Gözlük Sanayicileri Derneği’nden Önemli Çalışma

TGSD Başkanı Mehmet Dibi ve yerli üreticilerden model gözlük sanayi ortaklarından Hakan Kayaalp Ankara’da geçtiğimiz hafta bazı görüşmelerde bulundular.

Gözlük Sanayicileri Derneği’nden Önemli Çalışma
10 Şubat 2016 Çarşamba 15:58

 Sosyal güvenlik kurumunun ödediği cam ve çerçeve fiyatlarının yükseltilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu ziyaretlerin oldukça olumlu geçtiği ve zam sözü alındığı ifade edildi.


T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri Işık Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği Başkanı Sn. Mehmet Dibi

Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile mecliste yerli sanayinin içinde bulunduğu zor durum ve üretim koşulları görüşülmüştür. Ülkedeki gözlük çerçeve ve cam üretim kapasitesi hakkında detaylı bilgi verilmiştir.  Gözlük teknolojilerinin “optik yüksek teknoloji” sınıfında değerlendirilmesi gerekliliği izah edilerek optik sektörünün her türlü destekten (fuar, üretim, kosgeb vb.) faydalanması için öncelik sağlanması talep edilmiştir. Olumlu geçen görüşmede bakan kendilerine iletilen talepler ile yakından ilgileneceğini ve imkân dâhilinde diğer bakanlarla da destek konusunda görüşeceğini belirtmiştir.


T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu

Bir sonraki ziyaret ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun makamında gerçekleşmiştir. Görüşmede SGK cam- çerçeve fiyatlandırması ile ilgili mevcut durum anlatılmıştır. Yaklaşık 11 seneden bu yana optisyenlik müesseselerine ödenen cam ve çerçeve fiyatlarının yıllara göre düşüşü ve gözlükçülerimizin içinde bulunduğu zor şartlar örnek raporlarla ve görsel grafiklerle bakana izah edilmiştir. Yapılan sunumda optisyenlik müesseselerinin sadece cam çerçeve satışı yapmadığı bununla birlikte yoğun bilgi ve emek işçiliği yapıldığı bunun da bir bedelinin olması gerektiği bilgisi iletilmiştir. 11 senedir zam almayan gözlükçülerin artık bu duruma daha fazla dayanamayıp kepenk kapatma noktasına geldiği, 22 üretici firmanın ne şartlarda kapandığı anlatılmıştır. Kaçak gözlüklerin sistemde nasıl dolaştığı bilgisi detaylıca verilmiş, sosyal güvenlik kurumu ile fiyatlandırma çalışmalarının zamanının çoktan geçtiği belirtilerek cam-çerçeve fiyatlarına zam yapılması talep edilmiştir. Bakan yapılan sunumu dikkatlice dinleyerek, “gözlük sanayicilerini ve optisyenlik müesseselerini korumamız lazım” yorumunda bulunduğu belirtilmiştir. Sonrasında SGK kurum başkanını aradığı ve tüm ekibin toplanarak derhal fiyat çalışması yapılmasını istediği belirtilmiştir. Bununla birlikte bakana gözlük çerçeve temin süresinin üç yıldan iki yıla inmesi gerektiği bilgisi verilmiştir. 2004 yılında asgari ücretin 380 TL olduğu bugün ise 1300 TL olduğu, 2004 yılında 1 doların 1,4 TL bugün ise 2.95 TL olduğu hatırlatılarak zam talebi yinelenmiştir.


Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu

Bu gelişmeler üzerine heyet Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne bir ziyaret gerçekleştirmişler ve Genel Müdür İlhan Hatipoğlu ile görüşmüşlerdir. Sosyal güvenlik kurumu cam ve çerçeve fiyatlandırmaları ile ilgili sorunlar kendilerine de aktarılmıştır. Hatipoğlu; bu konuda bakanların taleplerinin derhal değerlendirmeye alınacağını ve zam konusunun bütçe uygulama talimatına eklenmesi için çalışma başlatacaklarını belirtmiştir.


SGK Kurum Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı


SGK Kurum Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç

Daha sonra SGK Kurum Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı ve SGK Kurum Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç ile uzun bir görüşme yapılmış ve bilgiler aktarılmıştır. Optisyenlik müesseselerinin artık mevcut fiyatlar ile baş edemediği bir zammın yapılmasının şart olduğu gerekçeleri ile izah edilmiştir. SGK Kurum Başkanı ise Bakan Süleyman Soylu’nun talimatı doğrultusunda çalışmayı başlatacaklarını belirtmişlerdir.


Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu

Son ziyaret ise Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar ve Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu ile gerçekleştirilmiştir. Kendilerine yerli gözlük endüstrisi hakkında bilgiler verilmiş ve kurumun bugüne kadar yaptığı özverili çalışmalar için teşekkür edilmiştir.

Kaynak: Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.