Hint Fasulyesinden Gözlük Üretildi

Gözlük endüstrisi plastikten uzaklaşıp Hint fasulyesi gibi biyomateryallere doğru ilerliyor.

Hint Fasulyesinden Gözlük Üretildi
24 Ekim 2023 Salı 11:00

Bir Sonraki Gözlüğünüz Neden Muhtemelen Fasulyeden Yapılacak?

Gözlük endüstrisi plastikten uzaklaşıp Hint fasulyesi gibi biyomateryallere doğru ilerliyor.

İster binlerce dolara mal olabilen lüks bir çerçeve, ister eczaneden satın alınabilen düşük bütçeli bir çift gözlük olsun, çoğu gözlükte şaşırtıcı bir benzerlik vardır. Bu devasa fiyat yelpazesinde gözlüklerin çoğunluğu plastikten yapılıyor. Ve malzemenin sözde geri dönüştürülebilirliğine rağmen, her yıl milyonlarca çift fosil yakıt bazlı cam çöplüklere atılıyor.

Dünyanın en büyük gözlük tasarımcılarından ve üreticilerinden biri olan Marchon, bunu değiştirmeyi umuyor. Marchon, plastiğe güvenmeye devam etmek yerine, Lacoste, Nike ve Calvin Klein gibi markalar için yıllık ürettiği 22 milyon çerçevede geri dönüştürülmüş ve biyo bazlı malzemeleri kullanmanın yaratıcı yollarını buluyor.

Marchon Başkanı Thomas Burkhardt, "Yalnızca birkaç yıl içinde, daha sürdürülebilir, geri dönüştürülmüş veya biyolojik bazlı ve fosil yakıt içermeyen bir düzineden fazla malzemeden oluşan eksiksiz bir alet takımı geliştirdik" diyor. “Neredeyse tüm büyük üreticiler aynı yolu izledi.”

En başarılı plastik alternatiflerinden biri, çoğunlukla Hindistan'da yetişen hızlı büyüyen bir ağacın tohumları olan hintyağı yağından yapılır. Burkhardt, başlangıçta bitki bazlı bir malzeme kullanmanın bir fantezi gibi geldiğini söylüyor. "Meslektaşlarımdan biri masama bir çerçeve koydu ve 'İşte hint fasulyesinden yapılmış yeni güneş gözlükleri' dedi, ben de 'Evet doğru' dedim" diyor.

Ancak Marchon'un sörf ve kayak serisi Dragon'dan alınan çerçeve, geleneksel plastikten yapılmış diğer çerçeveler gibi görünüyor ve hissediliyor. Bunun üzerine Kaliforniya'ya tatile giden Burkhardt güneş gözlüklerini denemeye karar verdi.

“Bu çerçeveyi kelimenin tam anlamıyla işkenceyle test ettim” diyor. “O çerçeveyle denize ve tuzlu suya adım attığım anda eriyeceğini düşündüm. Aslında onu bir gece boyunca bir kova tuzlu suyun içinde bıraktım. Ve biliyor musun? O çerçeve hâlâ bende ve hâlâ yeni kadar iyi.”

Bu, Burkhardt'ı daha fazla hint fasulyesi gözlük camı için baskı yapmaya yöneltti. Birkaç ay içinde Dragon markasının çerçevelerinde hint fasulyesi bazlı biyomateryaller ve diğer sürdürülebilir malzemeler kullanılmaya başlandı.

Ayrıca şirket genelinde, hem Dragon gibi şirket içi markalar hem de diğerlerinin yanı sıra Calvin Klein, Lacoste, Nike ve Ferragamo'ya lisans verdiği işler için çerçevelerinin çoğunu biyo bazlı ve geri dönüştürülmüş malzemelere dönüştürme çabasını teşvik etti.

Burkhardt, plastikten uzaklaşmanın bir malzemeyi fabrikadan çıkarıp yerine başka bir malzemeyi koymak kadar basit olmadığını söylüyor. Yeni malzemeler, Kaliforniya'daki kendi derme çatma "işkence testlerinden" farklı olarak, kapsamlı mühendislik ve inceleme süreçlerinden geçmek zorundaydı. Bu geçişin yaklaşık beş yıldır üzerinde çalışıldığını belirtiyor.

"Gözlük, malzeme kalitesine olan talebin son derece yüksek olması açısından komik bir kategori" diyor. “Sonuçta optik çerçeve tıbbi bir cihazdır. Yüzünüzde 12, 18 saat kalıyor, hipoalerjenik olması gerekiyor, ısıya ve diğer dış etkenlere dayanıklı olması gerekiyor. Tüm bu talepleri karşılayacak kadar iyi malzemeler bulmamız gerekiyordu."

Marchon'un ürettiği orta ve lüks sınıf çerçevelerde artık yerini alan alternatif malzemeler arasında geri dönüştürülmüş paslanmaz çelik, Eastman malzeme şirketinden geri dönüştürülmüş ve biyo bazlı asetatlar ve ileri dönüştürülmüş plastikler yer alıyor. Ancak en etkili olanı, hint fasulyesi bazlı biyomateryaldir. Burkhardt, "Geleneksel plastik çerçeveler için bu en önemli alternatiftir" diyor.

Ve bu değişim çoğunlukla, görüntüyle olduğu kadar gelişmiş görüşle de ilgili olabilecek üst düzey ve son derece görünür aksesuarlar üretmeye çalışan şirketin tasarımcıları için bile sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. “Tasarımcılar için bu daha çok neden olmasın sorusudur. Neden daha sürdürülebilir alternatifi kullanmayayım? Ve bunun mümkün olmadığı çok az istisna var” diyor Burkhardt. Bu aynı zamanda hintyağı fasulyesi gibi daha düşük karbonlu malzemelere geçişin Marchon ve ortaklarının kendi çevresel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmasına da yardımcı oluyor.

Bu tür alternatif materyaller ana akım olma yolunda ilerliyor. Marchon, 2022'de çerçevelerinin dörtte birini geri dönüştürülmüş ve biyo bazlı malzemelerden üretti. Bu yıl şirket %35'e ulaşma yolunda ilerliyor. Burkhardt, 2025 yılına kadar çerçevelerin en az %50'sini bu malzemelerle üretme hedefini belirledi. "Hedef bu" diyor ve gözlük endüstrisine plastiğin hakim olduğu günler çok daha erken gerçekleşebileceği için bu noktaya daha da çabuk ulaşmayı beklediğini belirtiyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.