Gözler Hakkında Altı Yanlış Bilgi

Çocukluğumuzdan bu yana duyduğumuz gözlerle ilgili sayısız yanlış veya doğru bilgi vardır.

Gözler Hakkında Altı Yanlış Bilgi
19 Ocak 2023 Perşembe 13:57

Gözler Hakkında Altı Yanlış Bilgi

Çocukluğumuzdan bu yana duyduğumuz gözlerle ilgili sayısız yanlış veya doğru bilgi vardır. Birçoğunu sanki çürütülemez gerçeklermiş gibi biz de çocuklarımıza tekrarlıyoruz. Burada en yaygın mitlerden bazılarını ve bunların arkasındaki gerçeği paylaşıyoruz.

  1. Şaşı bakma, Şaşı olacaksın
    Şaşı olarak bakmak görme yeteneğinizi gerçekten hiç etkilemez. Bir çocukta gerçekten şaşılık varsa, bu farklı bir durumdur ve mutlaka bir göz doktoruna danışılmalıdır.

  1. Televizyona yakından bakma gözlerin bozulur
    Bu hep duyduğumuz bir şeydir ama göz doktorları öyle olmadığını iddia ediyorlar. Televizyonu yakın mesafeden izlemek gözlerin daha fazla çalışmasına ve baş ağrısına neden olabilir, ancak görme yeteneğine zarar vermez. Bir çocuğun TV izlemek için yakın oturması gerekiyorsa, bu onun gözlüğe ihtiyacı olduğu ve bir göz doktoruna görünmesi gerektiği anlamına gelebilir.

  1. Loş ışıkta okumak zararlıdır
    Anne babalarımız bize hep söylerlerdi biz de çocuklarımıza söylüyoruz. Ancak şimdi uzmanlar loş ışıkta okumanın sadece göz yorgunluğunu artırdığını söylüyorlar. İyi bir aydınlatmaya sahip olmak bunu engeller. Bununla birlikte, gözün olgunlaşma aşamasında, düşük ışıkta okumak miyopinin ortaya çıkmasına veya artmasına yardımcı olur.

  1. Gözlük veya lens kullanmak görüşü kötüleştirir ve bağımlılık yaratır
    Bu inanç tamamen yanlıştır. Birinin gözlüğe ihtiyacı varsa, sadece görmelerine yardımcı olacağı için takmalıdır. Aksi takdirde ihtiyacı olmadığı halde numaralı gözlük veya lens kullanırsanız görmek için daha çok emek harcarsınız ve bu yüzden gözlerinizi yorarsınız.

  1. Başkasının gözlüğü
    Başka birine ait gözlüğü takmak gözünüze zarar verebilir. Farklı numaralı gözlük takmak gözlerde ağrıya, bulanık görmeye veya baş ağrısına neden olabilir. Bunlar, bu gözlüğü kullanmayı bıraktığınızda ortadan kalkması gereken geçici rahatsızlıklardır.

  1. Bilgisayar kullanmak gözlerinize zarar verebilir
    Bazı göz doktorları aynı fikirde değil. Göze zarar verebilecek şeyin bilgisayar ekranı olmadığını savunuyorlar. Dikkatinizi yaptığınız işe odakladığınızda, gözlerinizi çok uzun süre açık tutuyorsunuz bu da retinada kuruluk ve yorgunluğa sebep oluyor. Bunu önlemek için sık sık dinlenmeniz, daha fazla göz kırpmanız ve her 20 dakikada bir gözlerinizi ekrandan ayırarak en az 20 metre uzağa ve en az 20 saniye boyunca bakmanız gözlerinizi rahatlatacaktır.

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.