Havuz Gözlüğüne Numaralı Cam Takılır mı?

Havuz Gözlüğüne Reçeteli Cam Takılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Havuz Gözlüğüne Numaralı Cam Takılır mı?
28 Mart 2022 Pazartesi 15:47

Havuz Gözlüğüne Reçeteli Cam Takılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Gözlükçünün orijinal sorusu şöyledir:

"Orta derecede hipermetrop olan 40 yaşlarında bir müşterimize, kendi getirdiği havuz gözlüğüne reçetesine uygun olarak 1.56 indeks organik cam taktık. Kişi havuz dışında net olarak görebildiğini, fakat sudaki görüşünün kötü olduğunu iddia ediyor. Bunun nedeni ne olabilir?"

Dalış ve yüzücü gözlüklerinin su ile temas eden ön yüzeylerinin mutlaka “Sıfır Baz” yani düz olması gerekmektedir. Normal bazdaki camlar su ile temas ettiği zaman, camın bazına bağlı olarak ön yüzeyin diyoptrik gücü değişecek ve camlar istenilen diyoptrik gücü sağlamayacaktır. Örneğin, 5 Baz olarak üretilen +3.00 Diyoptri bir cam, yüzücü gözlüğüne, ön yüzeyi su ile temas edecek şekilde monte edildiği zaman, göze gelen diyoptrik güç (camın indeksine bağlı olarak) 3 diyoptri civarında daha az olacak, kişinin su altındaki objeyi görebilmesi için bu miktarda ek akomodasyona ihtiyacı olacaktır.

Ön yüzü düz olan dalış gözlüklerinin içlerine monte edilen aparatlara normal bazdaki numaralı camlar sorunsuz olarak takılabilir. Bu aparatlara monte edilen bifokal camlar da sorunsuz olarak kullanılabilmektedir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.