Gözleri Ovuşturmak Keratokonusa Sebep Oluyor

Keratokonus sıklıkla her iki gözü de etkiler ve iki göz arasında çok farklı görüşlere yol açabilir. Semptomlar her gözde farklılık gösterebilir ve zamanla değişebilir.

Gözleri Ovuşturmak Keratokonusa Sebep Oluyor
12 Ağustos 2023 Cumartesi 10:34

Keratokonus Nedir?

Korneanız, gözünüzün önündeki şeffaf, kubbe şeklindeki penceredir. Işığı gözünüze odaklar. Keratokonus, korneanın incelmesi ve koni gibi şişmesidir. Korneanın şeklini değiştirmek, ışık ışınlarını odaktan çıkarır. Sonuç olarak, görüşünüz bulanıklaşır ve bozulur, bu da okuma veya araba kullanma gibi günlük görevleri zorlaştırır.

Sol: Sağlıklı bir kornea; Sağda: Keratokonuslu bir kornea.

Keratokonus Neden Olur?

Doktorlar, insanlarda neden keratokonus olduğunu kesin olarak bilmiyorlar. Bazı durumlarda, genetik gibi görünmektedir (ailelerde aktarılır). Keratokonuslu her 10 kişiden yaklaşık 1'inin ebeveyninde de keratokonus vardır. Keratokonus ayrıca şunlarla da ilişkilidir:

  • göz alerjileri
  • aşırı göz ovma ve
  • Marfan sendromu ve Ehlers-Danlos sendromu gibi bağ dokusu bozuklukları

Keratokonus Belirtileri

Keratokonus genellikle insanlar onlu yaşlarının sonları ile 20'li yaşların başlarındayken başlar. Görme semptomları, yaklaşık 10 ila 20 yıllık bir süre içinde yavaş yavaş kötüleşir.

Keratokonus sıklıkla her iki gözü de etkiler ve iki göz arasında çok farklı görüşlere yol açabilir. Semptomlar her gözde farklılık gösterebilir ve zamanla değişebilir.

Erken aşamada, keratokonus semptomları şunları içerebilir:

  • hafif görme bulanıklığı
  • düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı göründüğü hafif bozuk görüş
  • ışığa ve parlamaya karşı artan hassasiyet
  • göz kızarıklığı veya şişmesi

Daha sonraki aşamalarda, keratokonus semptomları genellikle şunları içerir:

  • daha bulanık ve bozuk görüş
  • artan miyopluk veya astigmatizm (gözünüz olması gerektiği gibi odaklanamadığında). Sonuç olarak, sık sık yeni gözlük reçetelerine ihtiyacınız olabilir.
  • kontakt lens takamamak. Artık tam olarak oturmayabilirler ve rahatsız olabilirler.

Keratokonusun erken evreden geç evreye geçmesi genellikle yıllar alır. Ancak bazı insanlar için keratokonus hızla kötüleşebilir. Kornea aniden şişebilir ve yara izi bırakmaya başlayabilir . Kornea nedbe dokusuna sahip olduğunda düzgünlüğünü kaybeder ve daha az belirgin hale gelir. Sonuç olarak, görüş daha da bozulur ve bulanıklaşır.

Keratokonus Teşhisi

Keratokonus, rutin bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Göz doktorunuz korneanızı inceleyecek ve eğriliğini ölçebilir. Bu, şeklinde bir değişiklik olup olmadığını göstermeye yardımcı olur. Göz doktorunuz ayrıca özel bir bilgisayar kullanarak korneanızın yüzeyinin haritasını çıkarabilir. Bu ayrıntılı görüntü, kornea yüzeyinin durumunu gösterir.

Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus tedavisi belirtilerinize bağlıdır. Semptomlarınız hafif olduğunda görmeniz gözlüklerle düzeltilebilir. Daha sonra, görüşü doğru odakta tutmaya yardımcı olmak için özel sert kontakt lensler takmanız gerekebilir.

Göz doktorunuzun keratokonusu tedavi edebileceği diğer yollar şunlardır:

Intaks. Bu, göz doktorunuzun cerrahi olarak korneanıza yerleştirdiği küçük kavisli bir cihazdır. Intacs, görüşü iyileştirmek için korneanızın eğriliğini düzleştirmeye yardımcı olur.

Kolajen çapraz bağlama. Göz doktorunuz korneayı güçlendirmek için özel bir UV ışığı ve göz damlası kullanır. Bunu yapmak korneanızı düzleştirmeye veya sertleştirmeye yardımcı olarak daha fazla şişmesini engeller.

Kornea nakli. Semptomlar şiddetli olduğunda, göz doktorunuz kornea nakli önerebilir . Göz doktorunuz hastalıklı korneanızın tamamını veya bir kısmını sağlıklı donör kornea dokusuyla değiştirir.

Gözlerini ovma!

Gözlerinizde keratokonus rahatsızlığı olduğu teşhisi konduğunda  ile gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının. Bu, ince kornea dokusuna zarar verebilir ve semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.

Ovuşturmanıza neden olan kaşıntılı gözleriniz varsa, alerjinizi kontrol altına alacak ilaçlar hakkında göz doktorunuzla konuşun.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.