Çocuklarda Kontak Lens Kullanımı

Çocuklarda Kontak Lens Kullanımı
23 Kasım 2015 Pazartesi 09:27


Gözün saydam kısmı yani kornea tabakası oksijeni kişi uyanıkken dışarıdan, gece uyurken göz kapağının iç yüzeyinden alır. Kozmetik amaçlı renkli lensler saydam lenslere göre göze oksijen geçişine daha az izin verir. Kornea dediğimiz saydam tabaka oksijeni az aldığı zaman olmaması gereken yerlerde damar oluşumları gerçekleşir. Göz mikroplara karşı dayanıklılığını kaybeder. Bu  nedenle renkli lensleri çocuklarda önermiyoruz.


Lens takmak isteyen çocuğa annesi ciddi yasak mı koymalı yoksa geçici çözümler ne olur?

Lens takmak isteyen çocuk eğer o lensin bakımını yapamayacak bir çocuksa ona lens kullanamayacağını doktor ve aile birlikte söylemelidir, çünkü ailenin koyduğu yasak bu konuda çocuklar ile aile arasında ciddi problem oluşturur. Gözlük takması gereken çocukların gözlüklerini inatçı bir şekilde takmamasına yol açar. Bu tip çocuklarda geçici çözüm olarak kullan-at lenslerin sadece arkadaşları ile buluşacağı özel günlerde ki bu genelde kız arkadaş veya erkek arkadaşla ilk buluşma olmakta ya da erkek çocuklar için önemli olan spor karşılaşmalarında o maça o güne özel geçici çözümler sağlanabilir. Ayrıca kontak lensi bir kıyafet gibi kullanmak hem çocuklar hem de erişkinler için çok önemlidir. Biraz daha açık konuşursak, kontak lens eve girer girmez çıkartılacak gözlüğe geçilecek evden çıkana kadar da lens takılmayacak. Bu sayede gözler arada bir rahat nefes alabilecek.

Çocuklar arasında 4 göz gibi alay konusu olan konularda lens bir çözüm olabilir mi? 

Kontak lens vermekten en haz duyduğum hasta grubudur. Çocuk hastamız muayeneye gelir ve okuldaki arkadaşlarının onunla dalga geçtiklerini anlatır, eğer o çocuk kontak lens kullanabilecek olgunlukta ise ona kontak lens muayenesi yaparak uygun kontak lens numaralarını yazarım. Sanki o an o çocukla bir ekip haline gelmiş gibi olursunuz onu bu alay ortamından kurtarmak ve kontrole geldiği zaman yaşadıklarını dinlemek bu işten zevk almamı sağlar.

 Sarı nokta, tavuk karası gibi hastalıklarda ne yapacağız?

Sarı nokta hastalığı ve tavuk karası hastalıklarının başlangıç döneminde veya bu hastalıkların hafif seyreden tiplerinde görme keskinliği düşmediği için lens kullanımı açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Fakat hem sarı nokta hastalığında hem de tavuk karasında görme çok düştüğü zaman lens takılması sakıncalı olmadığı halde görme açısından hiçbir yararı olmayacağı için takılmasını önermeyiz.

Yüksek numaralı gözlere yönelik özel lensler var mi? 10 numara kalın gözlük yerine belli olmayan lensler takılabilir mi?

Kontak lens teknolojisindeki ciddi ilerleme neticesinde günümüzde yüksek numara açısından sınırlama yok diyebiliriz. Yüksek numaralar açısından sıkıntımız her şeyde olduğu gibi bu kadar yüksek numaralı lensler her zaman satılmadığı için siparişi ve gelmesi bazen çok uzun oluyor. Mevcut hazır kontak lens satan firmalardan yüksek numara temin edilemediği zaman kişiye özel kontak lens üretimi yapan firmalarda mevcuttur. Bu tarz firmalar kişinin göz yapısının haritası dediğimiz bir testi ve göz numaralarını istemekte ve kişiye özel lensi üretmektedir.

Kaynak: aksam.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.