Göz Kanlanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göz Kanlanmasına Neden Olan Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Göz Kanlanması Neden Olur? Nasıl Geçer?
09 Ekim 2022 Pazar 11:20

Birçok insanın maruz kalabildiği göz kanlanması, göz kızarması olarak da bilinir. Tek bir gözde görülebilen bu sorun iki gözde de görülebilir. Çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilen göz kanlanması sorunu kendiliğinden ortadan kalkabildiği gibi tıbbi müdahaleye de ihtiyaç duyabilir. Eğer kendiliğinden ortadan kalkmazsa bu soruna neden olan rahatsızlık araştırılarak doğru bir tedavi süreci izlenmeli. Aksi takdirde çok ciddi göz sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmaz olur.

Göz Kanlanması Neden Olur?

Göz kanlanmasının ne olduğunu kavramak için öncelikle gözün yapısına bakmak gerekir. Gözün beyaz kısmı ince ve berrak bir dokuyla kaplı. Sklera olarak bilinen beyaz kısmın içerisinde ince ve küçük kan damarları yer alır. Oldukça hassas ve ince olan bu kan damarları, herhangi bir nedenden dolayı zarar görebilir. Zarar gören kan damarlarından dışarıya kan sızar ve bu kan sklera ile gözün berrak dokusu arasına yerleşir. Sızan kanın boyutuna göre gözün bir kısmı veya çoğu kan kırmızısı olabilir. Gözde bulunan ince damarların hasar görmesi göz kanlanmasının başlıca sebepleri arasında yer alır. Gözdeki damarların genişlemesi sonucu da göz kanlanması oluşabilir. Genişleyen kan damarlarının içinin kanla dolması sonucunda göz kızarık görünür. Kan damarlarının genişlemesinin sebebi ise gözün dışını kaplayan kornea tabakasının oksijen ihtiyacının karşılanmaması. Normal koşullar altında kılcal kan damarları gözükmez. Fakat oksijen ihtiyacının karşılanmamasına ve kanın yoğunlaşmasına karşılık kılcal kan damarları görünür hale gelir. Dolayısıyla da gözde kanlı bir görüntü olur.

Göz Kanlanması Sebepleri Nelerdir?

Göz kanlanmasına neden olan etkenler aşağıdaki sorunlardan olayı ortaya çıkabilir:

  • Uykusuzluk,
  • Yüksek basınçla öksürmek,
  • Çok uzun süre öksürmek,
  • Göz kuruluğu,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Göz içerisinde oluşan iltihaplanmalar,
  • Arpacık,
  • Kirpik iltihaplanmaları,
  • Gözü çok sert kaşımak,
  • Lensi yanlış takmak,
  • Tansiyon,
  • Kusma,
  • Ağır yük kaldırma,
  • Travmalar, yaralanmalar ya da göze alınan darbeler,
  • Kan pıhtılaşma sorunları,
  • Göz kanseri,
  • Kan inceltici ilaç kullanımı,
  • Anevrizma,
  • Diyabet,
  • Retinal yırtık,
  • Gözün arkasında sıvı birikimi,
  • Yaşa bağlı rahatsızlıklar.

Bebeklerde Göz Kanlanması Neden Olur?

Bebeklerde ve yeni doğmuş bebeklerde de göz kanlanması sıklıkla görülebilir. Bebeklerde göz kanlanması genellikle alerjik konjonktivit nedeniyle ortaya çıkar. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar da bebeklerde göz kanlanması doğurabilir. Bunların yanı sıra doğum kanalında bulunan bazı bakteriler de bebeklerde göz kanamasına yol açabilir. Yapılan bazı araştırmalar boğmaca hastalığına sahip ve astımlı bebeklerde göz kanlanması riskinin daha fazla olduğunu ortaya koyar. Bazı durumlarda bebeklerin gözlerindeki kanlanma kendiliğinden geçse de bazı vakalarda uzman bir doktor eşliğinde tedavi planının oluşturulması gerekir. Bebeklerde geçmeyen bir göz kanlanması varsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve uygun bir tedaviye başlanmalı. Aksi takdirde daha büyük sorunlar görülebilir.

Göz Kanlanması Kaç Günde Geçer?

Ciddi bir hastalık nedeniyle olmayan; alerjik sorunlar, bakteri ya da mikrop kapma, enfeksiyona maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkan göz kanlanması bir-iki gün içerisinde geçebilir. Kendiliğinden geçen ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayan bu sorun ciddi bir rahatsızlık olarak ele alınmaz. Fakat bazı durumlarda bu süre 1-2 haftaya çıkabilir. Bu tip durumlarda iyileşme sürecini hızlandırmak için doktorunuzla birlikte tedaviye başlayabilirsiniz. Doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlamak iyileşme sürecini hızlandırır. Şayet göz kanlanması çok ciddi biz göz hastalığının belirtisi ise bir doktora başvurmanız oldukça önemli. Ciddi bir göz hastalığınız var ise doktorunuzla birlikte ilerleyeceğiniz tedavi sürecinin gidişatına göre iyileşme süreci belirlenir.

Lens Takınca Göz Kanlanması Neden Olur?

Lens kullanırken gözde kanlanma sorunu görülebilir. Gaz geçirgen sert lens kullanımı esnasında alışma sürecinde gözde kanlanma meydana gelebilir. Gözde enfeksiyon da bu süreçte yaşanabilir. Lens kullanımının herhangi bir döneminde de gözlerde kanlanma baş gösterebilir. Şayet lenslerin değişim sürecine dikkat etmiyorsanız ve lens temizliğine özen göstermiyorsanız kanlanmaya neden olabilecek etkenlere meydan verebilirsiniz. Bu gibi durumların önüne geçmek için lenslerinizi düzenli olarak temizlemeli ve lens değişim sürecine özen göstermelisiniz. Lens kullanımı esnasında görülen kızarıklığa kaşıntı, yanma, batma, sulanma ve benzeri sıkıntılar da eşlik edebilir. Eğer uzun süreli sorunlarla karşı karşıyaysanız mutlaka bir uzman hekime başvurmalısınız.

Göz Kanlanmasına Neden Olan Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Göz kanlanmasına neden olan enfeksiyonlar çevresel faktörlerden dolayı da meydana gelebilir. Gözlerinizi çok sık ve sert ovuşturmanız göz kanlanmasına yol açabilir. Bununla birlikte ellerinizin temiz olmasına da özen göstermelisiniz. Kirli ellerinizle gözlerinize dokunmamalı ve olabildiğinde gözlerinize dokunmamalısınız. Göz makyajınızı çıkartırken hassas göz makyajı için özel olarak üretilen makyaj temizleyicilerden yardım almalı ve nazikçe göz makyajınızı temizlemelisiniz. Havlu, yastık, makyaj malzemesi gibi kişisel eşyalarınızı düzenli olarak temizlemeli ve mümkünse kişisel eşyalarınızı başka insanlarla paylaşmamalısınız.

Göz Kanlanması Tanısı Nasıl Konur?

Göz kanlanmasının tanısı uzman göz doktoru aracılığıyla konur. Fakat siz de gözünüzde yoğun kırmızılık görüyorsanız göz kanlanmasından şüphelenerek bir doktora başvurabilirsiniz. Göz doktoruna gittiğinizde çoğunlukla fiziki muayene göz kanlanması teşhisi için yeterli olur. Öncelikle doktorunuz gözlerinizle ilgili tıbbi geçmişinizi öğrenmek için size birkaç soru sorabilir. Ardından gözünüzde herhangi bir yaralanma veya gözün yapısında değişim olup olmadığını gözlemlemek için muayenesini gerçekleştirir. Gözün basıncı ölçülerek genişleme olup olmadığı tespit edilir. Bu sayede gözün derinliklerinde kanama ya da travma varlığı gözlenir. Eğer doktor ciddi bir kanamadan şüphelenirse kan testlerinden yardım alabilir. Ciddi bir sorundan şüphelenildiği zaman gözün arka kısmının görülebilmesi için ultrason da çekilebilir.

Göz Kanlanması Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kanlanmasının tedavisi, kanlanmaya neden olan hastalığa göre değişkenlik gösterir. Genellikle kendiliğinden 1-2 haftaya kadar geçen göz kanlanması bazı durumlarda uzun süreli olabilir. Fakat göz kanlanmasının altında farklı nedenler de yatabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir doktorun teşhisi koyması gerekir. Göz kanlanmasına neden olan hastalığın tedavi edilmesi kanlanmayı da ortadan kaldırır. Yüksek tansiyon nedeniyle göz kanlanması sorunu ortaya çıkıyorsa yüksek tansiyonun tedavi edilmesi gerekir. Daha ciddi göz hastalıklarında uygulanan tedavi ise farklıdır.

Göz kanlanması tedavisi için genellikle göz damlaları önerilir. Doktor muayenesi sonrasında şişlikler için steroid içeren göz damlaları, bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikli damlalar, ağrıların geçmesi için ağrı kesici içeren göz damlaları, viral enfeksiyonlar için ise antiviral göz damlaları verilir. Şayet gözde bulunan ve kanlanmaya neden olan damarlarda ciddi yaralanmalar söz konusuysaa lazer cerrahisinden yardım alınarak tedavi gerçekleştirilebilir. Tüm tedavi yöntemlerinde hastaların gözlerini korumaları için bir süre göz bandı takmaları gerekebilir.

Bazı durumlarda ise sadece hastanın yaşam tarzını değiştirmesi yeterli olur. Uyku ve beslenme düzeninin sağlanması, göze uygulanan lokal kremlerin değiştirilmesi, makyaj temizliğinin doğru yapılması, mavi ekranlardan uzak durulması ve kişisel hijyene dikkat edilmesi bazı durumlarda göz kanlanmasının ve göz kanlanmasına neden olan sorunların giderilmesinde etkili olur. Kimi zaman ise fazla alkol ve sigara tüketimi göz kanlanmasına neden olabilir. Bu durumda ise doktor kontrolünde hastanın sigara ve alkol geçmişi incelenerek bu zararlı alışkanlıkların giderilmesi hedef alınabilir.


Yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kaynak: https://www.memorial.com.tr

Nas


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.