Göz Teması Kurmak Sandığınızdan Daha Önemli

Gözler, sözlü iletişimin de sözsüz iletişimin de en etkili ileticisidir.

Göz Teması Kurmak Sandığınızdan Daha Önemli
22 Eylül 2019 Pazar 15:00

Göz Teması Kurmak Sandığınızdan Daha Önemli

İnsan ilişkilerinde kimi zaman ikna etmek kimi zaman orta yolu bulabilmek için elimizde olan en etkili yöntemlerden biri doğru bir iletişim kurmaktır. Doğru bir iletişim için dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır, o noktalardan biri de iletişim halinde olacağınız insanla mutlaka göz teması kurmaktır. Gözler, sözlü iletişimin de sözsüz iletişimin de en etkili ileticisidir. Muazzam bir güce sahip olan gözler, iletişimde ne kadar önemlidir? Göz teması doğru bir iletişim için gerekli midir? İletişimde göz temasının yeri nedir? gibi soruların cevapları için yazımızın devamına gelin birlikte bakalım:

  • Önemsediğinizin Belirtisidir

Karşınızdaki insanı önemseyerek dinlediğinizi göstermenin en etkili yolu, onunla göz temas kurmaktır. İletişim kurmakta olduğunuz insana dik dik bakmak değil de onunla gerçekten ilgilendiğinizi hissettirecek bir göz teması başarılı bir iletişim için kullanılacak en doğru anahtarlarından biridir.

  • Güven Kaynağıdır

İletişim halinde olduğunuz kişiyle göz teması kurmadığınızda karşı tarafa güven vermezsiniz. Bu gerek iş görüşmesi gerekse samimi bir arkadaşınızla yaptığınız sohbet olsun, eğer ki göz teması kurmuyorsanız karşınızdaki insan bu durumu bir şeyler gizlediğinizin göstergesi olarak kabul edebilir. Halbuki karşınızdakinin gözlerine bakarak hafif bir gülümseme ile gerçekleştirdiğiniz sohbetler sayesinde hem daha güvenilir hem de daha sıcak kanlı bir insan olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

  • İkna Edicidir

Karşınızdaki insanla bir tartışma içerisindeyseniz ve onu ikna etmek istiyorsanız ya da karşınızdaki insan müşteriyse ve ona bir şeyler satmak istiyorsanız mutlaka göz teması kurmalısınız. Böylece karşı tarafa güven vererek fikrinize ya da satmak istediğinize karşı daha kolay ikna olmasını sağlayabilirsiniz.

  • Duyguları Yansıtır

Boşuna dememişler “Gözler kalbin aynasıdır.” diye. Gözler, çoğu zaman sözlerden çok daha etkilidir. Samimiyetinizi, nefretinizi, sevginizi ya da kızgınlığınızı göstermenin en gerçek yollarından biri göz temasıdır. Karşınızdaki insana herhangi bir duygunuzu yansıtmak istiyorsanız göz teması kurarak bunu mümkün hale getirebilirsiniz.

  • Duygusal Yakınlık Sağlar

Bir insanla ya da hayvanla göz teması kurduğunuzda onları önemsediğinizi hissettirir size karşı yakınlık duymalarını sağlarsınız. Etkili bir göz teması, mesafeleri kaldırmanın ve daha gerçek ilişkiler kurmanın anahtarıdır.

  • Otorite Sağlar

Şöyle düşünün; patronsunuz ve çalışanlarınıza görevler veriyorsunuz ancak bu görevleri verirken onlarla gerçek bir göz teması kurmuyorsunuz. Bu şekilde çalışanlarınız üzerinde ne kadar otoriteniz olur ya da çalışanlarınız yaptıkları işe ne kadar önem verir? O hâlde doğru bir iletişim ve daha sağlam bir otorite için göz teması kurmayı unutmayın.

Kaynak: www.migrostv.migros.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.