1 Mayıs İşçi Bayramı- Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun

Peki, 1 Mayıs nedir, nasıl ortaya çıktı? Emek ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ta ne oldu?

1 Mayıs İşçi Bayramı- Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun
01 Mayıs 2021 Cumartesi 08:30

1 Mayıs nedir, nasıl ortaya çıktı? Tarihte bugün 1 Mayıs’ta ne oldu? İşte anlam ve önemi

Bugün ülkemizde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanmaya başlandı. Her yıl Mayıs ayının ilk günü kutlanan Emek ve Dayanışma Günü’nün tarihçesiyle ilgili ‘’ 1 Mayıs nedir, nasıl ortaya çıktı?’’ sorusuna yanıt arıyor. Bu sene corona virüsü salgını sebebiyle İşçi Bayramı kutlamaları evlerden gerçekleştirilirken günün anlam ve önemi merak ediliyor. İşçi Bayramı’na uzanan sürecin ilk adımının 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanır. Peki, 1 Mayıs nedir, nasıl ortaya çıktı? Emek ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ta ne oldu?

Her yıl Mayıs ayına gelen Emek ve Dayanışma Günü bugün kutlanıyor! Çalışan işçilerin bayramı olarak bilinen ve emekçilerin günü olarak kabul edilen ''1 Mayıs İşçi Bayramı nedir, nasıl ortaya çıktı?'' sorusuna gün içinde yanıt aranmaya başlandı. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanan İşçi Bayramı, 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. Birçok ülke İşçi Bayramı'nı her yıl 1 Mayıs tarihinde kutlasa da bazı ülkelerde bu durum farklıdır. Örneğin ABD'de İşçi Bayramı her yıl Eylül ayının ilk Pazartesi günü kutlanır. Peki 1 Mayıs nedir, nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs'ta ne oldu? İşte Emek ve Dayanışma Günü anlam ve önemi

1 MAYIS NEDİR? EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ 1 MAYIS NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İşçilerin insani koşullarda çalışmak için verdikleri mücadeleler sonucunda kazanılan bir gün olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bugün kutlanmaya başlandı. 1 Mayıs'ın ortaya çıkmasında çeşitli ülkelerden işçi hareketleri etkili oldu. Uzun yıllar önce resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs nedir, 1 Mayıs'ta ne oldu? Sorularının yanıtlarını haberimizde derledik.

1 MAYIS NEDİR, NASIL VE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

1 MAYIS'TA NE OLDU?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892[1] sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

Kaynak: www.sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.