Gözlerinizi Korumak İçin En İyi İpuçları

Birçoğumuz gözlerimizin de güneşten gelen zararlara karşı çok savunmasız olduğunu bilmiyor.

Gözlerinizi Korumak İçin En İyi İpuçları
04 Haziran 2023 Pazar 10:59

Çoğumuz cildimizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumamız gerektiğini biliyoruz, ancak birçoğumuz gözlerimizin de güneşten gelen zararlara karşı çok savunmasız olduğunu bilmiyor. Güneş ışığı özellikle yaz aylarında gözlerimize zarar verebileceğinden, düzenli olarak tatile gitmeyenler bile risk altında olabilir.

Güneşe aşırı maruz kalmak, gözün ön kısmındaki korneada güneş yanığı benzeri ağrılı bir iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da gelecekte katarakt, gözlerde büyüme gibi daha ciddi, hatta görmeyi tehdit eden durumların gelişme riskini büyük ölçüde artırabilir. Güneşin zarar verme gücü, cam veya su gibi parlak yüzeylerden yansıyan UV ışınları yoğunlaştığında ortaya çıkan parlama ile de artıyor.

Çok fazla güneş ışığına maruz kaldığınızda her zaman bu zararların farkına varamayabilirsiniz. Güneş ışınlarının gözlerimize zarar verdiğiniz anlayabilmek için izlenecek basit bir kural var, açık havada herhangi bir yere bakıyorsanız ve bu, gözlerinizi kısmak gibi herhangi bir rahatsızlığa neden oluyorsa, aşırı güneş ışığına maruz kalıyorsunuz demektir.

Konu hakkında uzmanlar “Güneşe aşırı maruz kalmak görme yetinizde geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir ve körlük riskini artırabilir. Doğru güneş gözlüğü, gözlerden gelen UV ışığını filtreleyerek gözleri koruyabilir gözbebeğinin genişlemesine ve göze giren UV ışığının miktarının artmasına neden olabilir.” Diyerek uyarılarda bulunuyor.

Güneşin neden olduğu göz sorunları riskini, parlamayı bir iyot kristali tabakası kullanarak engelleyen polarize camlı güneş gözlükleri ile azaltılabilirsiniz.

Güneşli yaz günlerinde gözlerinizi güvende tutmak için 8 Önemli İpucu

  1. Satın aldığınız güneş gözlüklerinin BSEN 1836: 1997 ile uyumlu veya CE işareti taşıyan ve UV 400 ile işaretlenmiş olup olmadığını kontrol edin
  2. Işık değişikliklerine uyum sağlayan ve parlak ışıkta kararan fotokromik camları her zaman tercih etmeyi düşünün. Alternatif olarak, gözlerinize ulaşan ışık ve UV ışınlarının miktarını en aza indirmek için UV önleme filtresiyle birlikte renklendirilmiş güneş gözlükleri edinin.

  1. Polarize camlar, gözlerinizi kamaştırabilecek ve görüşünüzü zorlayabilecek parlama miktarını azaltabilir; özellikle havuz başındayken veya açık havada spor yaparken kullanışlıdır.
  2. Güneş gözlüğünüzün camları ne kadar büyük olursa gözleriniz için o kadar fazla koruma sağlar
  3. UV koruması sağlayan kontak lensler gözünüzün tamamını kaplamaz, bu nedenle güneş gözlüğü ile birlikte kullanılmalıdır.
  4. Güneş gözlüklerinizin yüzünüzün şekline uyumlu olduğundan ve yüzünüze doğru oturduğundan emin olun

  1. Tatile gidiyorsanız ve numaralı güneş gözlükleriniz varsa, gözlükçünüzün telefon numarasını yanınıza alın – bir nedenle güneş gözlükleriniz kırılırsa, gözlükçünüz yeni gözlük alabilmeniz için size en yakın gözlükçüye reçetenizi gönderebilir,
  2. Ve en önemlisi, güneş gözlüğü takarken bile asla doğrudan güneşe bakmayın.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.