Akıllı Kontak Lensler Kan Şekerinizi Ölçecek

Bir grup araştırmacı, gözyaşlarını kullanarak vücuttaki glikoz seviyesini takip edebilen akıllı bir kontak lens geliştirmeyi başardı. Bu esnek lens gelecekte; diğer hastalıklara ait biyolojik işaretleri takip etmek, vücuda bazı ilaçları vermek veya sanal/artırılmış gerçeklik deneyimini geliştirmek için de kullanılabilecek.

Akıllı Kontak Lensler Kan Şekerinizi Ölçecek
29 Ocak 2018 Pazartesi 13:28

Aslında akıllı lens fikri çok yeni değil. Buna karşın şu ana dek tasarlanan birçok akıllı lens teknolojisinde, hem pahalı hem de oldukça kırılgan lensler kullanılıyor.

Görüntü Pikseli Kullanan İlk Yumuşak Kontak Lens
Ancak yeni geliştirilen bir lens tüm bunları değiştirebilir. Ulsan Bilim ve Teknoloji Ulusal Enstitüsü (UNIST) ve Sungkyunkwan Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının kandaki şekeri ölçebilen akıllı kontak lens çalışması, Science Advances dergisinde yayınlandı.

Ekip tarafından geliştirilen lens, gözyaşındaki glikoz seviyesini ölçme ve izleme kabiliyetine sahip. Bu lens, diğer akıllı kontak lenslerden daha yumuşak ve kullanıcı dostu olmasının yanında, glikoz izleme için görüntü pikseli kullanan ilk yumuşak kontak lens olma özelliğini de taşıyor.

Yeni Akıllı Kontak Lens Kan Şekeri Artınca Uyarı Verecek!
Araştırma ekibi, 3 ana bileşeni (glikoz sensörü, kablosuz güç transferi devreleri ve görüntü pikselleri ) esnek, şeffaf bir nano-yapıya yerleştirerek bu akıllı lensleri üretti.
Pikseller, verileri gerçek zamanlı olarak gösterdiği için glikozu ölçecek harici bir ekipman ihtiyacı ortadan kalkıyor. Glikoz bilgisi, LED piksel yardımıyla gösteriliyor. Sistem, glikoz seviyesinin belirli bir eşiği geçtiğini tespit ettiğinde lensteki LED piksel kapanıyor ve takana bir uyarı veriyor. Bu sayede akıllı lensi takan kişi, gerçek zamanlı olarak kan şekeri hakkında bilgi sahibi olabiliyor.

Kaynak: www.Gidahatti.com
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.