Eczacılık Günü Kutlu Olsun

Her yıl 14 Mayıs da kutlanan “Türkiye Eczacılık” günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Eczacılık Günü Kutlu Olsun
14 Mayıs 2014 Çarşamba 07:05

 

TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, bu yılın teması olan "Sağlık Okuryazarlığı" na ilişkin bir basın açıklaması yaptı.


Açıklamada şöyle denildi: "Ülkemizde modern eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839'dan bugüne tam 175 yıl geçti. Meslekî tarihimizde özel bir yere sahip olan bugünü, Türk Eczacıları Birliği olarak eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 30.000 eczacımız ile birlikte kutluyor olmanın kıvancını yaşıyoruz. Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, sağlık ve ilaç hakkının savunulması, daha nitelikli sağlık hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi ve daha iyi bir sağlık ortamının tesisi için yoğun çaba sarf eden bir mesleğin mensubu olmanın gururuyla yolumuzda yürümeye devam edecek, nice 14 Mayıs'ları yine birlikte kutlayacağız."

 

Türk Eczacılık Günü


Bu ilk kutlama ile ilgili gelişmeleri, bir de bu
kutlamanın mimarlarından biri olan Ecz.Azmi
Kerman'ın kaleminden aktaralım:

"
14 Mayıs Eczacılık Günü 1968 yılından bu yana kutlanmaktadır.Eczacıların da bir günü olması fikri ben de 1967 yılında doğmuştur. O tarihlerde İstanbul Üni-
versitesi Eczacılık fakültesi Talebe Cemiyeti Başkanı idim. Eczacıların yılın belli bir gününde bir araya gelmesi, meslekdaşlar arasında bir yakınlaşmaya
neden olacak, daha önemlisi ise mesleki konuların kamuoyu önünde gündem edilmesi sağlanacaktı. Eczacılık halk sağlığını birinci dereceden ilgilen-
diren bir meslek dalı olması nedeniyle eczacıların halk için neler yaptıklarını ve yapabileceklerini anlatmak için böyle bir gün, güzel bir fırsat olacaktı.

 

Eczacılık gününün kutlanması olayına tüm eczacıların en üst örgütü olan Türk Eczacıları Birliği merkez Heyeti'nin de inanması gerekiyordu. Bu nedenle TEB'in o zamanlar Cağaloğlu'nda olan binasında Merkez Heyeti yöneticileri ile yaptığım görüşmelerin sonucu olumlu oldu. Birlik yöneticileri her yıl Eczacılar Günü kutlanması fikrini benimsediler. Özellikle Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Eczacı rahmetli Halit Tüzüner ve çalışma arkadaşlarının benim o günkü heyecanıma gösterdikleri yakın ve sıcak ilgiyi burada belirtmem gerekiyor.


1967 yılında Merkez Heyeti'nin Cağaloğlu'ndaki binasındaki çeşitli toplantılar yapılmış ve Eczacılar Günü'nün içeriği ve tarihi üzerinde yoğun bir biçimde çalışılmıştır.

 

Hazırlıkların yapılması için ilk kutlamanın 1968 yılında yapılması kararlaştırılmıştır. Eczacılık Gününün yılın hangi gününde yapılacağını belirlemek amacıyla, Eczacılık Fakültesinden öğretim üyeleri, eczacılık tarihi konusunda çalışmalar yapmış, Naşit Baylav ve Selahattin Tandal Bey'in çağrılmış, Türk Eczacıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ve benim katıldığım toplantıda, konu tartışmaya açılmıştır. Toplantıda eczacılık mesleğinin tüm akla gelen önemli günleri üzerinde durulmuş; ancak modern eczacılık eğitiminin 14 Mayıs 1839'da başlaması nedeniyle 14 Mayıs'ın Eczacılık Günü olması kararlaştırılmıştır.

 

İlk Eczacılık Günü'nün anlamlı bir biçimde kutlanması için hazırlıklara başlanmış ve mesleğimizle ilgili tüm kuruluşlara 14 Mayıs 1968 tarihinde ilk Eczacılık Günü'nün kutlanacağı duyurulmuştur.

 

O tarihte İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Dekanı olan hocam Sayın Prof.Dr. Kasım Cemal Güven'in değerli katkılarını da burada belirtmem gerekiyor. İlk kutlama töreni, 14 Mayıs 1968 günü sabah İ.Ü. Eczacılık Fakültesi büyük anfide yapılmıştır. Törene İstanbul Valisi Sayın Vefa Poyraz, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, öğretim üyeleri, TEB Merkez Heyeti üyeleri, eczacı meslektaşlar ve öğrenciler katılmıştır. Günün anlam ve önemi üzerinde konuşmalar yapılmıştır.

 

Komuşmalardan sonra topluca İstanbul Üniversitesi bahçesinde bulunan Atatürk anıtına gidilmiş, çiçekler konulmuş ve saygı duruşunda bulunulmuştur. Aynı grup daha sonra Taksim Anıtına giderek orada da saygı duruşunda bulunmuştur. Aynı gün öğleden sonra Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin süsleyip hazırladığı spor ve sergi sarayında binlerce öğrencinin katılımıyla eğlenceler düzenlenmiş ve bir festival havası yaşanmıştır. 14 Mayıs akşamı ise Taksim Kervansaray'da bir akşam yemeği verilmiştir.

 

14 Mayıs Eczacılık günü 28 yıldır eczacılık mesleğinin onuruna yakışır bir biçimde tüm meslektaşların katılımı ile her yıl artan bir heyecan ve şevkle kutlanıyor. Eczacılık Fakülteleri, Merkez Heyetimiz, Eczacı Odaları birbirinden güzeltoplantılar düzenliyorlar. Daha sağlıklı ve mutlu insanların yaşadığı bir toplum olabilmemiz için neler yapılması gerektiğini bir kere daha anlatmaya çalışıyorlar.

 

14 Mayıs Eczacılık Günü toplumumuzla bütünleştiğimiz, insanların sorunlarına çözümler getirmeye çalıştığımız sürece daha anlamlı bir biçimde kutlanacaktır."

 

Dr. Ecz. Azmi Kerman

 

Kaynak : e-kutuphane.teb.org.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.