Alzheimer Gözden Erken Teşhis Edilebiliyor

Uzman Bir Nörolog Gözünüzde Alzheimer'ın Erken Belirtilerini Teşhis Edebilir

Alzheimer Gözden Erken Teşhis Edilebiliyor
25 Şubat 2024 Pazar 11:09

Uzmanlar, Alzheimer hastalığına bağlı görsel semptomların hafıza kaybından bile önce gelebileceği konusunda uyarıyor.

Önde gelen bir nörolog, demansın erken belirtisinin gözlerinizde ortaya çıkabileceğini ve hatta Alzheimer hastalığı olan kişilerde hafıza kaybından önce bile ortaya çıkabileceğini ortaya çıkardı.


Uzmanlar dikkat edilmesi gereken birçok beyin gerilemesi belirtisinin bulunduğu ve direksiyon başında uykuya dalmanın bu belirtilerin en belirgin işaretlerinden biri olduğunu tüyler ürpertici bir şekilde hatırlatıyor.

San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki sağlık araştırmacıları, Benson sendromu olarak da adlandırılan, arka kortikal atrofi (PCA) olarak bilinen bir durumu nasıl tespit edeceklerini bilen göz doktorlarının Alzheimer hastalığını erken teşhis imkanı olduğunu söylüyor.

Benson sendromu, beynin arka kısmında (arka bölgede) hasarın meydana geldiği nadir bir dejeneratif durumdur. İnsanların büyük çoğunluğunda bunun nedeni Alzheimer hastalığıdır.

Bu durum genellikle Alzheimer'ın görsel bir varyantı olarak tanımlanır ve aşağıdaki semptomlara yol açar:

  • Bulanık görme
  • Okuma (özellikle okurken metnin satırlarını takip etme) ve yazmada zorluklar.


Kaliforniya Üniversitesi Nöroloji Bölümü'nden nörolog Dr. Marianne Chapleau'ya göre, PCA tanısına daha fazla kaynak ayırmak, Alzheimer gelişiminin ilk aşamalarında olan birçok hastanın yaşam kalitesini değiştirebilir.

Dr. Marianne Chapleau : "Çoğu hasta, görsel semptomlar yaşamaya başladıklarında göz doktoruna başvuruyor ve PCA'yı tanımayan bir göz doktoruna da yönlendirilebilirler. Bu hastaları erken tespit etmek ve tedavi ettirmek için klinik ortamlarda daha iyi araçlara ihtiyacımız var." diyor



PCA, demansın erken teşhisi için özel bir umut vaat ediyor çünkü PCA'nın belirtileri 60 yaşından önce ortaya çıkıyor.

En önemlisi, bu genellikle Alzheimer gelişen kişilerde hafıza kaybı ve kafa karışıklığının ilk belirtileri ortaya çıkmadan önce gerçekleşir.

Araştırma makalesini yazan Dr Chapleau, PCA'lı kişilerin semptomların ortaya çıkmasından ortalama üç yıl sonra doktora başvurduklarını belirtiyor.

Dr Chapleau, bu zamana kadar hafif veya orta derecede demans semptomlarının açıkça görülebildiğini söylüyor.

Araştırmacılar, PCA hastalarının teşhis konulduğunda sıklıkla "yapısal dispraksi, mekan algısı eksikliği ve simultanagnosia" olarak bilinen belirtileri sergilediklerini, yani bir çizimi kopyalayamama veya basit bir model inşa edememe belirtileri gösterdiklerini söylüyor.

Uzmanlar, erken belirtilerin göz doktorları tarafından tespit edilebileceğini söylüyor

Alzheimer ile ilişkili diğer semptomların farkında olmak da önemlidir.

Bunlar şunları içerir:


  • İlerleyen hafıza kaybı
  • Kafa karışıklığı, yönelim bozukluğu ve tanıdık yerlerde kaybolma
  • Planlama veya karar vermede zorluk
  • Konuşma ve dil ile ilgili sorunlar
  • Yardım olmadan hareket etme veya kişisel bakım görevlerini yerine getirme sorunları
  • Saldırgan olmak, talepkar olmak ve başkalarına karşı şüpheci olmak gibi kişilik değişiklikleri

Halüsinasyonlar (olmayan şeyleri görme veya duyma) ve sanrılar (gerçek olmayan şeylere inanma) Düşük ruh hali veya kaygı.

Uzmanlar  "Hafızanız hakkında endişeleniyorsanız veya demans hastası olabileceğinizi düşünüyorsanız, bir uzman hekime görünmek iyi bir fikirdir" diyor.

Kaynak: www.gbnews.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.