Göz Yorgunluğunu Azaltmanın 7 Yolu

Göz Ağrınızı Uzak Tutacak Göz Yorgunluğunu Azaltmanın 7 Yolu

Göz Yorgunluğunu Azaltmanın 7 Yolu
27 Mayıs 2023 Cumartesi 11:06

Gözleriniz yoğun kullanımdan dolayı yorulduğunda göz yorgunluğunu azaltmak için uzmanların önerdiği bu ipuçlarını izleyin.

Gözlerin yoğun kullanımı gözlerinizi etkileyebilir ve göz yorgunluğu, ağrı veya gün içinde sinirli duygu halleri yaşayabilirsiniz. Göz yorgunluğu, genellikle bir aktiviteye uzun süre yoğun bir şekilde odaklanıldıktan sonra fark edilen yaygın bir durumdur. Bu, bilgisayar ekranına bakmaktan, kitap okumaktan veya uzun süre araba kullanmaktan kaynaklanabilir. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler gibi cihazların her gün sürekli kullanımı ile bu dijital çağda daha da yaygın hale geliyor ve bu durum, göz rahatsızlığına ve diğer sorunlara neden olabilir. Sizin de sık sık gözlerinizde ağrı oluyor mu? Cevabınız evet ise, göz yorgunluğunu nasıl azaltacağınızın ipuçlarını aşağıda bulacaksınız.

Göz yorgunluğunun belirtileri:

Herkes göz yorgunluğundan farklı şekilde etkilenir. Göz yorgunluğunun en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Ağrılı, yorgun, yanan veya kaşıntılı gözler
  • Ağrılı veya tahriş olmuş gözler
  • Kuru veya sulu gözler
  • Çift veya bulanık görme
  • Baş ağrısı
  • Sırt, omuz veya boyun ağrısı
  • Işığa duyarlılık
  • Odaklanma ve okuma zorluğu
  • Göz temasını sürdürememe hissi

Göz yorgunluğunuz varsa bu belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşayabilirsiniz. Kuru gözler, baş ağrıları ve bulanık görme göz yorgunluğunun en tipik belirtileridir. Bu semptomlar, bazı göz bakımı ipuçları kullanılarak yönetilebilir. Ancak gözlerinizdeki ağrı kalıcı ise, ileride göz yorgunluğunu önlemenize yardımcı olması için bir göz hekimine danışmalısınız.

Göz yorgunluğunu azaltmanın yollarını Faridabad Asya Hastanesi Oftalmoloji Danışmanı Dr Siddhi Goel'e açıklıyor .

Dr Goel, “Genellikle, basit, invazif olmayan yöntemler göz yorgunluğunu tedavi etmek için yeterlidir. Bununla birlikte, uzun süreli gerginlik, altta yatan ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Her vaka farklı olduğu için kişi sorununu bir sağlık kuruluşu ile görüşmelidir.”

İşte göz yorgunluğunu önlemek için yapabileceğiniz 7 basit şey:

1. 20-20-20 kuralını kullanın

Göz yorgunluğunu önlemenin kolay bir yolu, yoğun odaklanma gerektiren tek bir aktivite için harcanan zamanı sınırlamaktır. 20-20-20 kuralı, odağınızı her 20 dakikada bir etkinlikten en az 20 saniye boyunca 20 fit uzaktaki bir nesneye kaydırmayı ifade eder. Ayrıca, tüm sabah bilgisayar başında çalışıyorsanız, öğle yemeğinde kısa bir yürüyüş yapmak gibi gözlerinizin farklı kullanımlarını gerektiren başka şeylerle aktivitenizi dengelediğinizden emin olun.

2. Uygun mesafeyi koruyun

Dijital cihazlarda çalışırken doğru mesafeyi ve doğru pozisyonu korumak çok önemlidir. Ekran, gözlerinizden en az 60 santimetre uzağa yerleştirilmeli ve ekranın göz hizasında veya gözlerin biraz altında görüntülenmesini sağlamalıdır. Aynı durum dijital cihazlar için de geçerlidir.

3. Göz yogası yapın

Görüşünüzü ve gözlerinizi destekleyen kaslar, göz yogası yaparak sıkılaştırılabilir ve kondisyonlanabilir. Stres seviyenizi kontrol edebilir ve göz yorgunluğunu azaltabilir. Basit göz yogası egzersizleri, gözlerinizi kırpmayı, avuç içi hareketlerini ve gözlerinizi esnetmeyi içerir. Sadece rahatlama sunabilir ve gözlerinizi güçlendirebilirler.

4. Uygun ışığı bulun

Çok loş veya çok parlak olan uygun olmayan ışık göz yorgunluğuna neden olabilir. Ayrıca, okumak gibi yoğun bir şeye odaklanıyorsanız, ışık arkanızdan gelmelidir. Ayrıca, görüntülenen ekranların yeterince aydınlatıldığından emin olun.

5. Göz damlası kullanın

Bir ekranı uzun süre yoğun bir şekilde izlemek, gözlerinizi bir dakikada normal kırpma sayınızda çarpıcı bir azalmaya neden olabilir. Daha az göz kırptığınızda, gözleriniz kurur ve sizi daha sinirli hale getirir. Yapay gözyaşı gibi göz damlası kullanmak sorunları çözmenize yardımcı olabilir. Alternatif olarak, ekranı kullanırken daha sık göz kırpmayı deneyebilirsiniz.

6. Gözlerinizi kapatın ve dinlenin

Gözlerinizi açık tutamıyorsanız ve gözleriniz çok acıyorsa, dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Böyle bir durumda basitçe oturun veya uzanın ve gözlerinizi kapatın. Gözlerinizi kapalı, düşüncelerinizi rahat ve mümkün olduğunca odaklanmamış tutmaya çalışın. Birkaç dakika, biraz daha iyi hissedene kadar yapmaya devam edin.

7. Uygun gözlük kullanın

Göz yorgunluğunu azaltmak için özel gözlüğe ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için göz doktorunuza danışın. Özel lensler, cihazlar veya göz tedavisi gözlerinizi rahatlatmak için işe yarayabilir. Ayrıca, kullanacağınız gözlük camları için belirli renk tonları ve kaplamalar da yardımcı olabilir. Gözlerinizin dinlenmesini sağlamak için kontak lens taktığınız süreyi de azaltmanız gerekebilir.

O halde gözlerinizi yormamak ve seçtiğiniz aktivitelerin keyfini çıkarmak için yukarıda belirtilen basit ipuçlarını izlemeniz gün içinde kendiniz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.