Gözlük Camlarında Hidrofobik Kaplama Nedir? Ne İşe Yarar?

Hidrofobik kaplama uygulanmış yüzeyde su ve yağ zerrecikleri tutunamaz

Gözlük Camlarında Hidrofobik Kaplama Nedir? Ne İşe Yarar?
23 Mart 2022 Çarşamba 12:00

Hidrofobik Kaplama Nedir?

Anti-refle kaplama yapılmış camlar yansımayı büyük ölçüde azalttığından dolayı, parmak izi vs. gibi yağlı izleri daha belirgin bir şekilde gösterirler. Aynı izler kaplamasız camda fazla dikkat çekmez iken, A.R. kaplamanın uygulandığı ilk dönemlerde birçok kullanıcı “bu camlar kolayca kirleniyor” iddiasıyle anti-refle cam kullanmak istememişlerdi. Bu sorun şu anda “Hidrofobik” kaplama ile büyük ölçüde çözülmüştür.

Hidrofobik kaplama uygulanmış yüzeyde su ve yağ zerrecikleri birikmediğinden ve kaydığından cam yüzeyi daha temiz olarak görünür, ayrıca kirlenen yüzey mikro-fiber bezle kolayca silinebilir.

Birçok üretici firma Hidrofobik kaplamayı iki kalınlıkta yapmaktadırlar. Daha kalın olarak uygulanan ve “Super Hidrofobik” olarak tabir edilen kaplama daha kaygan olup kiri daha az göstermektedir.

Fakat hidrofobik kaplamanın fazla kaygan olması nedeniyle işçilik esnasında camların dönmesini önlemek için mutlaka tedbir alınmalıdır. Tüm tedbirlere rağmen kayma önlenemiyorsa, yapılması gereken, “Süper” yerine “Normal” hidrofobik kaplamanın tercih edilmesidir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.