Gerçek Siyah Göz Var Mıdır?

İnsanların Neden Siyah Gözleri Olamaz?

Gerçek Siyah Göz Var Mıdır?
23 Aralık 2023 Cumartesi 10:57

İnsanların Neden Siyah Gözleri Olamaz?

Gözlerimizin rengi aslında yaklaşık 3 yaşına gelene kadar gelişmeye ve değişmeye devam eder. Ancak insan gözünün renginin tam anlamıyla siyah olması aslında imkansızdır. Gözlerimiz ışık nedeniyle, giydiğimiz kıyafetlerin yansımasından ya da renkli kontak lens kullanımından dolayı siyah görünür.

Doğal olarak saf siyah gözlere sahip insanların neden sadece kurgusal eserlerde var olabileceğini merak ettik ve cevabını sizler için araştırdık.

Genlerimiz buna izin vermiyor.

Gözlerimizin renginden sorumlu olan yaklaşık 16 farklı gen vardır. Bu genlerden 2'si önemli faktörlerdir; HERC2 ve OCA2 genleri. Bu genler, irislerimizde bulunan melanin miktarı aracılığıyla göz rengimize ince ayar yapar. Gözümüzde melaninin ortaya çıkardığı renkler, mavi ve gri gibi çok çeşitli tonlar arasında değişebilir, ancak mümkün olan en koyu renk, siyah değil, çok koyu kahverengidir.

Muhtemelen sürekli ağlayacaktık.

Siyah olan nesneler, gerçekten siyah görünmek için daha fazla ışık emer. Emilen fazla ışık ve enerji, ısı enerjisine dönüştürülür. Bu, eğer genlerimiz bir şekilde gerçek siyah gözlere sahip olmamızı sağlasaydı, gözlerimizin aşırı ısınmasını ve kurumasını önlemek için çok fazla gözyaşına ihtiyaç duyabileceği anlamına gelebilir.

Gözlerimiz zararlı ışığa karşı güvende olmaz.

Ayrıca gözlerimiz siyah olsaydı güpegündüz dışarı çıkmakta zorlanırdık. Görüyorsunuz, güneşin ışık ışınları ultraviyole veya UV ışığı içeriyor ve siyah nesneler diğer renklere göre daha fazla UV ışığını absorbe etme eğiliminde. UV ışığına uzun süre maruz kalmak göz sağlığımızı bozabilir ve katarakt veya cilt kanseri gibi sorunlara yol açabilir. Genetik yapımız sayesinde irislerimize renk veren melanin bizi ultraviyole ışınlardan korur. Çalışmalar, melaninin emdiği UV radyasyonunun %99,9'undan fazlasını yok edebildiğini ve gözlerimizi güneşe maruz kalmanın neden olduğu hasarlardan koruyabildiğini göstermektedir.

En Nadir Doğal Göz Rengi Hangisi?

En nadir doğal göz rengi aslında yeşildir. Dünya nüfusunun yalnızca %2'si yeşil gözlüdür. Ayrıca, oküler albinizm nedeniyle insanların kırmızı veya mor gözlere sahip olduğu ve bazılarının da heterokromya nedeniyle her göz için farklı renkte irislere sahip olduğu bazı nadir durumlar da vardır.

Peki sizin gözleriniz ne renk? En sevdiğiniz göz rengi hangisi veya hangi renk tonuna sahip olmayı isterdiniz?


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.