Göz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Çoğu kez gözlerinizin neden acı çektiğini bilmek zor olmaktadır.

Göz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
31 Mart 2019 Pazar 10:59

Göz Ağrısının Olası Sebepleri Nelerdir?

Burada yazılanlar bilgi amaçlıdır, göz ağrınız varsa mutlaka en kısa zamanda bir göz hekimine müracaat ediniz.

Gözde ve göz çevresindeki ağrı birçok nedene sahip olabilir. Bazı durumlarda, örneğin bir göz yaralanması gibi, ağrının nedeni açıktır. Ancak çoğu kez gözlerinizin neden acı çektiğini bilmek zor olmaktadır. Göz ağrısının şiddeti, rahatsızlıktaki altta yatan nedenin ne kadar ciddi olduğuna işaret etmez. Başka bir deyişle, kornea yüzeysel aşınması gibi nispeten küçük bir problem bile çok acı verici olabilir. Ancak, katarakt, maküler dejenerasyon, glokomun en sık görülen tipi, müstakil bir retina ve diyabetik göz hastalığı da dahil olmak üzere çok ciddi göz rahatsızlıkları göz ağrısına neden olmaz.



Göz korneası vücudun en hassas dokularındandır. Aslında, korneada duyusal sinirlerin yoğunluğu cildin 500 katına kadar çıkabilir. Korneanın yüksek hassasiyeti yararlıdır, çünkü gözün dış yaralanmaya karşı ilk savunma hattıdır. Dolayısıyla, bir şey gözünüzün ön yüzeyini tahriş ederse, çabucak fark edersiniz.


Ağrılı bir göz çeşitli duyulara ve bunlara eşlik eden semptomlara neden olabilir; bu da rahatsızlığınızı belirlemek için göz hekiminize yardımcı olabilir. Bunlar arasında keskin, bıçak batması hissi, yanma hissi , zonklama, yoğun bir ağrı ve gözünüzde bir şey varmış hissi olabilmektedir. Göz ağrısına bulanık görme, kızarıklık, kanlı göz ve ışığa duyarlılık eşlik eder. Temel alan göz ağrısının yaygın nedenleri şunlardır:

Gözlerdeki Ağrı Nedenleri:
Genellikle, gözde bir şey varmış gibi hissedilen göz ağrısı, gözün ön yüzeyindeki tahriş veya yanmaya kornea neden olur. Gözün ön yüzeyinden veya gözün içinden çıkan yaygın ağrı nedenleri şunlardır:

 


Korneal yabancı cisim
Yabancı bir cisim kornea yüzeyine yapışır bunlar; metal talaşları, inorganik kum (kum, küçük taş parçacıkları), talaş ve diğer organik materyalleri olabilir. Korneal yabancı cisim rahatsızlığı hafif de şiddetli de olabilir ve genellikle göz kapağı açılıp kapanırken çok rahatsız edicidir (göz kırpması yanıp sönerken sıklıkla ovuşturduğundan). Bulanık görme ve ışığa duyarlılık da oluşmaktadır. Bir korneal yabancı cisim, göz doktorunun acilen müdahalesini gerektirir; çünkü korneaya gömülmüş materyal ciddi bir göz enfeksiyonuna neden olabilir. Çoğu korneadaki yabancı cismi, doktor ofisinde uygun aletlerle kolaylıkla çıkarılabilir. Kornea iyileşirken enfeksiyonu önlemek için antibakteriyel göz damlaları reçete edilebilir.

 


Kornea aşınması
Çoğu kornea zedelenmesi ciddi değildir, ancak çok rahatsız edici olabilirler ve ışık duyarlılığına ve sulu gözlere neden olabilirler. Birçok yüzeysel korneal çizik 24 saat içinde kendiliğinden düzelir. Ancak daha derin aşınma ciddi bir göz enfeksiyonuna ve hatta tedavi edilmezse bir kornea ülserine neden olabilir. Göz ağrısının küçük bir çizik, derin bir aşınma veya korneal yabancı cisimden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bir göz doktoruna görünmek iyi bir fikirdir.

 


Kuru gözler
Göz rahatsızlığının bir diğer çok yaygın nedeni kuru gözlerdir. Genellikle göz kuruması rahatsızlığı korneal yabancı cisimden gelen göz ağrısından veya aşınmadan daha yavaş ve kademeli olarak başlar. Bazen kuru gözler kornea aşınmasına yol açabilir, çünkü göz yüzeyinde korneayı nemli ve kaygan tutmaya yetecek kadar gözyaşı yoktur. Yağlandıran göz damlaları kullanıldığında rahatlık artar, ağrının nedeni muhtemelen göz kurumasıdır. Çoğu durumda, kuru göz acilen dikkat gerektirmez; ancak göz doktorunuz kuruluğun ciddiyetini belirlemek için testler yapabilir ve en etkili tedaviyi önerir.

Gözdeki ağrıların diğer (daha seyrek) nedenleri şunlardır:


Konjonktivit (pembe göz)
• Göz enfeksiyonları (mantar göz enfeksiyonları ve Acanthamoeba keratiti dahil)
Iris iltihabı olan Iritis (ön üveit)
• Kontakt lens rahatsızlığı

 


Gözde ciddi bir ağrı nedeni, çoğunlukla bir bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu gözün iç kısmında oluşan iltihaplanma olan endoftalmitis adı verilen bir durumdur. Ayrıca, katarakt cerrahisinde ender görülen bir komplikasyon olarak da görülebilir. Endoftalmi, göz ağrısına neden olmanın yanı sıra, kızarıklığa, şişmiş göz kapaklarına ve görme azalmasına neden olur . Katarakt ameliyatı veya diğer göz ameliyatlarından sonra bu belirtilere sahipseniz derhal göz doktorunuza görünün.

Gözlerinizin Arkasındaki Ağrı
Gözlerin arkasındaki yaygın ağrı nedenleri migren baş ağrıları ve sinüs enfeksiyonlarıdır.
Bir migren vakasında ağrı neredeyse her zaman sadece bir gözün arkasında bulunur ve başın aynı tarafındaki başka bir yerde ağrı eşlik eder. Bir sinüs enfeksiyonundan gözün arkasındaki ağrı genellikle migrendeki ağrıdan daha az ciddidir ve her iki gözde de etkili olabilir.


Bu tür nedenlerden gelen gözlerdeki ağrı tipik olarak acil bir durum değildir, ancak bu türden kronik ya da tekrar eden ağrınız varsa, tedavi için göz doktorunuza veya aile hekiminize danışmalısınız.
 


Göz Çevresinde Ağrı
Göz çevresindeki muhtemelen en sık görülen ağrı göz kapağı içindeki iltihap olup, yaygın olarak görülmektedir. Buna arpacık da denir. Göz kapağında lokalize çok hassas bir alanda oluşmaktadır. Genellikle birkaç gün boyunca günde birkaç kez göz kapağına sıcak kompres uygulayarak evde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Gözlerdeki ve göz kas ağrısında ağrıların bir diğer yaygın nedeni bilgisayarda çalışırken gözlerin aşırı kullanılmasıdır. Bu acil bir sorun değildir ve bilgisayar göz yorgunluğunu gidermek için atmanız gereken basit adımlar vardır.

Göz çevresinde çok yaygın olmayan ve çok daha ciddi ağrı nedeni kalıcı görme kaybına neden olabilen optik nöropati adı verilen bir durumdur. Optik noropatiye eşlik eden semptomlar genellikle görme keskinliğinde azalma ve renk görme azalmasıdır ve ağrı tipik olarak göz hareketlerinde daha kötüdür. Optik nöropatinin neden olabileceği göz ağrısı, oftalmolog ve nörolog tarafından derhal müdahele gerektirir. 40 yaşın altındaki insanlarda, multipl skleroz ve diğer nörolojik koşullar optik nevritin en yaygın nedenidir.

Kaynak: www.hastalikforumu.com/


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.