Kaç Kişiye Seyrettirdiniz?

Bir çok kereler yazılarla bildirdiğimiz gibi yarışmamızın temel amacı çok net.

Kaç Kişiye Seyrettirdiniz?
28 Nisan 2015 Salı 13:53

 

Kaç Kişiye Seyrettirdiniz?

 Optik Gazete olarak iki yıldır video yarışması düzenliyoruz. Ve bir çok kereler yazılarla bildirdiğimiz gibi yarışmamızın temel amacı çok net.


Toplumun dikkatini

gözlüğün ve kontak lensin
sağlık ürünleri olduğuna çekmek.


Toplumun dikkatini çekmek...

Nasıl?

Dikkati bir konuya çekmek üzere video yarışması düzenleyen tüm kurumların yaptığı gibi, ödülleri oylama esasına göre katılımcılara vermeyi taahhüt ederek.
Bu şekilde video sahibi katılımcılar daha çok oy toplamak için videolarını daha çok kişiye seyrettirmeyi hedefliyorlar.


Biz Optik Gazete olarak ayrıca bir adım daha atarak, oy sayısı yüksek olmasa da kapsamı çok iyi olan videoları da ayrıca bir jüri değerlendirmesi ile ödüllendiriyoruz.

Yarışmanın ödülleri çok çekici... Üstelik birincilik ödülü bir otomobil...

Neden?

Çünkü niyetimiz katılımcı olmak isteyenleri heveslendirmek.

2014 yılında yaptığımız yarışmada büyük ödüllerimiz mesleğin gerektirdiği ve optik mağazalarda bulunması gereken büyük ekipmanlardan oluşuyordu.
Bu yıl onların yanı sıra bir de otomobil ödülümüz var. Daha çok kişi yarışmaya katılsın, daha çok kişiye izlettirmeye çalışsın, böylece göz sağlığıyla ilgili olan ve/veya optik sektörümüzü ilgilendiren konu ve sorunlardan toplumdaki daha çok kişi bilgi alsın diye, koşullar zorlanarak Hyundai i10 otomobil büyük ödül olarak ilan edildi.


Madem daha çok kişiye izlettirmek istiyoruz, bu durumda yarışma herkese açılmalıydı...

Neden açılmadı?


Çünkü sektörümüzün dışına çıkarak araya hileli işlemler karışsın istemedik.

Yalnızca optik mağaza çalışanları, sahipleri ve optisyenlik bölümü öğrencileri katılsın istedik. Çünkü onların öncelikleri, sektörümüzün sesini topluma duyurmaktır diye düşündük.

Böyle yüksek değerde ödül ilan ettikten sonra, çok daha fazla kişiyi yarışmaya katılmaya çekmek elbette çok mümkündü. Ama bizim amacımız sadece ses getirmek, kim olduğu belirsiz kimselerin hileli oylarıyla bile olsa trafik sağlamak değildi.

Bizim amacımız göz sağlığı konusunda, gözlük ve kontak lenslerin önemini anlatmaktı. Daha çok kişi izlesin, daha çok kişiye izlettirelimdi. Varsın sayı az olsun, trafik düşük olsun ama izleyen kişiler sahte değil gerçek olsundu.

Bu nedenle de sistemimizi böyle kurguladık. Her gün bu iş için bir ekip kontroller yaparak hileli oyları sistemden siliyor. Çünkü bizi ilgilendiren şey sahte sayılar değil, bizi ilgilendiren şey bilgilenen fertlerin gerçek sayısı...

Hatta bu yüzden diskalifiye edilerek yarışma dışı bırakılan katılımcı var...

Üzücü, çok üzücü...

Optik Gazete'ye çeşitli kanallardan gelen yazılar gerçekten çok üzücü.

Günlük baktığımız raporlarda hileli oyları silmek zorunda olmak çok üzücü.

Yarışmacıların birbirine yazdıkları yazıları okumak çok üzücü.

Bize gelen şikayet telefonlarının her birine tek tek güvende olduklarını anlatmak çok üzücü.

Sektörümüzün içinde emeğinin karşılığında, yüreğinin doğrultusunda, işini daha iyi yapmak için uğraşarak yarışmaya katılan kişileri de oy toplamaya çalışmaktan alıkoyan bir tavır bu. Oysa onlar için oy toplamak, daha çok kişiye izlettirmek demek. Ama silinmeden önce yükselen oyları görünce hevesi kırılan ve aslında uğraşarak daha yükseklere gelebilecek bir çok video sahibi var... Bu da ayrı bir üzüntü kaynağı...

Hileli işlem ile ne çok şeyi baltalıyorsunuz.

Farkında mısınız?


Bileğinin hakkıyla uğraşan çoğunluğu bu sözün dışında bırakarak, bu tip işlemlere yönelen katılımcılara yazıyoruz.
Lütfen bu beyhude çabaları bir yana bırakıp gerçek amaca odaklanın. Siz bugünün ya da geleceğin optisyeni olarak BİR OPTİK SEKTÖRÜ MENSUBUSUNUZ.


Kim olduğunuzu hatırlayın!

Mesleğinize saygınızı hatırlayın!

Bir optik sektörü mensubu bilir ki; 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun'un birinci maddesi şöyle der: "Bu Kanunun amacı; fertlerin ve toplumun sağlığını korumak üzere, optisyen unvanının kullanılması, optisyenlik mesleğinin icra edilmesi ve optisyenlik müessesesinin açılması ve işletilmesiyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir."

İşimizin, mesleğimizin birinci temel maddesinde fertlerin ve toplumun sağlığını korumak var. Optisyenlik ünvanı bir sağlık mesleği ünvanı. Bunu hatırlayın. Çektiğiniz videoları daha çok kişiye izlettirerek bu temel maddeye katabileceklerinizi düşünün.


Elbette bir hedef var. Elbette büyük ödülleri kazanmak çok önemli. Elbette başarılı olmak sizi iyi hissettirecek. Elbette ödül töreninde ödülünüzü almak gurur verecek. Ama ne pahasına?

İçiniz rahat olsun. Sistem doğru çalışanları koruyor.

Nasıl mı?


Çoğunlukta olan gerçek yarışmacılar: İçiniz rahat olsun.

Hile ile ödül kapmaya çalışanlar: Beyhude uğraşmayın.

Oylama sistemimiz, bir videoya tüm yarışma süresi boyunca aynı IP adresinden, farklı kullanıcı adları ile, en fazla 5 kez oy verilebilmesine fırsat tanımak üzere kurgulanmıştır. Bu bakımdan, aynı IP bloğundan modemlerini kapatıp açtıklarında farklı IP adresi aldıklarını düşünen kişilerce aynı videolara verilmiş sahte üyelik ve oylar bulunmaktadır ve biz bunları rahatlıkla tespit edebiliyoruz. Bu oyları teknik olarak önceden engelleyemediğimiz için belirli saatlerde kontrol edip siliyoruz.

Bir web/eposta sağlayıcısından e-posta adresi alıp bununla sisteme üye olup aynı videoya verilen oyları da görmekteyiz. Hile ile oluşturulan bu üyeliklerle verilen oylar da silinmektedir.

Bu tür oylamalarda emeğin bu hilelere harcandığını görmek bizi üzüyor. Bu emeğin, gerçekten videoları daha fazla kişiye izlettirerek oy almaya çalışılması yönünde harcanması gerektiğini düşünüyoruz.

Ödül töreninde silinen oylarla ilişkin sayısal bilgiler ayrıca verilecektir.

Biz böyle bir yazıyı yazmaktan ve yayınlamaktan esef duyuyoruz. Umarız bu yazının kaleme alınmasına yol açan katılımcılar da kim olduklarını hatırlar ve böyle anlamlı bir ünvana yakışır hareket etmeye özen gösterirler.

Saygılarımızla,




İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.