Çanakkale Zaferimizin 109. Yılı Kutlu Olsun

Bugün, Türk Milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde canlarını feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgeleyen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günüdür.

Çanakkale Zaferimizin 109. Yılı Kutlu Olsun
18 Mart 2024 Pazartesi 09:19

Türk ve dünya tarihine damga vurmuş en önemli olaylar arasında yer alan 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, bir ulusun birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadelenin unutulmaz hatırası olması bakımından insanlık tarihinde eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır.

Bugün, Türk Milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde canlarını feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgeleyen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günüdür.

Bize bu vatanı miras bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onunla birlikte mücadele eden tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyoruz.

Ruhları şad olsun…

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Tarihsel Önemi

Tarihte en önemli zaferlerden biri olan Çanakkale Zaferi, kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadeleyi gösterir. Türk tarihi başta olmak üzere bütün dünya tarihini etkileyen bu zafer, dünya ülkelerindeki güç dengelerini değiştirmiş ve yeniden belirlemiştir. Çanakkale Cephesi; Anadolu halkına umut, azim ve kararlılık aşılamış, Kurtuluş Savaşı meşalesinin yeniden yanmasını sağlamıştır.

Yüzyılın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Muharebeleri’nde elde edilen zaferler önemli bir dönüm noktasıdır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan bu ilerleyiş, 1. Dünya Savaşı’nın en hassas bölümünü oluşturur. Bu savaşta milletimiz yaklaşık 500 bin evladını şehit vermiş ve muharebelerin zafere taşınmasını sağlayan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmıştır.

18 Mart Çanakkale Zaferi Anlamı

Milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadeleyi anlatan Çanakkale Zaferi, insanlık tarihinde benzerine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. 18 Mart 1915 tarihinde dönemin en büyük donanmalarına karşı zafer kazanılmıştır. Savaş, İtilaf Devletleri’nin Anadolu’yu ele geçirmek istemeleriyle başlamıştır. Savaş sırasında İtilaf ve İttifak Devletleri ciddi kayıplar vermiş, Türk halkı düşmanların geçmesine son dakikaya kadar var gücüyle engel olmuştur.

Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu Çanakkale Savaşı 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 yılları arasında deniz savaşları olarak yapılmıştır. 25 Nisan 1915 ile 9 Ocak 1916 yılları arasında ise savaş Gelibolu Yarımadası’nda kara savaşları şeklinde sürdürülmüştür. Bu savaşta İtilaf Devletleri özellikle Çanakkale Boğazı ile İstanbul’u geçmeyi hedeflemişlerdir. Boğazı geçmeleri Rusya’dan her türlü yardımı alabilmelerini sağlayacaktı. Bu amaçla ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılının Şubat ayında saldırılar başlamıştır.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin Önemi Nedir?

Osmanlı Devleti içten içe yok olmaya başlamış ve dar boğaza girmiştir. Avrupa Devletleri tarafından “Hasta Adam” olarak nitelendirilmiş ve düşman devletleri bu durumdan güç alarak Osmanlı’ya savaş ilan etmiştir. Rusya, Fransa, İtalya ve İngiltere, Osmanlı topraklarına dört bir yandan saldırmıştır. Saldırıya karşı Türk milleti yalnızca askeri birlikler ile değil, eli silah tutan tüm kadınlar ve erkeklerle kendini savunmuştur. Çanakkale Cephesi’nde destansı bir mücadele verilmiş, dünya üzerindeki güç dengelerinde değişme olmuştur. Kazanılan zaferle Türk halkının ne kadar korkusuz ve mücadeleci olduğu ortaya çıkmış, bu durum bütün devletler tarafından görülmüştür.

Çanakkale Savaşları’nda Ne Oldu?

1915 ve 1916 yıllarında Gelibolu Yarımadası’nda yapılan Çanakkale Savaşları kara ve deniz muharebelerini içerir. İtilaf devletleri ilk hedef noktası olarak Çanakkale Boğazı’nı seçmiş ve Çanakkale’yi alamayarak geri çekilmek zorunda kalmıştır. Savaş öncesinde İtilaf Devletleri Rusya ile askeri ikmal ve erzak tedarik yolunu açmayı hedeflemiştir. Ancak savaş sırasında her iki taraf da çok büyük ve ciddi kayıplar vermiştir.

Osmanlı Devleti’nden kalan tüm toprakları ve Anadolu’yu ele geçirmek isteyen Avrupa Devletleri, hem karadan hem de denizden taarruza geçmiştir. Her iki tarafta da savaş, İtilaf Devletleri’nin başarısızlığı ile sonuçlanmıştır. Savaşı kazanabilmek adına ülkenin dört bir yanından yaşı fark etmeden bütün erkekler savaşa gitmiştir. Bu sebeple savaş yıllarında ülkedeki neredeyse hiçbir okul mezun verememiş, ancak büyük bir mücadele başarıyla sonuçlanmıştır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.