Gözlük Camlarında UV400 Neyi İfade Ediyor?

UV, Türkçesi “Mor Ötesi ” olan “Ultraviyole”, kelimesinin kısaltılmış yazılış şeklidir.

Gözlük Camlarında UV400 Neyi İfade Ediyor?
06 Ocak 2022 Perşembe 15:47

UV, Türkçesi “Mor Ötesi ” olan “Ultraviyole”, kelimesinin kısaltılmış yazılış şeklidir. UV ışınları dalga boyu 10 nm ile 400 nm. arasında olan elektromanyetik dalgalardır. UV ışınları insan gözü tarafından algılanmamasına rağmen, bu görünmez ışınlar bazı ciddi göz hastalıklarına neden olmaktadır. Göz sağlığını ilgilendiren UV ışınlarını üç gruba ayırabiliriz:

U.V.C. ışınları: Dalga boyu 100 nm. ile 280 nm. arasında olan ışınlardır. Ozon tabakası tarafından absorbe edildiği için bir risk teşkil etmemektedir.

U.V.B. ışınları: Dalga boyu 280 nm ile 315 nm arasında olan ışınlar “güneş yanığı” yapma özelliğinde olan ışınlardır. Göze zararlı olan bu ışınlar kar, kum ve su yüzeyinden yansıdığı zaman tehlikeli olabilmektedir.

U.V.A. ışınları: Dalga boyu 315 nm ile 400 nm arasında olan ışınlar göze en zararlı olan U.V. ışınlarıdır. Düşük dozda dahi olsa uzun süre U.V.A. ışınlarına maruz kalmak katarakt, maküla dejenerasyonu vs. gibi bazı kronik göz hastalıklarına neden olabilmektedir.

Organik 1.5 camın UV koruması 355 nm. kadardır. UV korumasını 400 nm’ye kadar yükseltebilmek için özel kimyasal madde kullanmak gerekir. Bu kimyasal madde organik 1.5 camın bir miktar sararmasına neden olur. 1.5 indeks boyanmış cam sipariş eden kişi mutlaka UV 400 koruması istiyorsa , camlar bu kimyasal sıvı ile yapılan işlemden sonra boyanmalıdır. En iyi alternatif çözüm, UV koruması 400 nm.olan Trivex, 1.61(MR8) , 1.67 veya 1.74 hammadde kullanmaktır. Diğer alternatif de UV koruması 420 nm olan organik gözlük camı materyalleridir. UV420 camların UV koruması tüm diğer camlardan daha etkilidir. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan organik hammaddelerin UV koruma değerleri aşağıdaki gibidir:

1.5……………….…………………355 nm

1.53………………………………..400 nm

1.56………………………………..392 nm

1.59 P.C…………………….……380 nm

1.6…………………………….…….400 nm

1.67……………………………..….400 nm

1.74 …………………………….….400 nm

Not : Daha koyu olarak boyanmış 1.5 Organik (CR39) camlar sanıldığının aksine gözü daha iyi korumuyor. Çok koyu camlar ışığı daha az geçirdiğinden, gözlüklerin arkasındaki göz bebekleri genişlemektedir. Camların UV400 koruması olmaması nedeniyle, göze girecek olan yüksek orandaki zararlı UV ışınlarının göze zarar verme ihtimalleri artmaktadır. (Göz içerisine giren zararlı UV ışınlarının miktarı, pupilla alanının karesi ile orantılıdır. Yani, UV400 koruması olmayan koyu renkli güneş camlarını kullandığımız zaman göz bebeklerimizin alanı 2 kat artmışsa, göze giren UV ışınlarının miktarı 4 kat artacaktır!)

Numaralı Güneş gözlüklerinde de daha etkili UV koruması için UV420 materyallerin kullanılması tavsiye edilir.

Kaynak: Opakay arşivinden alınmıştır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.