Esnerken Neden Gözlerim Sulanıyor?

Genellikle her insanın aklına sıklıkla ' esnerken neden gözlerimiz sulanıyor ' sorusu gelmiştir.

Esnerken Neden Gözlerim Sulanıyor?
26 Aralık 2023 Salı 10:54

Esnerken Neden Gözlerim Sulanıyor?

Genellikle her insanın aklına ' esnerken neden gözlerimiz sulanıyor ' sorusu gelmiştir.

Öncelikle neden esnediğimizi anlamamız bu konuda bize fikir verebilir, ancak esneme eyleminin tam olarak neden olduğu açık değildir ve bu istemsiz bir eylemdir. Bazen esnemek tatmin edici olabilir ama bazen de onu bastırmaya çalışırız. Bazılarımız için esnerken gözyaşı dökmek çok yaygındır. Esnerken yüz kasları gerilir ve gözler yukarı doğru kıvrılır, bu da fazla gözyaşının akmasına neden olabilir.

Esnerken göz sulanmasına yol açabilecek diğer nedenler kuru göz sendromu, alerjiler veya gözyaşı üretimini etkileyen durumlardır.

Esnediğimde Neden Gözlerim Sulanıyor?

Esneme ve göz sulanması konusunda neler yapabileceğimize beraber bakalım.

  • Beyin Soğutma

Bazı araştırmalara göre neden esnediğimize dair kesin bir neden yok. Bilim adamları çeşitli olasılıkları kanıtlamaya çalıştılar ve bunlardan biri de esnemenin beyin ısısını düşürdüğüydü. ' Esnemek neden gözlerinizi sulandırır ?' sorusunun yanıtı; Esnerken kafatasının ısı dağılımıyla ilişkili olabilir.

  • Yüze uygulanan basınç

Esnerken yüz kaslarımız ve göz çevresi kasılır. Bu nedenle gözyaşı üreten bezler üzerinde baskı oluşur ve esnerken farkında olmadan gözleriniz sulanır.

  • Kuru gözler

Evet, ironik bir şekilde göz kuruluğu göz yaşarmasının nedeni olabilir. Gözlerimizi korumak için belirli bir tür yağlamaya ihtiyaç vardır. Gözler yeterli miktarda yağlama üretemediğinde bu durum kuru göz olarak bilinir. Böylece gözyaşının aşırı üretimine yol açar. Kuru göz sendromunuz varsa esnerken gözlerinizin sulanması çok kolaydır.

Ancak esnerken gözleriniz sulanır, her zaman değil. Bu soğuk veya kuru hava, vantilatör veya klima esintisi, mevcut tahriş edici maddeler, konjonktivit, alerji, arpacık veya çizik kornea gibi diğer faktörlerden kaynaklanabilir.

Gözlerin sulanmasının nedenleri çeşitlidir, ancak esnerken gözlerin neden sulandığını kesin olarak cevaplayabilecek tek bir nedeni belirleyemeyiz.

Herkes Esnerken Ağlar Mı?

Cevap hayır. Pek çok insan tek bir gözyaşı bile dökmeden esniyor. Daha önce de belirtildiği gibi kuru gözler sizi sulu gözlere yatkın hale getirebilir. Ancak aynı zamanda gözyaşı üretimini de zorlaştırabilirler. Genellikle çok fazla gözyaşı üretmiyorsanız, o zaman gözyaşı dökmeden de esneyebilirsiniz.

Esnerken kaç kişinin ağladığını tam olarak söyleyen kesin bir araştırma yok. Hemen hemen hepimizin ara sıra esnerken gözyaşlarına boğulduğunu söylemek iyi bir fikir olacaktır, ancak her zaman değil. Fiziksel durumumuz ve çevremiz gibi önemli rol oynayan faktörler de var.

Esnerken Aşırı Gözyaşı Mı Döküyorum?

Her birey farklıdır. Dolayısıyla sizin için normal olan bir şey başkası için şok edici olabilir. Aşırı, çok esniyorsanız, normalden daha fazla gözyaşı döküyorsanız veya bundan rahatsız oluyorsanız o zaman bir göz doktoruna gitmeyi düşünebilirsiniz.

Aşırı esnediğinizi düşünüyorsanız doktorunuza başvurabilirsiniz, doktorunuz uyku bozukluğunuz veya temel neden olarak başka bir rahatsızlığınız olup olmadığını kontrol edebilir.

Esnerken Göz Sulanmasını Nasıl Durdurabilirim?

Açıkçası esnerken gözlerinizin sulanmasını önlemek için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Ancak alerjiniz, kuru gözleriniz veya başka göz rahatsızlıklarınız varsa, bunları bir uzman göz hekimine tedavi ettirebilirsiniz.

Esnemekten tamamen kurtulamazsınız ama yeterli kalitede uyku almanızı sağlayarak esneme sayısını azaltabilirsiniz.

Esnerken Gözlerinizin Yanması Normal mi?

Esnerken veya herhangi bir zamanda gözlerinizin yanması olağan bir durum değildir. Yanan veya acı veren gözlerin nedeni şunlar olabilir:

  • Göz alerjileri
  • Hasarlı kontakt lensler
  • Enfeksiyon
  • Kuru göz sendromu
  • Blefarit

Ek belirtiler görürseniz veya yanma birkaç günden fazla sürerse göz doktoruna başvurmalısınız.

Esnemek Bulaşıcı Olabilir mi?

Yapılan araştırmalara göre esneme bulaşıcı diye bir şey yok. Başka birisi esnerken sizin de esnemeniz en fazla empatiye bağlanabilir. Ayrıca insanların yabancılardan ziyade yakın oldukları insanların esnemelerinden etkilendiği ihtimalinin daha yüksek olduğu da tespit edildi. Birinin esnediğini görmek, duymak veya hayal etmekle ortaya çıkabilen bir olgu olduğu da düşünülebilir.

3 ila 17 yaş arasındaki çocuklarda yapılan araştırmalar, çocukların esneme taklidi yapmaya daha yatkın olduklarını güçlü bir şekilde ortaya koymuştur.

Çözüm:

Esnediğimde neden gözlerim sulanıyor? sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Esneme, göz sulanmasına neden olan birkaç şeyden sadece biridir. Esnediğimiz zaman gözlerimizin sulanması kısmen fiziksel esneme eylemiyle ilgili olabilir. Yüz kaslarının kasılmasını ve gözlerin kapanmasını içeren bu eylem ayrıca alerji veya kuru göz sendromu gibi dış faktörlerin sonucu da olabilir.

Çok esnediğinizi veya esnemenin sizi rahatsız ettiğini düşünüyorsanız her zaman bir göz doktoruna başvurabilirsiniz. Hem esnemeyi hem de göz sulanmasını açıklayan küçük bir rahatsızlığınız olabilir ve tedavi edilebilir. Çoğu zaman, esnerken gözleriniz sulanırsa paniğe kapılmanıza gerek yok, tam olarak açıklanamayan bu durumu çoğunlukla her insanın yaşadığını unutmayın.

Kaynak: https://ujalacygnus.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.