Lazer ameliyatının bilinmeyenleri!

Lazer ameliyatlarına girmeden önce merak ettiklerinizi Optisyen İsmail Uyar sizler için yanıtlıyor.

Lazer ameliyatının bilinmeyenleri!
20 Ocak 2017 Cuma 08:41

Yıllardır mesleğimiz gereği hastalarımızdan lazer ameliyatı olsam mı, gözlerimi çizdirmek istiyorum gibi cümleler duyuyoruz.

Özellikle son 10 yıldır yazılı ve görsel medyada hızla artan lazer ameliyatı reklamlarını görmekteyiz. Neredeyse bütün özel hastaneler lazer ameliyatı ile ilgili özellikle büyük şehirlerde boş buldukları her yere reklam yapıştırmaktadır. Metrolar, otobüsler, belediyenin reklam panoları vs. vs. Bu kadar reklamın yapıldığı bir cerrahi müdahalede ister istemez insanlar, doğal olarak gözlükten kurtulma hayaline kapılmaktalar. Kişilerin ameliyat olarak gözlükten kurtulma isteği doğuyor.

Şimdi sizlere bir optisyen olarak lazer ameliyatını tavsiye etmiyorum demiyorum. Böyle söylenildiği takdirde kişiler mesleğim gereği bunu söylediğimi düşünüyorlar. Öncelikle sizlere işin tıbbi boyutuna girmeden lazer ameliyatı hakkında bilinmeyenleri anlatmak istiyorum.

1- Lazer ameliyatlarının neden bu kadar reklamı yapılıyor? Bu kadar reklam gideri ödeyen sağlık kurumları kimler? Bu kadar yüksek maliyetli reklam giderlerini bu ameliyattan nasıl karşılıyorlar?
2- Göz Doktorları lazer ameliyatı oluyorlar mı?
3- Lazer Ameliyatı olmak isteyen kişi sağlık kurumuna ne kadar para ödüyor?
4- Lazer Ameliyatı olduktan sonra tamamen gözlükten kurtuluyor muyuz ?
5- Lazer Ameliyatı sonrası istediğimiz sonucu elde edemezsek ne yapabiliriz ?

Çok basit 5 Sorunun cevaplarını yazalım isterseniz ?

1- Lazer ameliyatı reklamları sayesinde çok küçük numaralarda gözlük kullanan insanlar bile gereksiz olmasına rağmen bu ameliyatı olmak istiyorlar. Reklamlar sayesinde insanlar ister istemez ameliyat olma yolunda düşünmeye itiliyor! Bu kadar yüksek maliyetleri ödeyerek reklam yapan sağlık kuruluşları ise özel sağlık kuruluşları. Özel sağlık kuruluşları ise ameliyat olmak isteyen kişilerden kendi belirledikleri fiyatlar karşılığında bu hizmeti veriyorlar. Yani her özel sağlık kuruluşunda farklı fiyatlarla karşı karşıya geliriz. İşin ilginç yanı sizin göz numaranıza göre yıllık yaptığınız gözlük ve lens masrafınıza göre kıyaslanır. Aynı ameliyat olmasına rağmen göz numaralarınıza göre farklı fiyatlar çıkar karşınıza. Hatta
bu reklamlarda ” 18 yaşında lazer olan bir kişi, hayatı boyunca yaklaşık 21.600 TL tasarruf etmektedir ” derler. Yani özel hastane sizin ömür boyu ne kadar kâr edeceğinizi bile söylüyor size. Komik ama gerçek!

2- Bu sorunun cevabını hakkında bir göz doktoru şöyle yazmış :

” Gözlüğü atmak için göz doktorları neden lazer olmuyor. Kim bunlar? Her yerde gözlük takıyorlar, televizyona gözlüksüz çıkıp gözlükten kurtulmak için lazeri anlatıyorlar. Bunlar lazerle uğraşan göz doktorları. Kendisi ve yakınları ameliyat olmuyor. Hastalara tavsiye ediyorlar.

Göz doktorları lazer olmuyorlar çünkü :
* Kornea dokusu zayıflıyor.
* Göz kuruyor
* Görmede devamlı değişmeler oluyor.
*** devam eden maddeler. ”

3- Lazer Ameliyatı olmak isteyenler için internette bir fiyat araştırması yaptım. 1000 $ gibi rakamları görünce daha detaylı aramalar yaptım. Sonuç ortada bir para var. Bu parayı kazanmak isteyen özel sağlık kurumları bu konuda kampanyalar ve fiyat indirimleri yapıyorlar. Yani daha aşağı rakamları da buldum açıkcası. Hatta pazarlık yaptığını söyleyen hasta yorumlarını okudum.

4- Gözlükten tamamen kurtulma diye bir ihtimal yok. Numaranız düşüyor ama 5 yıl sonrası garanti edilemiyor. Birde lazer ameliyatı sonrası gözlerin ışığa karşı hassasiyeti artacağı için mecbur güneş gözlüğü takılmalıymış! Yani gözlükten kurtuluyoruz ama başka bir gözlüğe mecbur bırakılıyoruz.

5- Ve en önemli soru. Peki ameliyat sonrası şikayetlerimiz artarsa ya da memnun kalmazsak ne yapabiliriz. HİÇ. Neden hiç? Çünkü bu ameliyatı olmadan önce her ameliyatta olduğu gibi size bir ameliyat formu imzalatılıyor. Bu resmi ameliyat formunda ameliyat riskleri vs. anlatılmakta. Yani ameliyat sonrası aksi bir durumda maalesef herhangi bir şey yapamıyorsunuz. Yani ameliyat olduğunuz ama şikayetçi misiniz? Olamazsınız siz bunları göze alarak ameliyat oldunuz ve imzaladınız.

Her zaman söylediğimiz gibi internet bulunmaz bir fırsat. Açın ameliyat olan şikayetçi olan hastaların yorumlarını okuyun. Kim hangi sağlık kurumundan memnun kalmamış kim hangi doktordan memnun kalmamış her şey yazıyor.

Not : Yazdığım cevaplar özel sağlık kurumları internet sitelerinden ve göz doktorlarından alıntı olup kaynağı tarafımca saklanmaktadır. Dileyen herkesle paylaşabilirim.

Güzel Bakan Güzel Görür…
Sağlıklı Günler Dilerim.

Optisyen İsmail UYAR
Mevlâna Optik / SARIKAYA


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Qwert - 4 yıl önce
Gec bu işi