Göz Maskesi Kullanmak Uyku Kalitesini Artırıyor

Neden Herkes Uyurken Göz Maskesi Takmalı?

Göz Maskesi Kullanmak Uyku Kalitesini Artırıyor
04 Şubat 2024 Pazar 10:58

Kapının altındaki aralıktan sızan koridor ışığı, açık bırakılan bir televizyon veya daha parlak gece gökyüzü nedeniyle, yatak odaları nadiren olması gerektiği kadar karanlıktır.

The Washington Post'a göre, geceleri retinamıza ulaşan herhangi bir ışık, sağlığımıza ve ertesi gün iş yapabilme yeteneğimize zarar verebilir.

Çözüm? Göz maskeleri.

Psikoloji ve sinir bilimi alanında araştırmacı ve uyku için göz maskelerinin önemi üzerine bir makalenin yazarı Viviana Greco , The Washington Post'a uyumak için göz maskesi takmanın "çok basit ve kolay" olduğunu söyledi. Aynı zamanda çok büyük faydaları da olabilir.”

Araştırmalar geceleri ışığa maruz kalma hakkında ne söylüyor?

Geceleri ışığa maruz kalmanın neden zararlı olabileceğine dair az bilinen gerçekler:

Sleep dergisindeki bir çalışmaya göre, yaşlı bireylerde geceleri ışığa maruz kalmanın daha yüksek oranda diyabet, hipertansiyon ve obezite ile ilişkili olduğu ortaya çıktı.

PNAS'taki bir makaleye göre, bilişsel işlevler için kritik aşamalar olan uyku sırasında yavaş dalga ve hızlı göz hareketlerine daha az zaman harcanıyor.

Başka bir PNAS makalesine göre ertesi sabah insülin direncinde artış var.

Aynı PNAS çalışması, ışığa maruz kaldığında kalp atış hızının tüm gece boyunca yüksek kaldığını söyledi. Uyku Vakfı'na göre yüksek kalp atışları, daha düşük uyku kalitesi ve artan kardiyovasküler hastalık riskiyle bağlantılıdır.

Sleep Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, uyanmadan önceki saatlerde orta düzeyde ışığa maruz kalma, daha fazla uyku bozukluğuna neden oluyor.

Araştırmalar göz maskeleri hakkında ne söylüyor?

Göz maskelerinin size fayda sağlayabileceği bazı yollar şunlardır:

Bir dergi makalesine göre, göz maskesi (ve kulak tıkacı) takmak, yanıp sönen ışıkların ve uğultulu seslerin yanında uyuyan hastane hastalarının uyku kalitesini artırdı.

Sleep'e göre göz maskeleri, nasıl daha iyi uyuyabilecekleri konusunda bir broşür verilenlere kıyasla hamile kadınların uyku kalitesini ve süresini artırıyor.

Sleep, geceleri göz maskesi takmanın ertesi sabah hafızayı ve uyanıklığı iyileştirdiğini bildirdi.

The Washington Post'a göre Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Sirkadiyen ve Uyku Tıbbı Merkezi'nin yöneticisi ve nörolog Phyllis Zee, geceleri ışığın sağlıklı bireyler için daha az zararlı olduğunu buldu.

Geceleri ışığı yönetmenin 4 yolu

Bazı bireyler için tamamen karanlık bir ortamda uyumak, kontrolleri dışındaki olaylardan dolayı zor olabilir. Ancak Greco ve Zee, göz maskeleri de dahil olmak üzere çoğu insanın işine yarayacak birkaç ipucunu The Washington Post ile paylaştı.

1. Bir göz maskesi alın

Ayarlama için elastik bantlı bir göz maskesi satın alın. Kabarık maskeler yumuşak ve rahatlık için daha kullanışlı olacaktır. Greco, istenirse kulak tıkacı da alınabileceğini söyledi.

2. Yatak odanızı daha karanlık hale getirin

Zee, perdeleri veya panjurları karartmayı, ışıkları kapatmayı veya azaltmayı ve mavi ışığı gizlemeyi deneyin.

3. Elektronik cihazları bir kenara bırakın

Greco, kendinizi "bu sizin uyku zamanınız ve sadece uyumaya çalışın" konusunda eğitmeye yardımcı olmak için bildirimlerden ve dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının dedi.

4. Gün boyunca ışık alın

Zee, geceleri ışığın zararlı etkilerini dengelemek için gün içinde uykuyu iyileştirmek amacıyla daha fazla ışık almayı deneyin, dedi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.