Dijital Göz Yorgunluğunu Önlemenin Yedi İpucu

Bu Önlemleri Deneyin ve Kurtulun

Dijital Göz Yorgunluğunu Önlemenin Yedi İpucu
22 Haziran 2023 Perşembe 13:45

Dijital Göz Yorgunluğu?  Bu Önlemleri Deneyin ve Kurtulun

Son araştırmalar, göz yorgunluğuna karşı alacağınız basit önlemlerin size yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Özellikle iş için dizüstü bilgisayarınıza, monitörlerinize ve diğer teknolojilere bağlı çalışıyorsanız ve bunlarla biraz fazla zaman harcıyorsanız maruz kaldığınız mavi ışık sirkadiyen ritminize zarar verebilir.

Sirkadiyen ritminiz vücudumuzun ne zaman uykulu ve uyanık hissettiğimizi düzenleyen dahili saati olarak görev yapıyor ve ekran başında geçirilen fazla süreler bu ritmi bozuyor.

Araştırmalar, uzaktan çalışanların %50 ila %90'ının dijital göz yorgunluğu belirtileri yaşadığını gösterdiğinden, uzun süre maruz kalma fiziksel zarara ve göz tahrişine de neden olabiliyor.

Mavi ışığı engelleyen gözlüklerin uyku-uyanıklık döngünüzü mavi ışıktan korumaya yardımcı olduğu gösterilmiş olsa da, bir cihaz ekranına uzun süre maruz kalmanın neden olduğu göz yorgunluğu olan bilgisayar görme sendromunu (CVS) önlemede o kadar da etkili değiller

CVS'nin belirtileri şunları içeriyor:

  • Kuru, kaşıntılı gözler
  • kırmızı gözler
  • Baş ağrısı
  • Bulanık görüş
  • Kas spazmları
  • Boyun ağrısı

Özellikle uyumak için ve cihazınızı akşam yatma saatine yakın kullandığınızda faydalıdırlar mavi ışık önleyici gözlükler oldukça işe yarıyor. Ancak göz yorgunluğu söz konusu olduğunda, aşağıdaki ipuçları ekran karşısında uzun süre geçirdiğinizde gözlerinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Dijital göz yorgunluğunu önlemek için 7 ipucu

1. Ortam aydınlatmanızı ayarlayın

Beyzbol şapkası takıyormuş gibi ellerinizi gözlerinizin çevresine sarın ve ekranınıza bakın. Görüş veya göz rahatlığında bir gelişme fark ederseniz, çalışma alanınızda muhtemelen çok fazla ışık vardır. Bulunduğunuz ortamda ki ışık yoğunluğunu gözlerinizi rahatsız etmeyecek şekilde ayarlayın

2. Geceleri ekran parlaklığı düşük tutun

Düşük ışık koşullarında cihazınızın parlaklığını azaltarak ekranınızın göz yorgunluğu üzerindeki etkisini en aza indirin. Birçok cihazda, ekran aydınlatmasını ortamınızın aydınlatmasına göre ayarlayacak bir otomatik parlaklık ayarı bulunur.

Bir IOS özelliği, ekranınızın parlaklığını standart ekran ayarları menüsünde yapabileceğinizden bile daha düşük bir seviyeye indirmenize olanak tanır.

3. Kendinizi ekranınız arasındaki mesafeyi uzaklaştırın

  • Göz yorgunluğunu ve boyun ağrılarını azaltmak için bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı masanızın üzerinde en uygun konumda tutun.
  • Cihazınızı gözlerinizden 20 inç (yaklaşık bir kol boyu) uzakta tutun.

  • Boynunuzun daha fazla gerilmesini önlemek için cihazınızı yüzünüzün yanında değil önünde tutun.
  • Uzmanlara göre en uygun konum, gözün açıkta kalan alanlarını en aza indirmek ve boyundaki gerilimi azaltmak için ekranınızın merkezini göz seviyesinden 4 ila 8 inç daha aşağıda tutmaktır. (10 – 20 Cm)

4. Düzenli ekran molaları verin

Bu, cihazlarının önünde uzun süreler geçiren tüm oyunculara ve evden çalışanlar için geçerli. Uzun süre ekrana yakından bakmak göz yorgunluğuna katkıda bulunur, bu nedenle mola sırasında izleme mesafesini artırmak istersiniz.

Bunun için iyi bir yöntem, her iki saatlik ekrana maruz kaldıktan sonra gözlerinize 15 dakikalık bir mola vermektir. Gözlerinizi dizüstü bilgisayarınızın veya telefon ekranınızdan hak ettiği şekilde uzaklaştırmak gözlerinizi dinlendirecek ve zihninize ve kaslarınıza rahatlama şansı verecektir.

20-20-20 kuralını da deneyebilirsiniz. Yaklaşık 6 metre uzaktaki bir nesneye yaklaşık 20 saniye bakın ve bunu her 20 dakikada bir yapın.

5. İyi bir duruş uygulayın

Masanızın önünde kambur bir pozisyonda oturuyor olabilirsiniz, bunun yerine iyi bir duruşla oturmak boynunuz, sırtınız ve gözleriniz üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

  • Çalışma sandalyenizin yüksekliğini dizlerinizin 90 derecelik bir açıda olduğu yere konumlandırın.
  • Ayaklarınızı yerde düz tutun.
  • Sandalyenizin arkalığına dik oturun.

  • Kollarınızı sandalyenin kolçaklarında 90 derecelik açıda tutun.
  • Bilgisayarınızın faresi, kolayca erişilebilmesi için kısa bir mesafede olmalıdır.

6. Referans çalışma malzemelerinizi yakınınızda tutun

Bir kağıt veya diğer referans materyalleri ile bilgisayar ekranınız arasında gidip gelmeniz gerekiyorsa, bu materyallerin bilgisayarınızın hemen yanında olduğundan emin olun. Bu, daha fazla gerginliğe neden olan zorlayıcı göz ve boyun hareketlerini azaltacaktır. Bir belge tutucuya oldukça uygun fiyata sahip olabilirsiniz ve bu kağıtlarınızı dik ve bilgisayar ekranınızın yakınında tutmaya yardımcı olacaktır.

7. Göz damlası kullanın

CVS'nin bir nedeni, bir bilgisayara veya telefon ekranına bakarken genellikle daha az göz kırptığımızdan, sık sık göz kırpmaktan kaynaklanan kuru ve kaşıntılı gözlerdir. Uzun süre ekran başında kaldıktan sonra göz damlası kullanmak, kırmızı ve tahriş olmuş gözlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Bunu için mutlaka göz hekiminize danışmanız gerekir, rastgele kullanılan göz damlaları size zarar verebilir.

Göz sağlığınızı korumaya yönelik bu ipuçlarını kullanarak bilgisayar başında çalışırken gözlerinizi daha az yorar ve oluşacak hasarların gözlerinize zarar vermesini önleyebilirsiniz.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için her zaman bir hekime veya başka bir nitelikli sağlık kuruluşuna danışın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.