Havuç Yemek Neden Gözlerimiz İçin Faydalıdır?

Georgia Üniversitesi araştırmacıları, koyu yapraklı yeşilliklerde veya sarı ve turuncu sebzelerde bulunan antioksidanlar olan lutein ve zeaksantinin retinada biriktiğini ve mavi ışığı filtrelediğini buldu.

Havuç Yemek Neden Gözlerimiz İçin Faydalıdır?
06 Ağustos 2023 Pazar 11:01

Havuç Yemek Neden Gözlerimiz İçin İyidir

Görerek yediğimiz söylenir, ancak en son bilimsel araştırmalar görmek İÇİN yememiz gerektiğini söylüyor, çünkü görüş sağlığımız için beslenmenin çok büyük bir etkisi olabilir.

Hepimiz havucun göz sağlığımız için iyi olduğunu duymuşuzdur günümüzde yapılan klinik deneyler, belirli besinlerin maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarının ilerlemesini yavaşlattığını doğrulamaktadır.

Yakın zamanda seçkin sporcuların yer aldığı bir araştırma, renkli meyve ve sebze yemenin, güneş ışınlarının dörtte birini oluşturan ve uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olan mavi ışığı filtreleyerek uzun menzilli görüşü geliştirdiğini gösteriyor. Georgia Üniversitesi araştırmacıları, koyu yapraklı yeşilliklerde veya sarı ve turuncu sebzelerde bulunan antioksidanlar olan lutein ve zeaksantinin retinada biriktiğini ve mavi ışığı filtrelediğini buldu.

Araştırma baş yazarı Jack Harth şöyle söylüyor: "Retinada ve beyinde artan miktarda lutein ve zeaksantin, görüşümüzde parlama engelini ve rahatsızlığı azaltır ve kromatik kontrastı ve görsel-motor reaksiyon süresini iyileştirir. Bu bileşikleri desteklemek aynı zamanda problem çözme ve hafıza gibi yürütücü işlevleri de kolaylaştırıyor.”

Bu çalışma, gelecek ay yayınlanacak olan bir araştırmanın, tüketicilerin yarısının görüşlerini geliştirebileceklerine inandıklarını ancak nasıl yapacaklarından emin olmadıklarını ortaya koymasıyla başladı. Yeni veriler aynı zamanda görüşümüze verdiğimiz değeri de vurgulamaktadır. Kendileri için sağlığın hangi alanlarının daha önemli olduğu sorulduğunda, üçte birlik bir kesim (%33) önce görme yetisine, kalp sağlığına (%24), beyin sağlığına (%8), kemik sağlığına (%5) ve hareketliliğe (5) öncelik veriyor. 3%). Londra Üniversitesi araştırması da en çok değer verdiğimiz duyunun görme olduğunu buldu.

Halk sağlığı beslenme uzmanı Dr Emma Derbyshire şöyle diyor: "Kemik yoğunluğumuzu korumayı düşündüğümüz gibi, göz sağlığı için de bir diyet yapmayı çok geç kalmadan düşünmeliyiz. Bu, özellikle yaşlandıkça çok önemli bir tedbir.” Moorfields Göz Hastanesi'nde danışman bir göz cerrahı olan Robin Hamilton şunları doğruluyor: "Dengeli ve sağlıklı bir diyet, yaşa bağlı maküler dejenerasyonun ilerlemesi de dahil olmak üzere yaygın göz sağlığı koşullarıyla ilişkili riski azaltmaya yardımcı olabilir.

“Göz sağlığı için en iyi besinler, yaban mersini, şeftali, avokado, lahana, pırasa, ıspanak ve kırmızı biber gibi besin açısından zengin meyve ve sebzeleri içerir. Ton balığı, sardalya ve uskumru gibi balıklardaki omega-3 yağ asitleri de gözün hücre zarlarına yapısal destek sağlayabilir” diyor. Ancak tek faydası bu değil.

Disleksi boyutu

Dört disleksik kişiden biri, mavi ışığı önlemek için filtrelerden yararlanıyor, bu da lutein ve zeaksantinin yardımcı olabileceğini düşündürüyor. Oxford Üniversitesi'nde görme ve disleksi uzmanı ve fizyolog olan Profesör John Stein, omega-3'lerin DHA ve EPA'sının önemli olduğuna inanıyor.

Araştırma, disleksinin beyindeki görsel işleme için çok önemli olan magnoselüler nöronlar adı verilen haberci hücrelerdeki hatalarla bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Bu M-hücreleri, bilindiği gibi, yüksek konsantrasyonlarda omega-3'e ihtiyaç duyarlar ve çift kör deneyler, düşük miktarda omega-3 alan çocuklara verildiğinde okuma becerilerinde iyileşme olduğunu doğruluyor.

AMD avantajı

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD), Birleşik Krallık'ta 600.000 kişiyi etkiliyor ve görme kaybının en büyük nedenini oluşturuyor. Hamilton, "Yaşla İlgili Göz Hastalığı çalışması, C vitamini, E vitamini, beta karoten ve çinko içeren takviyelerin, AMD'nin beş yıllık geç gelişme olasılığını tahminen yüzde 25 oranında azalttığını gösterdi" diyor. "Birçok takviye, önerilen karotenoid ve vitamin seviyelerini içeriyor."

Moorfields Göz Hastanesinde yapılan bir araştırmaya göre takviyenin aktif bileşenlerinin - mezo-zeaksantin, lutein ve zeaksantin - ayrıca retina hastalıkları olan hastalarda parlama ile başa çıkma yeteneği dahil bazı görsel işlevleri geliştirdiğini buldu.

Araştırmacılar akciğer kanseri riskini artırabileceği için sigara içenleri fazladan beta karoten almamaları konusunda uyarıyor. C vitamini içeren en iyi besin kaynakları arasında bezelye, domates ve narenciye bulunuyor. Yer fıstığı ve fıstık ezmesi, kabak ve kırmızı biber E vitamini açısından zengindir.

Beta-karoten havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve kepekli tahıllar çinko bakımından yüksektir. Ancak Dr Derbyshire şöyle diyor: "Yetişkinlerin yalnızca üçte biri ve yaşlı yetişkinlerin yüzde 40'ı günde önerilen beş porsiyon meyve ve sebzeyi yiyor, bu nedenle özel olarak formüle edilmiş bir göz takviyesi bu boşlukların bir kısmını kapatmaya yardımcı olabilir."

Demansa yeni bakış

Görme sorunları Alzheimer'lı kişilerde sık görülüyor ve titreyen ışıkta görme yeteneği ve artan gözbebeği genişlemesi gibi bir dizi değişiklik, bu sorunun erken belirtileri gibi görünmektedir. Şimdi Illinois Üniversitesi'ndeki bilim adamları, artan omega-3 DHA düzeylerinin Alzheimer, diyabet ve diğer hastalıklarla ilişkili görme kaybını durdurabileceğini gösterdi.

Bay Hamilton şunları ekliyor: "Alzheimer hastalarının beyinlerinde makula sağlığı için önemli olan üç karotenoid - lutein, zeaksantin ve mezo-zeaksantin - düzeylerinin de düşük olduğuna dair kanıtlar var. Bu, bu karotenoidlerin seviyelerinin yükseltilmesinin Alzheimer riskini ve AMD'nin ilerlemesini azaltabileceğini düşündürmektedir." Yağlı balıkların derisi de, mezo-zeaksantinin az sayıdaki diyet kaynaklarından biridir, ancak bunu bazı göz sağlığı takviyelerinde de bulabilirsiniz.

Göz Kuruluğu Nedenleri

Ekranlara bakarak geçirilen saatler ve reçeteli ilaçların yan etkileri kuru göz problemlerinin iki temel nedenidir. Yeni veriler, yetişkinlerin yüzde 47'sinin bu sorunu yaşadığını ve riskin yaşla birlikte arttığını gösteriyor. Araştırmacılar şu tavsiyede bulunuyor: "Omega-3 içeren bir diyetin gözyaşı filmi için faydaları olacak ve kuru gözleri hafifletecektir." Omega-3 içeren en iyi kaynaklar arasında uskumru, somon ve alabalık gibi yağlı balıklar, keten tohumu ve ceviz bulunuyor.

Ve evet, havuç gözlerimiz için iyidir. Gece körlüğüne karşı koruyan A vitamini ve beta-karoten bakımından zengindirler.

Kaynak: www.mirror.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.