Dünyayı Nasıl Sabit Olarak Görüyoruz?

Bir görüntüye odaklanmış olsak bile gözlerimiz daima hareket halindedir.

Dünyayı Nasıl Sabit Olarak Görüyoruz?
23 Eylül 2023 Cumartesi 11:00

Bir görüntüye odaklanmış olsak bile gözlerimiz daima hareket halindedir. Rochester araştırmacısı Michele, "İnsan beyni, gözlerin hareket ettiğinin farkında olmasa bile, gözlerin nasıl hareket ettiğine dair çok kesin bir bilgiye sahip ve bu bilgiyi mekansal ilişkiler çıkarımı yapmak ve dünyayı bulanık değil sabit olarak algılamak için kullanıyor" diyor.

İstemsiz, sabit göz hareketleri görmede araştırmacıların daha önce düşündüğünden daha büyük bir rol oynuyor.

Gözlerimiz asla dinlenmez. Bunun yerine, istemli bakış değişimlerimiz arasında bile sabit göz hareketleri (yaptığımızın farkında olmadığımız küçük, sürekli göz hareketleri) yoluyla hareket halinde kalırlar.

Bilim adamları uzun süredir, gözlerimiz sürekli hareket ederken biz insanların dünyayı nasıl sabit olarak algılayabildiğimizi anlamaya çalışıyorlar. Geçmiş araştırmalar, istemli bakış değişimleri arasındaki aralıklarda, insan görsel sisteminin yalnızca sabit göz hareketlerinden gelen duyusal girdilere dayanarak istikrarlı bir dünyanın resmini oluşturduğunu öne sürdü. Ancak Rochester Üniversitesi'ndeki bir ekibin yaptığı yeni araştırmaya göre, buna katkıda bulunan başka bir faktör daha olabilir.

Nature Communications'da yayınlanan bir makalede, aralarında Beyin ve Bilişsel Bilimler Bölümü'nde ve Üniversitenin Görsel Bilim Merkezi'nde profesör olan Michele Rucci ve Rucci'nin laboratuvarında doktora öğrencisi olan Zhetuo Zhao'nun da bulunduğu araştırmacılar , Görme sistemi sadece sabit göz hareketlerinden duyusal girdiler almakla kalmaz, aynı zamanda bu hareketlerde yer alan motor davranışlar hakkında da bilgi sahibi olur diyor.

Araştırma sonuçları görsel algıya ilişkin gelecekteki çalışmalarda önemli etkileri olacak ve anormal göz hareketlerini içeren görme bozukluklarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır."

Rucci, "İnsan beyni, insanlar onları hareket ettirdiğinin farkında olmasa bile, gözlerin nasıl hareket ettiğine dair çok kesin bir bilgiye sahip ve bu bilgiyi mekansal ilişkiler çıkarımı yapmak ve dünyayı bulanık değil sabit olarak algılamak için kullanıyor" diyor.

Araştırmanın sonuçları, uzamsal temsillerin, yani nesnelerin diğer nesnelere göre konumlarının, Rucci'nin yaygın anlayışının aksine, hem istemli hem de istemsiz göz hareketlerinden kaynaklanan duyusal ve motor aktivite kombinasyonuna dayandığını ortaya koyuyor.

"Görsel sistemin, bir sahnenin farklı bölümlerine bakmak için yaptığımız bakış değişimleri veya hareketli nesneleri takip etmek için hareketleri takip etme gibi büyük istemli hareketlerden elde edilen duyusal ve motor bilgiyi kullandığı zaten açıktı" diyor. "Ancak bilim insanları, sabit göz hareketleri gibi daha küçük, istemsiz hareketlerin, motor sinyaller yoluyla bilgi iletmek için kullanılabileceğini düşünmüyorlardı."

Bunun yerine araştırma, insanlar bakışlarını sabit tuttuklarına inansalar bile görsel sistemin motor aktiviteyi sürekli olarak izlediğini gösteriyor. Araştırma aynı zamanda görmenin, motor davranışların gelen duyu sinyallerini derinden etkilediği dokunma ve koku gibi diğer duyulara benzer hesaplama stratejilerine sahip olduğunu gösteriyor.

Sonuçların gelecekteki görsel algı çalışmalarına önemli etkileri olacak ve anormal göz hareketlerini içeren görme bozukluklarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Zhao, "Çalışmamız, motor gürültüsü olarak geniş çapta göz ardı edilen istemsiz göz hareketlerinin dünyanın mekansal temsillerine büyük katkılar sağladığını ortaya koyuyor" diyor. "Gösterdiğimiz gibi, günümüz nörobiliminde sıklıkla yapıldığı gibi, motor aktiviteyi dikkate almadan mekansal temsilleri incelemek ciddi derecede sınırlayıcıdır."

Kaynak: www.rochester.edu


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.