Bebeklerin göz rengi nasıl oluşur?

Bebeğinizin kalıcı göz renginin ne olacağını sizin veya eşinizin sahip olduğu genleriniz belirler.

Bebeklerin göz rengi nasıl oluşur?
13 Şubat 2019 Çarşamba 09:35

Çoğu bebek mavi veya grimsi gözlerle doğar. Bebeğinizin kalıcı göz renginin ne olacağını ise sizin veya eşinizin sahip olduğu genleriniz belirler.  Gözler rengini iristen alır. Gözün iris kısmı kas, kan damarları ve pigmentten oluşur. Pigmente rengini veren maddeye melanin denir. Melanin cildimize ve saçınıza renk vermek için vücudunuzun ürettiği pigmenttir. İrisin melanin pigmenti ne kadar fazla olursa, gözünüz o kadar koyu renkte olur. Melanin pigmenti ne kadar az olursa, iris o kadar açık mavi olur. Bu yüzden göze farklı rengini veren farklı bir pigment değil pigmentin miktardır.

Yenidoğan bebeklerin pigmentleri henüz yeterli seviyede olmadığından ilk doğduğunda 1 aylık bebeklerin göz rengi tam olarak belirli değildir. Koyu tenli bebeklerin gözleri nispeten koyudur. Açık tenli bebeklerde iris rengi genellikle doğumda mavimsi gri bir renktir, daha sonra yavaşça değişir. Melanin üretimi yaşamın ilk yılında değişir ve genellikle daha koyu, daha derin bir göz rengi oluşturur.  Bebeğinizin gözlerinde az miktarda melanin varsa mavi olacaktır. Biraz daha fazla melanin varsa yeşil veya ela olabilir. Daha fazla melanin varsa gözleri koyu kahverengiye dönecektir.

Gözlerin son rengi muhtemelen ebeveynlerimizden miras aldığımız genler tarafından kontrol edilir. Kalıcı göz rengi, bebek yaklaşık dokuz aylık olana kadar tam olarak oturmaz.

Bebeklerin göz rengi konusunda hesaplama araçları doğru sonuç vermeyebilir

İnternette çevrim içi göz rengi hesaplayıcılar görebilirsiniz. Bu hesaplama araçları yetersiz olduğundan doğru sonuç veremezler. Ayrıca göz rengi oluşumu pek çok farklı  sebebe bağlı olduğundan bu tip hesaplama araçları tahminden ziyade fal bakmak gibidir.

Bazı ailelerde göz rengi kalıtımı öngörülebilirken bazen de çok farklı olabilir. Genetik olarak farklı genlerin etkileşimi başka bir sonuç doğurabilir.  Genellikle sizin ve eşinizin gözleri kahverengi ise büyük ihtimalle çocuğunuzun da kahverengi olacaktır. Ancak ebeveynlerden birinin anne veya babasında mavi göz varsa bebeğinizin gözlerinin mavi olması ufak bir ihtimaldir. Eğer siz veya eşinizin gözleri mavi ile o zaman bebeğinizin gözlerinin yüzde 50 mavi olma ihtimali olabilir. Eğer her ikiniz de mavi gözlüyseniz muhtemelen bebeğinizin mavi gözlü olarak kalacaktır.

Kaynak: https://www.kidsgourmet.com.tr

Yazı Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan tarafından kontrol edilmiştir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.