Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?

Bulanık görme, görme keskinliği kaybıdır ve nesnelerin odak olmaksızın bulanık görünmesine neden olur. Bulanık görme her iki gözü de etkileyebilir, ancak bazı insanlar sadece bir gözünde bulanık görme yaşarlar.

Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?
28 Nisan 2018 Cumartesi 09:35

Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?
Bulanık görme ile ilgili birincil nedenler, miyopluk, hipermetropluk ve astigmat- veya presbiyopi (yakını iyi görememe) gibi göz hastalıklarıdır. Bunların dışında bulanık görme, potansiyel olarak görme tehlikesi olan bir göz hastalığı veya nörolojik bozukluk da dahil olmak üzere daha ciddi sorunların bir belirtisi de olabilir.

Nesnelerin net olarak görülemediği veya “puslu” göründüğü durum ise genellikle bulanık görme ile karıştırılır. Puslu görme genellikle katarakt gibi belirli görme durumunun bir belirtisidir, ancak bulanık ve puslu görüş her ikisi de ciddi bir göz probleminin belirtileri olabilir.

Devam eden bulanık görme, ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir ve bu durum devam ettiğinde hemen bir doktora görünmeniz gerekir. Göz doktorları, muayene esnasında bulanık görüşünüzün boyutunu ölçebilir, belirli göz testi testleri ve kapsamlı bir göz taraması ile nedenini belirleyebilir.

Bulanık Görme Hangi Durumlarda Oluşabilir?
Miyop: Tek gözde veya her iki gözde bulanık görmenin bir belirtisi olan miyopluk, şaşılık, göz yorgunluğu ve baş ağrıları ile birlikte olabilir. Miyopluk en yaygın göz hastalıklarındandır ve belli mesafedeki nesnelerin bulanıklaşmasına neden olur.

Hipermetrop: Hipermetropluktan gelen bulanık görme, uzaktaki nesnelerin net bir şekilde görülebildiği, ancak gözlerinizin yakın nesnelere düzgün bir şekilde odaklanamadığı veya beklenmeyen göz yorgunluğuna neden olur. Şiddetli hipermetropluk durumlarında, uzaktaki nesneler bile bulanık görünebilir.
Astigmat: Tüm mesafelerde bulanık görme genellikle astigmatın bir belirtisidir. Bir tür kırılma hatası olan astigmat genellikle düzensiz şekilli bir korneadan kaynaklanır.

Astigmat ile nesneler, gözlemlenen nesnenin, gören kişinin gözüne ne kadar uzak olduğuna bakılmaksızın, net görüş sağlamak için retina üzerinde tek bir odak noktasına gelemediği için bulanık görme oluşur.

Presbiyopi: 40 yaşın üzerindeyseniz ve bir gazete ya da başka bir küçük yazı okurken yazıları bulanık görüyorsanız bu durum presbiyopinin başlangıcından kaynaklanıyor olabilir. Presbiyopinin belirtileri, hipermetrop ile benzerdir bulanık görme, okuma sırasında göz yorgunluğu). Presbiyopi, görme kaybından ziyade göz içindeki merceğin sertleşmesi nedeniyle yakın nesnelere odaklanma yeteneğinin kaybedilmesidir.

Kronik Göz Kuruluğu: Kuru göz sendromu gözlerinizi bulanık bir görüş de dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde etkileyebilir. Yapay gözyaşları (kayganlaştırıcı göz damlaları) yardımcı olabilirken, daha aşırı kuru gözlerin, gözün kaygan ve sağlıklı kalmasını sağlamak için reçeteli ilaçlara tedaviye ihtiyacı olabilir.

Gebelik: Hamilelik sırasında bulanık görme yaygındır ve bazen buna çift görme (diplopi) eşlik eder. Hormonal değişiklikler, kornealarınızın şeklini ve kalınlığını değiştirerek görüşünüzün bulanıklaşmasına neden olabilir. Kuru gözler de hamile kadınlarda yaygındır ve bulanık görmeye neden olabilir. Gebelikte sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri olan görme bozukluğunu her zaman doktorunuza bildirmelisiniz. Bulanık görme her zaman ciddi olmasa da, bazı durumlarda gestasyonel diyabetin veya yüksek tansiyonun bir göstergesi olabilir.
 
Kaynak: Aktüelbilgiler
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet - 5 yıl önce
Yazdıklarınız aynen bende var doktora gitim yakın güzlük verdi ama biraz daha artmaya başladı ne yapmam gerekiyor lütfen teşekürşer
Misafir Avatar
Optik Gazete - 5 yıl önce @Mehmet
Sayın Mehmet bey, tekrar göz hekimine müracaat ederek durumu anlatmanız gerekir, göz hekiminiz gereken tedavi yöntemini uygulayacaktır, sağlıklı günler dileriz.
Avatar
Ferhat - 4 yıl önce
Gözüme capak gitti acilde aldılar igne ile gözüm şuan bulanık görüyor agrıyor ve şişti
Avatar
Yeşim - 5 yıl önce
Buğün sabah uyandığımda 5 dakika boyunca bulanık gördüm ara ara devam etti bulanıklık başımda çok ağrıyor
Avatar
Necmiye - 5 yıl önce
Bendede bulanik gorme oluyor insanlarin yüzüne baktigimda gozlerini farklı yerde goruyom ağrı kesici icince 10 dk sonra geciyor bulaniklik
Avatar
merve - 5 yıl önce
güzel geniş
Avatar
medine - 5 yıl önce
göz iyi değil
Avatar
Şevval - 4 yıl önce
2 haftadır ağrıyor hangi bölüm e gitcen acaba
Avatar
Zeynep - 5 yıl önce
Benımde sabah 5 Dk bulanık gördü agrı yok