Başkasının Numaralı Gözlüğünü Kullanmak Gözü Bozar mı?

Başka birinin numaralı gözlüklerini kullanmak bazı riskler içerebilir ve görüşünüzü olumsuz etkileyebilir.

Başkasının Numaralı Gözlüğünü Kullanmak Gözü Bozar mı?
24 Temmuz 2023 Pazartesi 16:30

Başka birinin numaralı gözlüğünü kullanmak gözlerinizi bozmayacaktır, ancak bu eylem bazı riskler içerebilir ve görüşünüzü olumsuz etkileyebilir.

Genelde yaygın olan ancak doğru olmayan birçok bilgi, kişilerin yanlış bilgi edinmesine neden oluyor. Peki neyi yanlış biliyoruz, doğrusu nedir?

Yakından televizyon seyretmek, bilgisayar ve telefon ekranına çok bakmak gözü bozar mı?" sorusuna mutlaka herkes “evet” cevabını verecektir. Bu soruların arasına bir denumaralı gözlük takmak sağlıklı gözü bozar mı?” sorusunu ekleyelim.

Gözlük takmanın gözü bozduğuna dair olan yargılar doğru olmadığına göre bu durumda şunu söyleyebilir gözün görmeyi içeren herhangi bir işlevi gerçekleştirdiğinde bozulma gibi bir durum söz konusu değildir.

Peki Başkasına Ait Olan Numaralı Bir Gözlüğü Takmak Aslında Gözü Bozar Mı?

Bu durumu şöyle düşünmemiz daha açıklayıcı olacaktır : Bir kişinin gözlük olmadan görme seviyesi %90 civarındaysa bu kişi günlük aktivitelerinin tamamını rahatlıkla yapabilir, görme seviyesinin çok hafif azalması onu etkilemeyecektir. Ama bu kişi gözlük takarak görme seviyesini %100’e çıkarırsa, her şeyi daha net görecek ve bir süre sonra bu duruma alışacak.

Gözlüğünü çıkarttığında ise görmesinin bulanıklaştığını zannederek gözünün giderek bozulduğunu hissedecek. Oysa gözde hiçbir değişiklik yok; değişen sadece algılar.

Göz numaralarının artması ve azalması gözlük kullanımına bağlı bir durum da değildir. Bu değişim başka faktörlere bağlı olarak gelişir. Sonuç olarak bir başkasının gözlüğünü denemek ne gözlerinizi bozar ne de iyileştirir. Fakat hijyen açısından kendinize öncelikle bir göz hekimine giderek muayene olduktan sonra  bir gözlük edinmeniz göz ve görme sağlığınız için en doğrusu olacaktır.

Kendi Gözlüğünüzü Kullanmanız Neden Önemlidir?

Numaralı gözlükler, kişinin özgün göz numarasına göre özel olarak reçete edilir ve her gözlüğün numarası kişiye özeldir. Başka birinin gözlüğünü takmak, gözlüğün numarası ve çerçevesi sizin ihtiyaçlarınıza uygun olmadığından, görme kaliteniz üzerinde olumsuz etkileri olabilir:

Bulanık Görüş: Başka birinin gözlüğünü takarsanız, düzgün odaklanamazsınız ve görüntüler bulanık görünebilir.

Göz Yorgunluğu: Uzun süre başka birinin gözlüğünü takmak, gözlerinizde yorgunluğa ve ağrıya neden olabilir, çünkü gözleriniz yanlış numaraya odaklanmak için sürekli olarak çaba harcar.

Baş Ağrısı: Yanlış numaralı gözlükler, baş ağrılarına ve hatta migrenlere neden olabilir.

Gözlerinizi Bozma İhtimali: Eğer düzenli olarak başka birinin gözlüğünü takarsanız, uzun vadede gözlerinizde değişikliklere ve hatta kendi göz numaranızda bozulmalara yol açabilirsiniz.

Bu nedenle, numaralı gözlükler kişiye özel bir ihtiyaçtır ve başka birinin gözlüğünü kullanmaktan kaçınılmalıdır. Eğer gözlerinizde bir sorun yaşıyorsanız, bir göz doktoruna giderek kendi göz numaranızı tespit ettirip size uygun bir gözlük reçete ettirmeniz önemlidir. Kendi gözlüğünüzü düzenli olarak kullanmak, göz sağlığınızı korumak ve iyi bir görüş kalitesi sağlamak için önemlidir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.