Göz Kuruluğunun Tedavisi

Son 10 yılda göz kuruluğu insanları göz hekimlerine götüren en önemli şikayetlerden biri haline geldi.

Göz Kuruluğunun Tedavisi
11 Aralık 2019 Çarşamba 17:39

Göz Kuruluğunun Tedavisinde Kanser İlacı

Teknolojinin gelişmesi, atmosferdeki değişimler ve tabiî ki çalışma şartlarındaki değişikliklerle son 10 yılda göz kuruluğu insanları göz hekimlerine götüren en önemli şikayetlerden biri haline geldi. Gözde yanma, batma, kızarma, kumlanma, göz yorgunluğu, kontak lens takmada zorluk gibi şikayetler ile ortaya çıkabilen göz kurluğunun ileri aşamalarında göz tahriş olmasına ve ciddi sorunlara neden olabilir. Günümüzde göz kuruluğu çoğu insanda, kronik bir rahatsızlık halini almıştır. Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Op.Dr. Nursen Şen’e göz kuruluğunun nedenlerini ve tedavisini sorduk.

"Gözyaşının temel görevleri; Gözün şeffaf ön yüzeyi olan korneanın sinirlerinin tahriş olmasını engellemek ve gözün net, rahat görüşünü sağlamaktır. Gözün ön tabakasını kaplayarak pürüzsüz hale getiren gözyaşı, gözün oksijen almasını ve beslenmesini sağlar. Yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır ve yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizlemektedir.

Gözyaşının görevlerinden de anlaşılacağı gibi eksikliği gözde uzun vadede ciddi problemlere hatta körlüğe gidebilecek durumlara yol açabilir. Bu sebeple ciddi olarak değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Göz kuruluğu kimlerde görülür

Günümüzde maalesef zamanımızın büyük kısmını klimalı, kuru hava ile havalandırılan ofislerde ve bilgisayar başında geçirmek zorundayız. Ortam havasının kuruluğu ve bilgisayar başında saatler geçirmek ciddi göz kuruluklarına yol açabilir. Bu sebeple ekran başında ve ofiste çalışanların düzenli aralar ile göz kontrolü yaptırmaları gereklidir.

Bunun yanında açık hava şartlarında çalışanlar için de belli riskler mevcuttur. Küresel ısınma ile birlikte atmosferinde değişmesi açık hava şartlarında çalışanlarında da benzer durumların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Uzun süreli kontak lens kullanıcılarının da göz kuruluğu konusunda dikkatli olması gerekmektedir.

Tıpkı cilt ve saçta olduğu gibi, gözyaşı miktarımız yaşın ilerlemesiyle birlikte azalma görülür. Göz kuruluğu hem erkekleri hem de kadınları her yaşta etkileyebilse de, rahatsızlık kadınlar arasında, özelikler menopozdan sonra daha Yaygın olarak görülmektedir.

Göz kuruluğunun tedavisinde kanser ilacı

Göz kuruluğu tedavisinde temel amaç göz ıslaklığını temin etmek yani gözyaşını arttırma ya da kaybını azaltmaktır. Öncelikle bulunulan odanın nem oranı arttırılmalı, Güneşli ortamlarda güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Sık aralıklarla kullanılan suni gözyaşları tedavimizin ilk basamağıdır. Fakat bu orta ve az dereceli kuruluklarda yeterli olup daha ileri durumlarda yeterli olmayabilir. Gözyaşı boşalma kanallarına gözyaşı kaybını azaltmak adına geçici olarak tıkaç takılması, aynı bölgenin kalıcı olarak lazer ile kapatılması ve daha da ileri durumlarda ise temel olarak kanser tedavisinde kullanılan ilaçların seyreltilmiş hallerinden oluşan ilaçlarla gözyaşı salgılama sisteminin yeniden düzenlenmesi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Kanser ve vücudun savunma mekanizmasının dengesini Bozan (otoimmun) hastalıklarda kullanılan Siklosporin A’nın sulandırılmasıyla elde edilen ilaç, göz kuruluğunun tedavisinde de kullanılarak ciddi olumlu sonuçlar sağlamıştır. İlaç şu an başarıyla ileri derece göz kuruluklarında ve göz kuruluğu ile giden sistemik hastalıklarda kullanılmaktadır"

Kaynak: www.on5yirmi5.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemil Tatlı - 3 yıl önce
Merhaba Dr. Nurşen Şen e nasıl ulaşabilirim. Eski bir hastasıyım. Şu an hangi hastahanede görev yapıyor biliyormusunuz?