Göz Taraması Felç Riskini Yıllar Öncesinden Gösteriyor

Basit bir göz testi, bir hastanın felç geçirme riskini gerçekleşmeden yıllar önce tahmin etmek için kullanılabilir.

Göz Taraması Felç Riskini Yıllar Öncesinden Gösteriyor
25 Şubat 2023 Cumartesi 11:20

Araştırmalar, Göz Taramasının Hastanın Felç Riskini Yıllar Öncesinden Tahmin Edebileceğini Gösteriyor

  • Test, retinadaki küçük doku değişikliklerinin aranmasını içeriyor.
  • Araştırmalar, kişinin inme riskinin 'retina yaş farkı' kullanılarak hesaplanabileceğini gösteriyor

Basit bir göz testi, bir hastanın felç geçirme riskini gerçekleşmeden yıllar önce tahmin etmek için kullanılabilir.

Test, gelen görüntüleri işlenmek üzere beyne gönderen gözün arkasındaki ışığa duyarlı alan olan retinadaki küçük doku değişikliklerini aramayı içeriyor.

Yaklaşık 50.000 kişinin göz taramalarına dayanan yeni araştırmaya göre, bir bireyin felç geçirme riskinin 'retina yaş farkı' kullanılarak hesaplanabileceğini gösteriyor.

Bu, bölgedeki kan damarlarının ve dokuların sağlığına göre değerlendirilen, hastanın gerçek yaşı ile retina yaşı arasındaki farka göre hesaplanan bir sonuç veriyor. BMC Medicine dergisinin bildirdiğine göre, retinası gerçek yaşından daha yaşlı görünenlerin önümüzdeki altı yıl içinde felç geçirme olasılığı 2,3 kat daha fazla ihtimal içeriyor.

İnme Derneği'ne göre Birleşik Krallık'ta yılda yaklaşık 100.000 kişi felç geçiriyor - bunların üçte biri ölüyor ve hayatta kalanların üçte ikisi ise hastaneden kalıcı bir sakatlık ile ayrılıyor.

Basit bir göz testi, bir hastanın felç geçirme riskini gerçekleşmeden yıllar önce tahmin etmek için kullanılabilir.

Test, gözün arkasındaki ışığa duyarlı alan olan ve gelen görüntüleri işlenmek üzere beyne gönderen retinadaki küçük doku değişikliklerinin aranmasını içeriyor.

İnmelerin yaklaşık yüzde 85'i iskemiktir, burada bir kan pıhtısı beyne giden kan akışını engeller. Geri kalanı oluşturan hemorajik inmeler, zayıflamış bir damarın yırtılarak beyin kanamasına yol açması ve hasara neden olmasından kaynaklanıyor.

Ana risk faktörleri arasında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet yer alıyor.

Doktorlar en fazla risk altında olanları erken bir aşamada belirleyebilirlerse, risk faktörlerini ele almak için yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçlar ile inmelerin önüne geçebileceklerini ifade ediyorlar.

Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Çin'deki Guangdong Tıp Bilimleri Akademisi ve diğer merkezlerdeki son çalışma için, 46.969 kişiden yaşam tarzları (sigara ve alkol gibi) ile birlikte retinalarının ayrıntılı tarama görüntüleriyle birlikte veri topladılar.

Sonuçları, bilgisayarların büyük miktarda veriyi inceleyerek öğrenmeye programlandığı yapay zeka kullanarak analiz ettiler. Takip eden altı yıl boyunca, erkek ve kadınların yaklaşık 300'ü felç geçirdi. Araştırmacılar, retinanın biyolojik yaşının hastanın gerçek yaşıyla karşılaştırıldığında bir yıllık artışın inme riskini yüzde 5 artırdığını bulmuşlardır. Araştırmaya göre en büyük yaş farkına sahip olanların felç geçirme olasılığı 2,3 kat daha fazla.

Araştırmacılar, retina taramalarının çok sayıda insanı inme riski açısından tarama aracı olarak 'muazzam bir potansiyele' sahip olduğunu söyledi. Ayrıca hızlı (tamamlaması sadece birkaç dakika alıyor), ucuz, non-invaziv ve hatta hastaların evde kullanması için teknolojiyi bir akıllı telefon uygulaması ile mümkün olabileceğini söylediler.

Bu teori, retinanın durumunun beynin kan damarlarının yaşlanma durumunu ve dolayısıyla felç riskini yansıtması temeline dayanıyor.

Swansea'deki Singleton Hastanesi'nde danışman göz doktoru olan Gwyn Williams, araştırma hakkında şunları söyledi: "Yapay zekanın ve göz görüntülemenin yükselişi, tıptaki en heyecan verici gelişmelerden biri. Bu güçlü teknoloji, bir hasta sağlıklı ve mutlu olduğunda felç risklerini yıllar hatta on yıllar öncesinden tahmin etmenin mümkün olabileceği anlamına geliyor.'

Kaynak: www.dailymail.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.