vardı. Ancak araya Covid-19 girdi. Şimdi takvim karıştı.

Birinci Senaryo : Hele Biz Seçimi Bir Kazanalım, Sonra Nasılsa Toplarız

Muhtemeldir ki Geçici Yöneticiler “para isteyeni kimse sevmez” diye seçim öncesi para isteyen konumuna düşmek istemiyor. Seçmeni karşısına almadan sessiz sedasız hareket edecek.

Şimdi Ağustos’taki seçimi geçici yönetim kazanırsa, Eylül’de tahsilat için aramalar, Ekim-Kasım’da icralar…

Seçimi geçici yönetim kazanmazsa, “Genel Kurul aidatlar ödenmeden yapıldı” usulsüzlüğünden iptal başvurusu… Bir tahmin ama olur mu, olur.

İkinci Senaryo : Aidatını Ödemeyen Seçimde Oy Veremez

Genel kurul davetiyelerinde usuldür, seçimde oy vermek için aidatların ödenme koşulu hatırlatılır, kişilere bu hatırlatma ile önden zaman tanınır. Hazırlıklarını yapsınlar diye. Bazıları hemen ödemesini yapar, bazıları da genel kurula gittiğinde orada görevli saymana ödemesini takdim eder. Davetiyeye bakınız. Böyle bir uyarı yok. Herkes çıkarabilir mi o anda 1200 TL cebinden? Ama adım gibi eminim, böyle bir durumda geçici yönetime oy vereceklerin hazırlıklı geleceklerdir.

Usul demişken, oda ve birlik yönetimi dernekçiliğe, kooperatifçiliğe benzemez. “Ben yaptım, oldu”larla iş yürütülmez. Usul, yöntem, teknik önemlidir.

Usule ilişkin bir örnek daha vereyim. Bildiğiniz üzere İç İşleri Bakanlığı her türlü toplantıyı 31 Temmuz 2020 tarihine kadar pandemi nedeniyle durdurdu. 31 Temmuz’dan sonra serbest bırakacağı beklense de, bildiğim kadarıyla pandeminin seyrine göre de 3 ay uzatabilme yetkisi var. Böyle durumlarda usul, 31 Temmuz’u geçirip, 1 Ağustos’ta Genel Kurul davetini yapmak şeklinde olur. Bunu da bir yazıyla önden bildirirsiniz, 1 Ağustos’ta resmi daveti yapacağız diye önden yayınlarsınız, ama daveti 1 Ağustos günü yaparsınız. Detaydır, ama önemlidir. Oda ve Birlik çalışmaları, sektörümüzün her konuda kalite ibresini yükseltmesine kaynak olmalıdır.

Şimdi 23 Temmuz’da yayınlanan yazıyı hatırlayın. Sorumuz “29 KASIM 2019’A KADAR ODAYA KAYIT OLMAYANLAR OY KULLANAMAZ” HÜKMÜ GEÇERLİ MİDİR?” idi.

Bu soruyu açıklarken size “1. Kategorideyseniz hemen “oy verebilirim” diye sevinmeyin, bekleyin,” diye yazmıştım ya, işte tam da bu yüzden.

Kayıt ücretinizi ve ilk aidatınızı 29 Kasım 2019’a kadar yapmış olsanız dahi, 31 Temmuz 2020’ye kadar olan ödemenizi yapmadığınızda birden bire kendinizi “oy veremeyenler” safına geçmiş bulabilirsiniz.

Evet bu sefer de, bu bilgiler ışığında, özetle şunu soruyorum.
Resmî Gazetede yayımlanan duyuruya rağmen 31 Temmuz 2020 itibariyle aidatını ödemeyen meslektaşlarımız oy kullanabilecekler mi?

Bilelim de ona göre zaman daralmadan ödemelerimizi yapalım. Deontoloji Tüzüğü olmadığı için bir genelge ile ne ceza yazarlar bilmiyoruz, boşuna büyük cezalar ödemeyelim.

Bu arada daha önce Optik Gazete’de aidatlardaki tutarsız hesaplamaların haberini yapmıştık. Bu konuda farklı kurum ve kişilerin açtığı davalar var. Bunlar da her an sonuçlanıp, yüksek hesaplanan aidat tutarları mahkeme kararıyla indirime girebilir. Bu ekonomik sıkıntıda durduk yere fazla ödemiş duruma da düşebiliriz.

Aidat konusunda söyleyeceklerim bitmedi.

Arkası yarın…

Yarına kadar, kalın sağlıcakla…

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
gökhan çetin - 4 yıl önce
Ödemediğim taktirde bana nasıl bir yaptırım uygulayacaklar. Yad ben hakkım olan sgk sözleşme adı altında alınan fazla parya almadan bu ücreti ödememdeki zorunluluk nedir ? Kendi alacaklarına gelince para hemen yatırılacak bizim alacagımız neden 7 aydır beklıyor. yada biz bu konu ile ilgili olarak nasıl bir yaptırım uygulayabilirz. çok fazla soru işareti var. ben daha oda kurulduğundan bu yana mesleğimiz adına en ufak bir yarar sağlandığını göremedim bu iş nereye kadar bu şekilde sürecek. Asıl Sorum ise biz dernekken daha iyiydik neden oda olduk yada olmaya çalışıyoruz ?