Beş maddede sağlıklı gözler!

Anneniz haklıydı: Havuç gözleriniz için çok faydalı! Ama en az onun kadar faydalı başka besinler de var...

Beş maddede sağlıklı gözler!
22 Aralık 2016 Perşembe 11:28

1. Antioksidanlara önem verin: Ulusal Amerikan Göz Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışma bazı antioksidanların ve çinko zengini besinler tüketmenin görme kaybı riskini azaltabileceğini söylüyor. Enstitü herkese aynı rejimi önermese de uzmanlar sağlıklı beslenme planınızda bunlardan bol bol almanız gerektiğini söylüyor: C vitamini (turunçgiller, çilek, dolmalık biber, Brüksel lahanası ve brokoli), E vitamini (avokado, kuruyemişler, çekirdek ve buğday rüşeymi), beta-karoten (havuç, tatlı patates, kayısı, şeftali, kıvırcık karalahana, yeşil lahana, ıspanak gibi parlak turuncu veya koyu yeşil renkli besinler) ve çinko (hindi, tavuk, istiridye, nohut ve zenginleştirilmiş gevrekler)

Beş maddede sağlıklı gözler

2. Balığı unutmayın: Somon ve sardalye gibi yağlı balıklarla, ceviz gibi kuruyemişlerde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri sadece kalp sağlığınızı korumakla kalmaz aynı zamanda yavaş yavaş görüş alanınızın ortasında görüntünün kaybedilmesine yol açan ‘maküler dejenerasyon’ riskini azaltmaya da yardımcı olur.

3. Mucize meyveyle tanışın: Siyah frenk üzümü gece görüşüne iyi gelmeye yardımcı olan antosiyanosit bileşiğini içerir.

Beş maddede sağlıklı gözler

4. Yeşillenin: Göz sağlığına iyi gelen diğer iki besin maddesiyse ‘lutein’ ve ‘zeaksantin’. Hiç duymamış olabilirsiniz fakat bulunması zor değil. İyi ‘lutein’ kaynakları arasında; ıspanak, bezelye ve yeşil dolmalık biberi sayabiliriz. İyi ‘zeaksantin’ kaynakları arasındaysa; mısır, ıspanak, turuncu dolmalık biber ve turunçgiller var.

5. Karbonhidrat alımınızı kısıtlayın: Beyaz ekmek, mısır cipsi ve diğer işlenmiş tahıllar gibi karbonhidratlar çabuk sindirilir ve emilir. ‘Yüksek glisemik indeksi’ne sahip gıdalarca zengin diyetlerin ‘maküler dejenerasyon’ riskini artırabileceği söyleniyor.

 Kaynak : hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.