İnsan Gözünden Daha İyi Çalışan Elektronik Lensler Geliştirildi

Lens Işığa odaklanmak için küçük nanoyapılar kullanıyor.

İnsan Gözünden Daha İyi Çalışan Elektronik Lensler Geliştirildi
25 Ağustos 2019 Pazar 11:20

Araştırmacılar, İnsan Gözünden Daha İyi Çalışan Elektronik Lensler Geliştirdi

Teknolojinin, kameralarda, VR / AR kulaklıklarında ve gözlüklerde kullanılan lenslerde devrim yapması muhtemel.

Bu yeni geliştirilen lens, kameralar, gözlükler ve teleskoplar dahil olmak üzere, bugün kullanılmakta olan hemen hemen her optik cihazın tasarımında bir devrim yaratabilir. Yapay kas ve düz lens teknolojilerindeki son gelişmeleri birleştiren Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu'ndaki (SEAS) bir araştırmacı ekip, insan gözü gibi çok işlev gören yeni bir lens geliştirmeyi başardı.

Bu yeni lens bir elastomer kas sayesinde sadece gerçek zamanlı olarak odaklanabilen bir cihaz değil, aynı zamanda geleneksel fotoğraf makinalarında kullanılan küresel lenslerin hiçbir kısmını da barındırmıyor, bu nedenle yapısı diğer lenslere göre oldukça küçük boyutlarda.

İnsan gözünün yapamadığı bazı şeyleri bile yapabilen yeni lens, astigmatizm ve görüntü kayması için ayarlama da dahil olmak üzere bulanık görmeye neden olan iki değişkeni ortadan kaldırabiliyor.

Bu yeni yapay gözün kullandığı düz lens tasarımına metalens deniyor. Lens Işığa odaklanmak için küçük nanoyapılar kullanıyor. Bu şekilde, görünür ışık spektrumunun tamamını tek bir noktaya odaklayabilir. Buna karşılık, geleneksel lensler aynı başarıyı elde etmek için birden fazla eleman kullanıyor, bu yüzden bu kadar hantal oluyorlar.

SEAS ekibinin yeni buluşu olan lensin çapı yaklaşık bir santimetre büyüklüğünde. Ancak bu teknolojinin gelecekte kamera lensleri, gözlükler ve VR / AR başlıklarda kullanılabilmesi için kamera lenslerinin boyutu kadar büyük olması gerekiyor.

Kaynak: www.engadget.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.