Doğru Güneş Gözlüğü Seçimi Nasıl yapılır?

Yanlış güneş gözlüğü seçimi sizi göz sağlığınızdan edebilir.

Doğru Güneş Gözlüğü Seçimi Nasıl yapılır?
09 Haziran 2020 Salı 14:38

Doğru Güneş Gözlüğü Seçimi Nasıl yapılır?

Yaz aylarının gelmesiyle güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanımı arttı. Ancak yanlış güneş gözlüğü seçimi sizi göz sağlığınızdan edebilir.

Güneş Gözlüğü Seçerken Neler Dikkat Etmeliyiz?

Ozon tabakasının incelmesi ile beraber güneşin zararlı ışınlarının dünyaya daha fazla gelmeye başladığını belirten Doç. Dr. Göktuğ Demirci, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Medipol Üniversitesi Vatan Klinikleri Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Göktuğ Demirci, “Güneş gözlüğü alırken UV koruma, polarize, renk, cam büyüklüğü, yaş, CE işareti gibi etkenler göz önünde bulundurulmalı. Güneş gözlükleri uzun yıllar moda amaçlı kullanıldı. Araştırmalara göre insanlar yaşadıkları süre içerisinde maruz kaldıkları UV ışınları radyasyonunun göz içi merceğin çocukluk döneminde daha saydam olması nedeniyle yaklaşık olarak yüzde 80'ini 18 yaşına kadar almaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda biliyoruz ki doğru seçilmiş güneş gözlükleri gözlerimizi UV ışınlarının radyasyonundan kesinlikle korumaktadır” ifadelerini kullandı.

Doğru güneş gözlüğü seçiminde yüze yakışmasından ziyade göz sağlığı açısından mutlaka 'UV ışığını engelleyici' özellikte olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Demirci, “Ultraviyole ışınları A, B, C olarak üçe ayrılıyor. C ışınları en tehlikeli ve kanserojen olanı ne var ki atmosferde emiliyor ama ultraviyole A ve B ışınları dünyaya ulaşıyor. UV ışınları gözle görülmemekle birlikte, yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda bağ dokusu ve korneada ağrılı yanıkların oluşmasına sebep olabilir.

Göz merceğinde katarakt, ağ tabakada sarı nokta, saydam tabakada göz eti dediğimiz pterygiuma neden olabilir. Güneş gözlüklerinin ışığı bloke etme gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle belirlenir. Özellikle deniz kenarında ve kar ışığında minimum UV400 korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş gözlüklerinin kalite belgesi ve ultraviyole ışınları kestiğine dair bir sertifikası mutlaka olmalıdır. Satın alınan güneş gözlüğünde CE işareti bulunmalıdır. Gözlüğün kalitesinden tam anlamıyla emin olabilmek için bilinen markaların satıldığı optik mağazalar tercih edilmelidir” dedi.

Polarize mercekler; sudan, camdan, kardan ve kumdan yansıyan güneş ışınlarını filtreleyerek parlaklığın azalmasını sağlar. Polarize mercekli güneş gözlükleri, araç kullananlar, kış ve su sporlarıyla ilgilenen kişiler tarafından tercih edilmelidir. Bununla beraber gündelik kullanımlarda bazı dezavantajlara sahiptir; cep telefonu ekranlarında, LCD ekranlı kontrol panellerinde görüş kalitesini biraz azaltabilirler.”

Cam büyüklüğü ve yüz şeklinin de gözlük seçiminde önemli rol oynadığını ifade eden Doç. Dr. Demirci, şu bilgileri paylaştı: "Güneş camları, gözleri yanlardan, yukarıdan veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak nitelikte bir büyüklüğe sahip olmalı. 130 ve 150 derece açı ile gelen ışınların gözlük camlarının iç kısmından yansıyarak göze direkt gelen ışınlardan daha çok zarar verdiği biliniyor. Dolayısıyla bu yansımayı ölçen bir alet zaten halihazırda yokken sadece güneş ışığını kestiğini düşündüğümüz bir güneş gözlüğü belki de gözümüze hiç takmamaktan daha çok zarar verecektir.

Çocuklarda göz merceği cam gibidir, çok saydamdır. Ultraviyole ışınları süzebilme yeteneği, yetişkinlere göre daha azdır. Çocuk güneş gözlüklerinde, yüzde 100 UV filtreli polarize camlar tercih edilmelidir. Dolayısıyla ebeveynler; çocuklara küçük yaşta güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmalı ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sokağa çıkarken geniş kenarlı şapka takmaya özen göstermelidir.

Kaynak www.yenicaggazetesi.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.