Düzenli Göz Testlerinin Tespit Edebileceği Hayatı Tehdit Eden 10 Hastalık

Gözler vücuttaki önemli hastalıkları çok erken bir aşamada ortaya çıkarabilir. Bulunma olasılığı en düşük olan belirti ve semptomlar düzenli göz muayeneleri ile tespit edilebilir

Düzenli Göz Testlerinin Tespit Edebileceği Hayatı Tehdit Eden 10 Hastalık
03 Mayıs 2023 Çarşamba 12:15

Doktorlar sıklıkla gözlerimizi düzenli aralıklarla kontrol ettirmemizi önerirler. Ancak görme ile ilgili sorun yaşamadan göz kontrolüne gitmeyiz. Gözle ilgili anlayışımız, onun odak gücü ve görmesi ile sınırlıdır.

Ancak gözler vücuttaki önemli hastalıkları çok erken bir aşamada ortaya çıkarabilir. Bulunma olasılığı en düşük olan belirti ve semptomlar düzenli göz muayeneleri ile tespit edilebilir.

İşte göz testleri ile tespit edilebilen hayatı tehdit eden başlıca hastalıkların listesi.

Yüksek kan basıncı

Kulağa garip geliyor, değil mi?

Gözde açıklanamayan kanama, yüksek tansiyonun bir işareti olabilir. Buna, gözlerin yüzeyine daha yakın olan küçük bir kan damarının yırtıldığı subkonjonktival kanama denir.

Ayrıca öksürme ve hapşırma sırasında gözlerin zorlanması, baş veya gözlerin yaralanması, gözlerin ovuşturulması ve çok uzun süre kontak lens takılmasından kaynaklanır.

Tedavi edilmeyen yüksek tansiyonun, retinadaki kan damarlarının hasar gördüğü bir durum olan Hipertansif Retinopatiye neden olduğu bilinmektedir.

Şeker hastalığı​

Şeker hastalığı gözler üzerinde en kötü etkiye sahiptir. Bu nedenle şeker hastalarının veya bu metabolik bozukluk için risk faktörlerine sahip olanların kan şekerini kontrol ettirmeleri önerilir.

Düzenli göz muayenesi diyabetin daha erken saptanmasına yardımcı olabilir.

Diyabet nedeniyle kişi koyu renkli ve yüzen noktalar görür. Yüzen uçuşmalar dışında görüş bulanıklaşır ve bazen kişi renkleri ayırt etmekte zorlanır.

Tedavi edilmeyen diyabet de kişiyi tamamen kör edebilir.

Kardiyovasküler risk​

Göz vuruşlarını hiç duydunuz mu? Tıbbi olarak ön iskemik optik nöropati olarak bilinen bu sorun, gözlerdeki optik sinir dokularına kan akışının olmaması nedeniyle ortaya çıkan ciddi bir durumdur.

Uçuşan cisimler, bulanık görme ve gözlerde ağrı ile karakterizedir.

Bunun birkaç nedeni olmasına rağmen, birkaç çalışma, kardiyovasküler hastalığı olanlarda göz çarpma yüzdesinin daha yüksek olduğunu bulmuştur.

Romatoid artrit

Artrit gözlere uzak ve uzak görünse de, şaşırtıcı bir şekilde romatoid artritin yaygın bir semptomu kuru gözlerdir.

Göz kuruluğu, yaşamı tehdit etmeyen diğer bazı komplikasyonlarda yaygın olmasına rağmen, romatoid artrit ile ilişkili olduğunda ve tedavi edilmediğinde korneaya zarar verir ve kişinin görüşünü tehlikeye atar.

Tiroid

Tiroidin belirgin özelliklerinden biri şişkin gözlerdir.

Tiroid durumunda, kişinin muhtemelen kuru gözleri vardır, gözlerini hareket ettirmekte güçlük çeker, çift görür ve parlak ışıklara tahammül edemez.

Kanser

Sağlık raporlarına göre, göz kapaklarının alt kapağının cilt kanseri olma olasılığı en yüksektir.

Göz kapaklarında pürüzsüz ve engebeli görünen bir iz asla göz ardı edilmemeli veya düzenli olarak gözlerinizi kontrol ediyorsanız bu durumu doktorunuza bildiriniz.

Yüksek kolesterol

Korneanın etrafındaki mavimsi bir halka veya gözlerin odaklanmanıza yardımcı olan kısmı, kanınızdaki yüksek kolesterolün açık bir göstergesidir.

Kolesterol için yüksek risk faktöründeyseniz, göz testlerinizi düzenli olarak yaptırmanız zorunludur.

Multipl Skleroz

Ağrılı göz hareketi, bulanık görme, bazen çift görme multipl sklerozun özellikleridir ve bu belirtiler optik sinirin iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar​

Göz muayenelerinin cinsel yolla bulaşan hastalıkları da tespit edebildiğini biliyor muydunuz?



Örneğin, yaygın bir cinsel yolla bulaşan hastalık olan belsoğukluğu, ağrılı kırmızı göz, şiddetli konjonktival enfeksiyon, kornea incelmesi ve dolayısıyla kornea hasarı gibi oküler enfeksiyona sahip olabilir.

Vitamin eksikliği

Vitamin eksikliği kritiktir çünkü yaşam kalitesini etkiler ve gözlerle bağlantılı olarak A, B12 ve E gibi bazı vitaminlerin eksikliği görmenin tehlikeye girmesi muhtemeldir.

Düzenli göz muayenesi, doktorun belirtileri anlamasına yardımcı olabilir ve size ilaçlar ve vitamin takviyeleri önerebilir.

Göz kuruluğu, gece körlüğü, kornea skarı ve kornea ülseri A vitamini eksikliği olan kişilerde görülen komplikasyonlardır.

Kaynak: www.timesofindia.indiatimes.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.